Zo kies je een goede pastapan
- Kies een pastapan met genoeg inhoud voor het aantal personen in huis
- Kies voor een extra hoge pan wanneer je lange pasta wilt koken
- Een pastapan waarvan de inzet weinig afstand tot de bodem – minder water nodig
- Kies een kookpan met afgietsysteem of gebruik een pasta stoominzet
- Gebruik een grote koekenpan als alternatief voor het koken van o.a. spaghetti
Top 8 beste pastapannen
Waar let je op bij het kopen van een pastapan?
Een traditionele pastapan bestaat uit een pan met een speciale inzet om de pasta in te koken. Bij de aanschaf van een standaard pastapan bieden de meeste merken zeer vergelijkende modellen aan. Maar er zijn verschillen, met name de inhoud in liter, de bouwkwaliteit, prijs-kwaliteitverhouding en de mogelijkheid om pasta te koken op inductie zijn punten om te overwegen.
Daarnaast zijn er goede alternatieven op de pastapan en is het allesbehalve een must-have om lekker, veilig en snel pasta te koken.
Hoe groot moet een pastapan zijn?
Afhankelijk met hoeveel personen je pasta gaat eten, is voor de meeste huishoudens van vier tot vijf personen een pastapan van 5 tot 7 liter het beste formaat. We willen voorkomen dat de het water in de pan te hoog komt, daarom heeft een wat grotere pan onze voorkeur. Zo gebruik ik een grote soeppan van 12 liter als alternatief wanneer ik voor een grote groep vrienden kook.
Hoeveel water je gebruikt bij het koken van pasta speelt ook een rol. Als we 100 gram pasta per portie rekenen en 1 liter water gebruiken per portie, dan komen we uit op 4 liter water. In dit geval is het handig als de pan ongeveer 30% meer inhoud heeft dan het aantal liters water, omdat het kokende water dan niet tot de randen rijkt en de pasta niet zal overkoken.
Gebruik je standaard wat minder water per portie pasta, dan kan je hier rekening mee houden bij het kiezen van het juiste formaat. Het formaat en de inhoud van de pan wordt bepaald door het aantal personen waarvoor je gaat koken.
Welke pastapan is geschikt voor inductie?
Tijdens het testen werd al snel duidelijk dat niet alle pastapannen goed functioneren op een inductie kookplaat. Zeker bij de goedkopere pannen speelden er tijdens het koken ook zeker problemen op; ze waren niet geschikt voor inductie, of werden helemaal niet warm en een enkel model begon zelfs te trillen op de inductie kookplaat. No thanks, daar zitten we niet op te wachten.
Voor een goede inductie pastapan is het verstandig om voor een betrouwbaar merk te kiezen. Zo kwamen alle twee de pannen van WMF goed uit de test en presteerde deze zeer goed op inductie, maar ook de Le Creuset, Demeyere en Springlane werkten zonder problemen op inductie.
De Kitchencraft werd warm op inductie, maar had een beduidend minder hoge bouwkwaliteit – hetzelfde is te zeggen over de Barazzoni, die tevens niet geschikt is als pastapan op inductie.
Welke pannen kan je gebruiken als pastapan?
De pastapan is bij Nederlanders erg populair, mede dankzij het eenvoudige en veilige gebruik. Het is voor veel mensen dan ook dé oplossing om lange pasta zoals spaghetti, linguine en bucatini in te koken, maar er is een goed en slim alternatief op de pastapan: de koekenpan is stiekem de perfecte pan voor het koken van lange pasta.
Grote kans dat in jouw georganiseerde keukenkasten of pannenrek een grote koekenpan te vinden is. Als de diameter van de koekenpan groot genoeg is kan je deze gebruiken om lange pastavormen zoals spaghetti mee te koken. Let wel op: een gevulde koekenpan met heet water optillen is niet veilig, daarom gebruik ik een keukentang om de pasta naar de pastasaus te over te brengen.
Je legt de spaghetti simpelweg plat neer in de koekenpan, waardoor je ook minder water gebruikt dan bij een traditionele pastapan. Een serieuze life-hack die ik altijd gebruik bij het koken van mijn spaghetti als ik voor 3 a 4 personen kook.
Toch is voor grote hoeveelheden pasta een echte grote pasta-kookpan met ruime inhoud een goede investering en biedt het zeker voordelen in gebruiksgemak en veiligheid. Maar als je liever niet een extra pan aanschaft voor het koken van pasta, dan is een speciale stoominzet of stoommand een goed alternatief. Een stoompan gebruiken voor het koken van pasta raden we af, deze vereisen veel meer water dan een echte pastapan.
Veelgestelde vragen
Hoe gebruik je een pastapan?
Een pastapan is speciaal ontworpen om pasta te koken. Een speciaal inzetstuk dat lijkt op een vergiet, voorzien van kleine gaatjes, plaats je in binnenkant van de pastapan. Dit pastamandje zorgt ervoor dat de pasta tijdens het koken minder blijft plakken. Je voegt het kokende water toe aan de pan, 1 liter per 100 gram pasta. Voeg de pasta toe. Zodra de pasta lang genoeg heeft gekookt kan je heel veilig het pastamandje uit te pan tillen, wat je extra veiligheid biedt.
Hoeveel water in een pastapan?
Voor 100 gram pasta gebruik je ongeveer 750 ml tot 1000 ml kokend water. In de meeste gevallen is 750 ml de perfecte hoeveelheid water, zeker als je nog een paar scheuten van het zetmeelrijke pasta water gaat toevoegen aan je pastasaus, om deze beter te laten binden en extra smaak toe te voegen.
Hoeveel zout aan pasta water toevoegen?
Een goede maatstaaf is 1% van het totale gewicht van de pasta. Wij raden je aan de pasta te zouten vlak voordat het water begint te koken, net voordat je de pasta toevoegt. Wees niet bang om wat meer zout te gebruiken dan je gewend bent, het helpt echt om smaak toe te voegen en het is vooral het water dat het zout opneemt – niet de pasta.
Gebruik je een deksel voor het koken van pasta?
Moet de pastapan worden afgedekt met een deksel tijdens het koken? Wanneer het water nog niet kookt kan je een deksel gebruiken om het water sneller tot het kookpunt te laten komen. Zodra het water begint te koken en je de pasta hebt toegevoegd, is het verstandig om geen deksel te gebruiken om te voorkomen dat het water overkookt over de randen van de pastapan.