Zo kies je een goede snijplank
- Kies voor hout, bamboe of kunststof – koop geen glazen snijplank
- Kies het grootste formaat snijplank waar je op het aanrecht ruimte voor hebt
- Kies voor kunststof als je op een lager budget goede kwaliteit zoekt
- Bamboe en hout zijn duurzaam en gaan lang mee met goed onderhoud
- Hout, bamboe en kunststof bieden weinig verschil in hoe snel je messen bot worden
Top 10 beste snijplanken
Deze grote houten snijplank, 60 x 40 cm van esdoornhout, is een goede keuze voor genoeg werkruimte. Ik vind deze snijplank fantastisch vanwege de hoogwaardige materialen, de stevige constructie en de perfecte afmetingen. Het oppervlak is alles wat ik nodig heb voor al het snijwerk vooraf, en de dikte maakt de snijplank zwaar genoeg om op zijn plaats te blijven zonder te verschuiven. Deze snijplank is echt heel mooi, wat vooral na voren komt wanneer de hele plank is behandeld.
Toch is deze snijplank niet voor iedereen aan te raden: het schoonmaken doe je enkel met de handwas, wat door het grote formaat wel meer werk is. Ook moet deze grote houten snijplank eens in de 3 a 4 weken worden ingeolied. Het blijft stuk gereedschap en moet goed behandeld worden om er het beste uit te halen.
Niet te hoog en niet te groot, voor de meeste consumenten biedt de Butler het ideale formaat en duurzaamheid. Met een dikte van 4 cm allesbehalve dun, maar tegelijk ook niet massief zwaar met een gewicht van 4400 gram. Goed afgewerkt met kopshout en niet duur maakt het qua prijs-kwaliteit een echte topper.
Voor een professioneel houten snijplank van groot formaat zit je bij Butler goed. Voelt met 40 bij 60 cm en een dikte van 6 cm erg massief aan.en dit is ook terug te vinden in het massieve hakblok van 40 bij 60 cm. Met 10 kilo niet licht, waardoor deze tijdens het snijden niet verplaatst maar met schoonmaken in de spoelbak wat lastiger. Topkwaliteit voor een redelijke prijs, voor serieuze thuiskoks zeker het overwegen waard.
Deze snijplanken zijn handig op te bergen in de handige doos, waardoor ze weinig ruimte innemen. We raden je aan te kiezen voor de grote versie, deze hebben een fijn formaat. Met 4 verschillende snijplanken kan je direct hygienisch aan de slag. Het blijven plastic snijplanken, verwacht dus niet dat deze geen krassen vertonen dan andere merken. De rvs houder lost in onze ogen dit probleem op en zo zijn ook na een paar jaar je bekraste snijplanken geen doorn in het oog.
Wel op zoek naar hout, maar geef je liever wat minder uit? Kies dan voor de bamboe snijplank van Point-Virgule. Niet duur, maar wel duurzaam. Een handzaam formaat dat zich goed plaatst in de meeste keukens. Ook een goede combinatie met 2 simpele kunststof snijplanken.
Met oplopende randen heb je niet het probleem dat je ingrediënten van de plank afvallen. Kan worden omgedraaid: 1 platte kant en 1 kant met ribbels in het midden, speciaal voor stukken vlees. Van goede kwaliteit, snijdt fijn en een handig formaat.
Met deze set kan je direct aan de slag. Met kleurcodes zodat je de planken apart kan inzetten voor verschillende ingrediënten: groenten, vis en vlees. Zo ga je altijd hygiënisch te werk. Geschikt voor de vaatwasser, maar voor extra levensduur gebruik je de handwas.
Een grote snijplank van beukenhout, met hetzelfde formaat als het grote Butler hakblok. Goedkoper, wat het voor de meeste consumenten de beste koop voor een houten snijplank maakt. Niet geschikt voor kleine keukens en zal net als andere houten modellen regelmatig worden onderhouden en ingeolied.
Ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook erg praktisch in gebruik. Een wat oudere set van Joseph Joseph die nog steeds erg populair is. Minder ‘modern’ door het gebruik van meerdere kleuren, maar wel goed herkenbaar. Vier snijplanken van hetzelfde formaat, van groenten tot vlees en vis. Hygienisch, makkelijk op te bergen, maar niet de goedkoopste optie.
Waar let je op bij het kopen van een snijplank?
Hoe meer werkruimte, des te makkelijker je aan de slag kan. Kies voor een grote snijplank als je aanrecht het toestaat. Onze keuze gaat uit naar een groot model van hout en enkele kleinere snijplanken van kunststof, dit biedt het meeste gemak.
Wat is het meest geschikte formaat snijplank?
Als je thuis niet veel ruimte hebt in de keuken en het aanrecht, geen zorgen. Kies dan voor een wat kleiner en compactere snijplank. Ze zijn nog steeds ideaal voor het fijnhakken van kruiden en het snijden van groenten, en kunnen ook worden gebruikt om grotere stukken vlees, kip en vis stuk voor stuk in stukken te snijden. Ook voor het fijnhakken van kruiden perfect, of je gebruikt daarvoor een vijzel en stamper.
Wat is het beste materiaal voor een snijplank?
Het materiaal van de snijplank biedt meer dan enkel aesthetische waarde. Kunststof, bamboe en hout zijn echter de enige materialen die wij aanraden. Duurzaam, goede-hygienisch, maakt je messen niet bot en beschikbaar in veel verschillende prijsklassen. Koop nooit een snijplank van glas, metaal of marmer.. ze zien er wellicht mooi uit, maar je hele messenset zal binnen no-time niet meer scherp zijn.
Geschikt voor je messenset
- Hout
- Bamboe
- Kunststof
Ongeschikt voor je messenset
- Marmer
- Glas
- Metaal
Duurzaamheid is bij elk stuk keukengerei van belang, maar bij iets wat je zo vaak gebruikt als een snijplank speelt het een nog grotere rol. Een wat duurder model van topkwaliteit is zeker het overwegen waard wanneer je een snijplank koopt, zowel voor de duurzaamheid van de plank zelf als voor je messen.
Houten snijplanken
Indien goed onderhouden, kan zowel hout als bamboe een leven lang meegaan. Dit maakt het een favoriete keuze voor consumenten die een premium snijplank zoeken, omdat de prijs een kleinere rol speelt bij iets dat je tientallen jaren dagelijks gaat gebruiken.
Bij het kiezen van een houten snijplank let je op een paar extra punten. Zo zijn de houten varianten verkrijgbaar van klein tot extra groot. Als je genoeg ruimte hebt op je keukenblad is een grote variant aan te raden. Genoeg ruimte om alle ingrediënten te snijden biedt veel meerwaarde en is naast duurzaamheid het belangrijkste aspect. Kopshout is daarnaast hygiënischer en splijt minder snel dan langshout.
Een dikker hakblok van hout is duurder, maar zal met goed onderhoud wel langer mee gaan. De constructie van het hout maakt ook verschil voor de duurzaamheid. De verschillen tussen kopshout en langshout:
- Kopshout zorgt net voor wat minder slijtage van je messenset
- Kopshout is wel vatbaarder voor krimpen en uitzetten zonder regelmatig onderhoud
- Langshout (doorlopend) is hygienischer, duurzamer en gaat langer mee dan snijplanken van kopshout
Bamboe snijplanken
Bamboe is ook weer anders dan hout. Het is een van de meest snelgroeiende planten soorten, wat ook de prijs van bamboe snijplanken naar beneden haalt. Het groeien van een esdoorn of eikenboom duurt gewoon vele malen langer dan een groot gewas bamboe. Het snijden voelt net als hout (ook het geluid van het mes op het snijblok).
Plastic en kunststof snijplanken
Kunststof is een populaire keuze voor snijplanken. Ze doen qua prestatie niet onder voor hout, maar zijn wat wel een stuk goedkoper in aanschaf. Wel zijn ze minder duurzaam, vooral omdat de meeste mensen ze toch vaak in de vaatwasser wassen. Voor een grote snijplank is kunststof ook minder handig, voornamelijk omdat er weinig aanbod is.
Niet elke kunststof plank is van hetzelfde materiaal en de goedkope modellen gaan een stuk minder lang mee dan wanneer je wat meer neerlegt. Zo is het wat hardere polypropyleen een veelvoorkomende keuze, al zal je wel merken dat je wat meer weerstand hebt dan bij een houten of bamboe variant.
Het harde plastic is wel duurzamer en gaat langer mee, want er ontstaan minder snel diepe groeven die bacteriën huisvesten. Kijk wel uit met hete pannen, zeker bij ovenpannen die flink heet worden. Een groot voordeel van de kunststof modellen is dat ze vaak in sets worden verkocht. Zo heb je direct meerdere snijplanken, wat het gebruik een stuk hygiënischer maakt wanneer je met vlees aan de slag bent.
Wat is een goede dikte voor een snijplank?
Ook de dikte speelt een belangrijke rol, deze heeft invloed op de hoogte en het gewicht van de snijplank. Hoe zwaarder, hoe minder snel deze schuift op het aanrecht tijdens het snijden. Te zwaar kan er echter weer voor zorgen dat je deze lastig verplaatst, wat het reinigen in de spoelbak een klus maakt die je vaker overslaat.
Voornamelijk houten en bamboe snijplanken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Ook zijn er modellen die een hoger oppervlakte bieden door middel van pootjes of verhogingen. Kies voor een dik houten hakblok als je vaak met dikkere stukken vlees bezig bent.
Snijplank met of zonder voetjes?
Voetjes bieden naast een verhoging van de snijplank ook extra stabiliteit, zeker voor kleinere modellen die minder wegen. Rubberen of siliconen voetjes zorgen dus dat de plank minder schuift, maar maken het wel minder praktisch om de plank om te draaien. Dit is bij modellen zonder voetjes geen probleem.
Ben je wat langer, dan kunnen de voetjes zorgen plank wellicht beter bij je lengte past waardoor je ergonomischer snijdt en staat..
Conclusie en advies
Oké, het de keuze tussen hout, bamboe en kunststof heeft weinig verschil op je messen. Daarnaast kies je het liefst voor een snijplank met een groter oppervlakte, zo groot als je keukenblad toestaat. Hout en bamboe snijden het meest prettig en gaan langer mee, maar vereisen wel extra regelmatig onderhoud. Voor de meeste thuiskoks is goede set van kunststof een goede keuze: ze krassen alleen wel wat sneller dan hout.
Beste snijplank samenstelling voor de thuiskok: kies 1 grotere houten snijplank voor de grote kook taken en twee kleinere van kunststof voor het snelle snijwerk.
Als je regelmatig grote stukken vlees hakt met een hakmes, dan is een dikker hakblok aan te raden. Houd wel rekening dat elk materiaal bij uitoefening van genoeg kracht kan splijten. Voor vlees wordt dan ook vaak een model van hard plastic gebruikt. Wat minder duur, maar moet het lang genoeg volhouden. Als die dan toch splijt of vervormd is het vervangen door de lage kostprijs geen groot probleem.
Maak je bijvoorbeeld regelmatig zelf gehakt met je vleesmolen, dan zal je vaak je hakblok of snijplank gebruiken voor het prepareren van het vlees voordat deze in de gehaktmolen gaat. Hoe dikker de snijplank, hoe beter je deze kan gebruiken als volwaardig hakblok.
Voor welk formaat moet ik kiezen?
Voor kleine keukens is een groot en klein snijplank meer dan prima. Bij een grote snijplank heb je wel voldoende ruimte nodig. Een set kleine snijplanken raden we aan als je keuken echt weinig ruimte heeft om een groot hakblok of snijplank te plaatsen. Groot is echt fijn, al zijn ze wel wat zwaarder.
Budget: Als je niks meer dan simpele snijplanken zoekt, kan je deze het best fysiek in de winkel kopen. Zo verkopen de Action, IKEA en Blokker prima snijplanken van elk materiaal voor een lage prijs. De goedkope houten planken raden we echter af, die splijten een stuk sneller.