Zo kies je een goede mosselpan
- Kies een grotere mosselpan van minimaal 2.2 liter voor vier tot vijf personen
- Kies altijd voor een mosselpan met handvatten aan de zijkant van de deksel
- Controleer goed van tevoren of de mosselpan geschikt is voor koken op inductie
- Kies als alternatief een koekenpan, kookpan of braadpan om mosselen te koken
Top 6 beste mosselpannen
Voor goede kwaliteit is de BK Fortalit duidelijk de beste keuze als je een mosselpan gaat kopen. De Fortalit serie van BK raden we vaker aan, o.a. bij braadpannen en braadsledes, met name omdat ze geschikt zijn voor elk type kookplaat, waaronder inductie, maar ook zonder problemen in de oven kunnen worden gebruikt. Dankzij de sterke emaillelaag is deze mosselpan ook geschikt voor de vaatwasser – al om al, volgens de expert de beste traditionele mosselpan.
Hoewel Demeyere met een wat hoger prijskaartje komt, kies je gegarandeerd voor hoge kwaliteit. De Spécialités-serie is focust zich op speciale soorten pannen, zoals de mosselpan, en is dankzij het hoogwaardige roestvrijstaal een pan die met goed onderhoud een heel leven mee gaat. De Spécialités Mosselpan had trouwens de beste prestaties op inductie, ook beter dan de BK Fortalit. Onze aanrader als je net wat meer kan en wil uitgeven.
Het oog wil ook wat – en dat begrijpt Demeyere maar al te goed. Deze stijlvolle mosselpan is prachtig vormgegeven, zowel de vormingen als het glanzende roestvrijstaal. Wat duurder dan de andere merken, maar van hoge kwaliteit en dankzij de 2,3 liter inhoud voor de meeste huishoudens een goede keuze om mosselen in te koken – ook op inductie!
Een goede keuze en helemaal niet duur, maar als mosselpan voor inductie is deze niet geschikt. De bodem is niet magnetisch, waardoor deze enkel met gasfornuizen, keramisch en elektrische kookplaten werkt. Prima afwerking in bouwkwaliteit, maar door de populariteit van inductie kookplaten niet de beste keuze.
Dit Nederlandse vissersbedrijf focust zich al ruim 140 jaar op mosselen en oesters en ze weten dan ook geen ander waar een goede mosselpan aan moet voldoen. Toch biedt deze traditionele mosselpan wat extra’s, hij is namelijk goed te gebruiken op inductie. Niet duur, goede kwaliteit en geschikt om tot 2 kilo aan mosselen te koken in één lading.
Dankzij de grotere inhoud en de wat hogere deksel is dit een goede keuze om je mosselen in te koken. Daarnaast is het, in tegenstelling tot de mosselpan, een erg multifunctionele pan die je dagelijks gebruikt tijdens het koken. De Sola scoort hoog in onze test met braadpannen, al kies je voor extra kwaliteit altijd Le Creuset of Staub.
Waar let je op bij het kopen van een mosselpan?
Een goede mosselpan voldoet aan een paar eisen, zeker als je deze exclusief gaat gebruiken voor het bereiden van mosselen. Een mosselpan heeft een hoge deksel voor een hoge stapel mosselen en heeft een grote inhoud van minimaal 3 liter. Moet de mosselpan die geschikt zijn voor inductie, controleer dit in de specificaties.
Het ontwerp van de mosselpan ontleent zich dus perfect voor het koken van mosselen, maar dit komt met name door de vormgeving van de deksel. Deze is extra hoog, zodat je een flinke berg tot over de rand van de pan kan opvullen met een berg mosselen. De hoge deksel maakt het dus mogelijk om extra veel mosselen in één keer te stomen in tegenstelling tot een pan met een platte deksel.
Zo speciaal zijn ze dus ook weer niet, het kan bijna beter een mosselen-deksel worden genoemd. Daarnaast zijn de meeste mosselpannen ook net te klein om voor grotere groepen mosselen te bereiden, zeker als hoofdgerecht.
Maar het aantal kilo mosselen dat je kan koken wordt bepaald door de inhoud.. en het blijkt lastig om een écht grote mosselpan te vinden. Na uitgebreid gebruik en tijdens de test konden we bij alle merken een belangrijke tekortkoming opnoemen: ze zijn vrijwel allemaal te klein om mosselen aan meer dan 4 tot 5 personen mosselen te serveren.
Wat is dan de perfecte mosselpan?
Om deze reden zijn deze pannen ook niet voor elk huishouden een goede keuze en is een grote kook- of soeppan een betere keuze voor het bereiden van veel porties mosselen. Ook kookpannen, een pastapan met inzet of zelfs de langwerpige aspergepan is een prima alternatief die niet teleurstelt. Voor twee personen wordt door professionele chef-koks zoals Gordon Ramsay vaak gebruik gemaakt van een grote rvs koekenpan.
De beste pan voor het bereiden van mosselen is in onze ogen een vrij hoge pannen met een grote inhoud in liters die kan worden afgedekt met een hoge deksel van glas voor extra zicht op de mosselen. Maar die bestaat dus niet, en dat vinden we jammer.
Wat is het beste formaat mosselpan?
Afhankelijk van de inhoud in liters is een pan geschikt voor een bepaalde hoeveelheid mosselen. Voor een standaard voorgerecht reken je ongeveer 450 gram per persoon en als hoofdgerecht is 900 gram voldoende.
Om het juiste formaat te kiezen moet je van tevoren bedenken voor hoeveel personen je mosselen gaat bereiden, hoeveel kilo mosselen je gaat bereiden om te berekenen hoe groot de inhoud van de mosselpan hiervoor moet zijn. Hieronder het advies van de expert om een pan van het ideale formaat te kiezen.
Hieronder de overeenkomst tussen inhoud in liters en het aantal kilo mosselen dat je kan bereiden.
- Voor 2 tot 3 personen is een kleiner formaat van 1.5 liter geschikt voor circa 1350 gram mosselen – dit is als bijgerecht, als hoofdgerecht reken je de dubbele hoeveelheid .
- Voor een standaard gezin van 4 tot 5 personen raden we aan om te kiezen voor een grotere mosselpan van minimaal 2.2 liter als je porties van 450 gram mosselen p.p. aanhoudt voor een voorgerecht, maar bij voorkeur nog veel groter als je 900 gram mosselen rekent voor het hoofdgerecht
Oké, de meeste pannen die speciaal voor mosselen zijn voelen vaak veel te klein aan om dit als een hoofdgerecht te kunnen serveren. In dat geval raad ik aan om in twee of meer aparte ladingen te koken. Dit is ook een goede oplossingen voor grotere groepen van 8 tot 10 personen, omdat mosselen na bereiding niet snel hun smaak verliezen.
Wat is de pan om mosselen in te koken?
In welke pan kook je mosselen? Hoewel een speciale mosselpan duidelijk een perfecte oplossing is, zijn er zeker genoeg andere pannen die je kunt gebruiken om thuis mosselen te bereiden. Ook een standaard kookpan, de klassieke braadpan van gietijzer en zelfs een eenvoudige roestvrijstalen koekenpan zijn geweldige opties voor het koken van mosselen – en bespaart dit ook ruimte in je pannenrekken.
Dit zijn onze favoriete alternatieven op een mosselpan.
- Een grote braadpan – ook de gietijzeren klassiekers van Le Creuset zijn geschikt
- Een grote kookpan – het meest beschikbare alternatief op de mosselpan in elke keuken
- Een brede koekenpan – ideaal voor mosselen als hoofdgerecht voor 2 personen
- Een pastapan of aspergepan met stoominzet – voor een groter aantal porties mosselen
- Een soeppan is voor ons de beste mosselpan om voor grote groepen mosselen te koken
Alle bovenstaande pannen gebruik je als mosselpan, zolang je maar een deksel gebruikt tijdens het stomen. Als je niet wilt investeren in een speciale mosselpan of de ruimte liever bespaart, zijn er genoeg geschikte pannen die waarschijnlijk al tot je collectie pannen behoren. Niet elk alternatief gebruik je op dezelfde manier, maar het resultaat verschilt weinig als het op de smaak aankomt.
Oké, een mosselpan is leuk en zorgt voor een bepaalde klassieke uitstraling wanneer je de mosselen serveert, maar daarvoor zijn genoeg schalen net zo prachtig om de mosselen op te serveren – conclusie: de mosselpan is geen must-have. Maar de braad- en koekenpan, die heeft iedereen wel in huis, gebruik je als volgt om mosselen in te koken:
Een braadpan voor meerdere porties. Met een grote braadpan of gietijzeren Dutch oven (en elk andere pan met hogere randen) kan je in één keer voor flink wat personen een portie mosselen koken, het is dan ook ons #1 alternatief op de mosselpan. Voeg je water (witte wijn, gesneden uitjes, knoflook, zelfs pancetta.. alles naar eigen voorkeur, plus nog een kleine hoeveelheid water) en laat zacht borrelen. Voeg mosselen toe, zet het vuur wat lager en plaats de deksel op de braadpan.
Gebruik een koekenpan met een grote diameter. Kook je voor 2 personen, dan is een koekenpan een goed alternatief. Voeg ook hier een laag water en je smaakmakers aan toe en laat dit koken, voeg de mosselen toe en laten stomen tot ze gaar zijn (en een beetje bakken).
Hoe gebruik je een mosselpan?
Onafhankelijk van welk recept je kiest voor mosselen of oesters, voordat je de mosselpan gaat gebruiken moeten de zeevruchten worden schoongemaakt, dit geldt voornamelijk bij verse mosselen van de visboer. Mosselen die worden verkocht is de supermarkt zijn vaak al gereinigd, toch kan het geen kwaad om ook deze nog kort schoon te maken.
Stap 1, eerst de mosselen schoonmaken. Spoel de mosselen een paar keer af met koud water. Hierna in een bak met koud nog even laten afkoelen om het zand los te krijgen en op de geopende mosselen de tijd te geven om weer dicht te gaan. Als een mossel niet wil sluiten, tik hier op met een lepel. Voelt een gesloten mossel héél zwaar aan, gooi deze dan weg omdat die waarschijnlijk gevuld is met zand.
Stap 2, de mosselen koken in een pan. Voeg een dunne laag water of witte wijn (ongeveer 1 cm) toe aan de pan. Breng dit aan de kook, leg de mosselen in de pan, plaats de deksel op de pan en laat deze voor 4 minuten koken. Tussendoor twee maal goed schudden met de pan. Na 4 minuten de mosselen controleren – als het overgrote deel van de mosselen hun schelp heeft geopend, is het tijd om de mosselen te serveren. Je kan ook kiezen om de mosselen maximaal nog 1 minuut verder te laten koken.
Extra tips voor het bereiden van mosselen in een mosselpan:
- Gebruik niet teveel zout. De schelp van een verse mossel zit nog vol met het zilte water uit de zee. De mosselen zelf maken een gerecht vaak al zout genoeg. Wanneer je alleen het vlees van de mossel gebruikt, en niet de schelp, dan gebruik je wat meer zout.
- Gebruik niet teveel water om te koken. Mosselen worden gaar gestoomd, niet gekookt. Daarom gebruik je geen grote hoeveelheden water bij het bereiden van mosselen (dit is ons favoriete basisrecept voor het koken van mosselen in een mosselpan).
- Kort koken en aandacht op de mosselen houden. Mosselen hoeven niet lang te in de mosselpan te koken. Door de textuur van de mosselen worden ze snel gegaard en wanneer de schelp van de mossel zichzelf opent is dit het signaal dat ze klaar zijn – snel verwijderen voordat ze te taai worden en al het vocht verliezen.
- Gooi het kookvocht niet weg. Verwijder de mosselen uit de mosselpan, maar gooi het overgebleven vocht niet weg. Bewaar het kookvocht van de mosselen om hier o.a. een heerlijke bouillon van te maken voor visgerechten, of je kan het vocht inkoken om hier een lekker sausje van te maken.
Niet elke mosselpan is geschikt voor inductie
Veel Nederlanders maken tegenwoordig gebruik van een inductie kookplaat. Waar moderne pannen vaak geen enkel probleem vertonen bij gebruik op inductie, kan het lastiger zijn om een klassieke mosselpan te vinden die geschikt is voor inductie. Een groot deel van de modellen uit de test waren niet geschikt op inductie, enkel op gas, keramisch en elektrische kookplaten.
Veel van de standaard mosselpannen zijn gemaakt van geëmailleerd aluminium, een non-ferromagnetisch materiaal dat ongeschikt is voor gebruik op inductie als de bodem niet voorzien is van een magnetisch materiaal zoals ijzer.