Zo kies je een goed hakblok (van hout)
- Kies een dik houten hakblok voor de beste prijs-kwaliteitverhouding
- Hygiënischer in gebruik om vlees te hakken op een apart hakblok
- Gebruik een hakblok om grote beschadigingen te voorkomen aan je snijplank
- Verkies een dik hakblok boven een dun model bij het hakken met veel kracht
- Liever meerdere snijplanken? Kies voor een set met snijplanken
Top 8 beste hakblokken
Onze keuze voor een model dat kan worden gebruikt als hakblok en snijplank. Het grote formaat is ideaal, zo heb je altijd genoeg ruimte. Van goede bouwkwaliteit en met een dikte van 10 cm ook zeker massief te noemen. Qua prijs-kwaliteit is dit de beste keuze uit de test.
Heb je net wat minder ruimte in huis, maar wel op zoek naar een dik en stevig slagersblok van hout? Dit vierkante hakblok is nog steeds erg dik, waardoor deze ook brute kracht met een hakmes kan verduren. Geschikt voor kleinere keukens, maar met stevig hout en een dikte van 10 cm wel echt geschikt voor de serieuze hobbykok.
Ook bamboe is een goede keuze als alternatief op hout. Dit bamboe hakblok is groter dan het model van Bambuswald, maar met 5 cm wel twee cm minder dik. Nog steeds dik genoeg voor het serieuze hakwerk. Niet te groot, waardoor dit model ook snel kan worden gewassen in de spoelbak. Zeer geschikt als je af en toe dikke stukken vlees ontbot, hakt of fileert. Minder duur, wat het een goede keuze maakt voor een lager budget.
Met een dikte van 6 cm is dit model meer dan dik genoeg voor het serieuze hakwerk. Wat minder dik dan andere Butler hakblokken, maar hierdoor zeer geschikt voor kortere mensen. Je wilt uiteindelijk niet op je tenen hoeven staan om te kunnen hakken. Lange personen.. kies voor een dikker model of een hakblok met voetjes.
Dik, massief en esthetisch zeer mooi voor het oog: dit dikke houten hakblok van 10 cm is ideaal voor het ontbotten, fileren en pletten van dikke stukken vlees. Dankzij het zwaardere gewicht zal dit houten blok tijdens het robuuste hakwerk niet bewegen.
Toch een kleine favoriet.. met een dikte van 7 cm en een formaat van 30 bij 30 cm is het een goede toevoeging voor een kleine keuken. Gemaakt van kwalitatief kopshouten bamboe voor extra duurzaamheid. Daarnaast niet duur in aanschaf, waardoor het voor een lager budget zeker het bekijken waard is.
Met praktische antislip voetjes om slippen te voorkomen. Dankzij het wat minder grote formaat goed te reinigen in de spoelbak. Daarnaast een gefreesde sapgoot en handvaten voor extra grip tijdens het verplaatsen. Niet duur in aanschaf, maar valt wel in de basis- tot middenklasse (met name te danken aan de dikte van 5 cm en prima bouwkwaliteit van het kopshout).
Onderhoud is van groot belang, zeker bij een houten hakblok. Gebruik daarom de juiste onderhoudsolie voor extra hygiëne, duurzaamheid (en wat esthetische waarde). Verlengt de levensduur van je hakblok en vermindert de kans op splijten en schuren, erg belangrijk wanneer je regelmatig veel kracht uitoefent op het hout.
Wat is een hakblok?
Een hakblok is een stijl snijplank, vaak gemaakt van samengestelde stukken hout als esdoorn, teak, kersenhout en walnoot. Een goed hakblok is dikker dan een snijplank, waardoor je extra kracht kan zetten tijdens het hakken en snijden van grote stukken vlees. Een hakblok is geen must-have in de keuken, maar voor de hobbykok zeker het investeren waard.
Maar waar let je op bij het kopen van een houten hakblok, wat toch uitkomt op een vrij persoonlijke keuze. Hieronder het advies van de expert om je op weg te helpen naar het juiste model voor in jouw keuken.
We krijgen vaak vragen omtrent de snijplanken en hakblokken. “Wat is het verschil tussen een dik houten hakblok en een normale snijplank?” en “Kan ik mijn snijplank gebruiken om vlees te hakken?”.
Beiden zijn verstandige vragen, want een hakblok is uiteindelijk toch veelzijdiger inzetbaar dan een normale snijplank en je let bij het kopen op andere punten.
Waarom kiezen voor een houten hakblok?
Een goed stuk vlees is niets zonder een goed hakblok om het te kunnen opdelen met je hakmes. Vergeleken met een simpele set snijplanken is een goed hakblok een duurdere aankoop, die zeker voor hobbykoks toch zeker het investeren waard is.
Je zal wat meer uitgeven en regelmatig onderhoud moeten uitvoeren aangezien een goed hakblok gemaakt is van hout; en hout vereist toch echt onderhoud. Daarnaast is een dik model van hout een stuk zwaarder dan een kunststof snijplank en kost het meer kracht om hem op te tillen en te verplaatsen tijdens het gebruik en het schoonmaken.
Maar als je kiest voor een model van goede kwaliteit, zal je een hakblok aanschaffen die veelzijdig is in gebruik en mogelijk een leven lang meegaat met goed onderhoud.
Het advies van de expert: voor elke serieuze hobbykok is het kopen van een houten hakblok, mits van goede kwaliteit, zeker een goede investering. Ze gaan lang mee, zeker met goed onderhoud.
Houten hakblok schoonmaken
Een milde schoonmaakbeurt kan het hakblok er weer esthetisch aantrekkelijk er uit laten zien, maar hygienisch is van het grootste belang. Net als bij een gietijzeren pan komt een hakblok van hout met extra gebruiksaanwijzingen: goed onderhoud is belangrijk, net als het inolien (wat kan worden vergeleken met het inbranden van gietijzer of plaatstaal).
Gebruik geen sterke chemische schoonmaakmiddelen, deze kunnen het hout van het hakblok aantasten. Mijn tip is om een spuitfles te vullen met onverdund azijn voor extra hygiene.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het zuur van witte azijn goed werkt tegen E. coli en salmonella: altijd handig om even te sprayen na het bereiden van kip, vlees of vis. Na afloop wel afspoelen met water om de geur van het azijn te verwijderen. Hetzelfde advies geldt voor het reinigen van je vieze koksmessen en wildschaar.
Welk formaat hakblok is het meest geschikt?
Hoe jij het hakblok gaat gebruiken en de ruimte in je keuken bepaalt mede het formaat. Als je het hakblok steevast inzet als snijplank, dan raden we aan om te kiezen voor een groter formaat. Een formaat van 40 cm x 60 cm is ideaal als snijplank, maar als toegewijd hakblok zijn kleinere modellen ook geschikt. Ga je grote stukken vlees prepareren voor gebruik met je gehaktmolen, dan is een groter hakblok een aanrader.
Wat is het beste materiaal voor een hakblok?
Voor een duurzaam hakblok kies je hout als materiaal. Esdoorn hout is het meest voorkomend met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Esdoorn heeft als materiaal voor snijplanken een langere levensduur dan zachtere houtsoorten, met name het zachte kersenhout. Het goedkopere teak en acacia hout wordt ook tegenwoordig steeds vaker gebruikt, maar onze voorkeur gaat uit naar esdoorn voor de duurzaamheid. Voor topklasse kan je kiezen voor een hakblok van het nog duurzamere (en prijzigere) walnoot hout.
Welk merk hakblok wordt aangeraden?
De kwaliteit van het hout en de samenstelling hiervan speelt vaak een grotere rol dan het merk dat wordt gekozen. Toch zijn er enkele merken, ook in Nederland, waar je altijd terecht kan voor een dik en stevig hakblok. Kies voor het merk Butler of John Boos om verzekerd te zijn van topkwaliteit. Ook is het mogelijk om een echte houtbewerker in te schakelen om een hakblok op maat te laten maken, deze hoeven niet onder te doen voor dure merken.
Wat is een goede dikte voor een hakblok?
Vanaf 4,5 cm spreken we van een hakblok. Alles daaronder classificeren we als een snijplank. Een goed hakblok is wat dikker dan een snijplank, omdat het zo meer excessieve kracht kan verdragen. Zeker bij het hakken van grote stukken vlees zet je extra kracht, wat bij een dunne snijplank kan zorgen dat deze splijt wanneer het hakmes in contact komt met het hout.
Vanaf 6 cm en hoger spreken we over een echt dik hakblok. Kies een model van Butler of John Boos als je een dik hakblok gaat kopen. Hoe dikker, hoe steviger en zwaarder, waardoor er ook minder kans is dan bij dunne modellen om te slippen tijdens het hakken.
Hoe onderhoud je een houten hakblok?
Een hakblok van hout moet goed worden onderhouden om de duurzaamheid te garanderen. Reinig het blok altijd af met warm water en een zacht sopje. Eens in de maand raden we het aan om het hakblok opnieuw in te oliën met speciale onderhoudsolie voor houten snijplanken en hakblokken. Zie onze nummer 8 uit onze vergelijking voor het beste onderhoudsolie voor snijplanken en hakblokken.