Zo kies je een goede vispan
- Kies voor een vispan met een ovale of ronde vorm
- Kies voor een groot formaat voor het bakken van hele stukken vis
- Kies een anti-aanbaklaag als gemak de voorkeur heeft
- Zowel rvs, aluminium, plaatstaal en gietijzer zijn goede keuzes
- Voor inductie moet de bodem diameter de kookzones niet overschrijden
Top 7 beste vispannen
Onze keuze als beste koop vispan voor inductie Met afneembaar cool-touch handvat, waardoor de vispan ook in de oven kan. Met handgreep ook inzetbaar als grote bakpan, en met afgeklikt handvat ideaal voor vis uit de oven. Zeer goede warmtegeleiding en retentie. Extra krasbestendig met titanium anti-aanbaklaag voor een langere levensduur én kan in de vaatwasser wanneer deze echt goed vies is.
De vispan heeft een stijlvol design in Cromargan 18/10 roestvrij staal en dat maakt deze pan extra duurzaam en geschikt voor elke warmtebron. Een van de weinige vispannen met een glazen, hittebestendige deksel, wat de pan naast visgerechten ook direct inzetbaar maakt voor veel andere kooktaken.
De super gladde keramische antiaanbaklaag (die volledig vrij is van PFAS) is ideaal voor visschotels. Ook warmt de Craft vispan snel op en werkt deze op elk type kookplaat, inclusief inductie. Dankzij de metalen rivetten zitten de handvatten stevig vast én kan de vispan hierdoor in de oven tot 250 graden. Onze keuze voor een kwalitatieve vispan met een gezonde, sterke anti-aanbaklaag.
Deze goedkopere vispan is geschikt voor in de oven tot 250° C, wat een groot pluspunt is zeker voor een model met anti-aanbaklaag. Dankzij deze 3-dubbele anti-aanbak coating bakken eiwitrijke ingrediënten als vis niet snel aan en gebruik je minder vet tijdens het bakken.
Deze keramische vispan zonder teflon is mooi qua ontwerp, licht in gewicht en met 32 cm een goed formaat voor het bakken van kleinere stukken vis. Voor een grote forel van 40+ cm kijk je naar grotere modellen (of een paella pan). Niet duur en de anti-aanbaklaag werkt fantastisch, al zal deze net als bij teflon na enkele jaren beginnen met slijten.
Een wat goedkoper alternatief als je wel een kwalitatieve vispan zoekt. De keramische anti-aanbaklaag is van goede kwaliteit, zoals we gewend zijn bij GreenPan. Daarnaast bak je zonder problemen vis op elke warmtebron, ook inductie en zelfs geschikt voor in de oven tot 180 graden.
Deze gietijzeren grillplaat is een favoriet en ruim inzetbaar. Naast het grillen van vlees is het een ideale oplossing om écht goed vis te grillen. De diepe ribbels zorgen voor mooie grillstrepen en het geëmailleerde gietijzer voorkomt dat de vis aanbakt. Geschikt voor de oven, barbecue en alle warmtebronnen. Yes, ook op inductie – hoewel de grillplaat dan het best presteert op een combi- of flex zone.
Waarom speciaal kiezen voor een vispan?
Vooral de grote, ovale vorm is handig voor het bakken en serveren van grotere (stukken) vis. Hoewel het geen must-have is in je pannenset, is het voor de serieuze hobbykok het vaak waard om een goede vispan aan te schaffen. Voor het bereiden van vis biedt een vispan je toch flink voordelen.
- De ovale vorm van de traditionele vispan is perfect voor grote (stukken) vis
- Hogere rand ideaal voor visgerechten met sauzen
- Vispannen zijn ruim inzetbaar en ideaal voor grote porties vlees, vis & groenten
- Met anti-aanbaklaag voor extra kookgemak om aangebrande vis te voorkomen
- Zonder anti-aanbaklaag voor het heerlijk grillen van vis op gietijzer of plaatstaal
- .. een lekker grote pan die ruim inzetbaar is voor vlees, groenten en 1-pansgerechten
De ovale of ronde vorm van een vispan in combinatie met het grotere formaat perfect voor het bakken en grillen van een (heel) stuk vis.
Het voordeel van een vispan zit hem dus vooral in het formaat en de vorm. Het materiaal dat je kiest speelt ook wel een rol, hoewel de meeste modellen beschikken over een anti-aanbaklaag.
Een wat grotere koekenpan zou je kunnen gebruiken voor het bakken van vis, maar dat is vooral handig wanneer je stukken vis aan het bakken bent. Een koekenpan is vrijwel altijd te klein om langwerpige stukken vis te bakken, laat staan de gehele vis.
Daarnaast is vis uit de pan toch echt wat anders dan een ovenschotel met vis. Ga je vis in de oven bakken, dan is een ovenschaal of braadslede ook geen slecht idee. Het hangt echt van het gerecht af, mijn paella pan gebruik ik vaak genoeg voor visgerechten op de barbecue.
Vispan zonder anti-aanbaklaag
Een goede keuze als materiaal zonder anti-aanbaklaag zijn rvs en gietijzer. Met name de laatste is een favoriet wanneer het aankomt op het grillen van vis. De meeste vispannen beschikken niet over grillstrepen. Juist daar naar op zoek? Dan is een gietijzeren grillplaat een goed alternatief.
Geschikt voor inductie
Zoek je een vispan voor inductie? Dan moet je rekening houden met de grootte van de kookzones van jouw kookplaat. Bij een model zonder flex- of combi zones zal een vispan door het grote formaat niet 100% verwarmen wanneer de diameter groter is dan de kookzone.
Beschikt je inductie kookplaat wel over flex- of combi zones, dan is ruime vispan of een langwerpige grillplaat voor inductie wel mogelijk.
Hoe gebruik je een vispan?
Ik kook regelmatig grote stukken vis en hoewel ik het ermee eens ben dat een anti-aanbaklaag voor de meeste mensen de beste keuze is, is het absoluut ook mogelijk om vis te bereiden in een vispan van elk soort materiaal. Of je nu met of zonder anti-aanbaklaag kookt, hieronder de instructies.
Hygiene vooraf. Gebruik een goede snijplank zonder barsten of diepe groeven voor het bereiden van de vis. Zowel hout als kunststof snijplanken zijn prima voor het bereiden en ontgraten van vis.
Misschien wel het allerbelangrijkste is dat de vis droog is. In het ideale geval laat je de vis eerst een paar uur rusten op een rooster in de koelkast om de vis voldoende droog te krijgen. Als dit niet lukt dan wikkel ik de vis nog in wat keukenpapier terwijl ik wat ingrediënten klaarmaak.
Het tweede is een goede spatel, het liefst een speciale visspatel. Gemaakt van rvs en lekker breed om ook hele stukken vis te draaien. Ook handig voor gebruik op de barbecue en in je roestvrijstalen koekenpan.
Hoe je de vispan verwarmt is ook essentieel. De pan moet zeker niet gloeiend heet te zijn en op hoog vuur te staan. Middelhoog vuur of in ieder geval niet de hoogste stand op je kookplaat. Zowel olie of boter helpen je altijd een handje mee, ook al bak je de vis in een pan met anti-aanbaklaag.
Een flinke klont boter of scheut olie doet wonderen en hoeft met een gezonde olie ook niet ongezond te zijn. Geef zowel de pan en olie of boter wat tijd om warmte op te nemen voordat de vis de pan in gaat.
Als laatste voeg je dan nu de vis pas toe aan de pan. Duw de vis direct even heen en weer over de bodem van de pan, gebruik vooral gewoon je vingers voor. Laat hierna de vis garen zonder deze aan te raken, schuif dan je visspatel eronder en draai de vis om. Houd de pan goed in de gaten en je ziet vanzelf wanneer de vis gaar is.
Vis is een veelzijdig ingrediënt en er zijn dan ook veel verschillende kooktechnieken. Met de korte, duidelijke instructies met afbeeldingen van Visrecepten.nl heb je de basistechnieken voor het bereiden van vis in no time onder de knie.