Waarom kiezen voor aluminium pannen?
- Groot aanbod: van goedkoper tot topkwaliteit
- Met en zonder anti-aanbaklaag (keramisch of teflon)
- De meeste aluminium pannen zijn (hard) geanodiseerd & veilig in gebruik
- Hard geanodiseerde aluminium pannen zijn zeer robuust
- Geen hotspots en een goede warmtegeleiding met een snelle reactietijd
Om helemaal veilig met aluminium te koken kies je voor een pan van geanodiseerd (G) of hard geanodiseerd aluminium (GA). In deze koopgids lees je wat aluminium pannen speciaal maakt en waar je bij aankoop op moet letten. Hieronder eerst onze aanbevelingen.
Top 7 aluminium pannen
Waar let je op bij het kopen van een aluminium pan?
Wat is een (hard) geanodiseerde aluminium pan?
Wanneer aluminium aan de lucht wordt blootgesteld, vormt zich op natuurlijke wijze een dunne, maar toch sterk en harde laag aluminiumoxide op het oppervlak waardoor de pannen al een stuk minder roest.
Deze laag aluminiumoxide kan door een elektrochemisch proces, dat anodisatie wordt genoemd, extra dik worden gemaakt. Het resultaat is een zeer sterke en krasbestendige laag, die zowel onder geanodiseerd of hard geanodiseerd aluminium valt. De meeste aluminium pannen zijn hard geanodiseerd.
Daarnaast heb je nog pannen van koud gesmeed aluminium, wat het aluminium extra sterk en robuust maakt. In combinatie met hard geanodiseerd aluminium is het resultaat in een zeer inzetbare, robuuste en krachtige pan met weinig hotspots en een goede warmteverdeling.
Is er een verschil tussen geanodiseerd en hard geanodiseerd aluminium?
Hoewel beiden type pannen hebben een laag aluminiumoxide op het oppervlak hebben, is er toch een belangrijk verschil. Pannen van hard geanodiseerd beschikken over een nog dikkere laag aluminiumoxide dan standaard geanodiseerde aluminium pannen.
Het metaal dat hierdoor ontstaat is twee keer zo sterk als rvs en is duurzaam, non-reactief en bestand tegen roest en slijtage. Dit maakt hard geanodiseerd aluminium een zeer populaire keuze voor duurzame pannen. Zo gebruikt Le Creuset hard geanodiseerd aluminium voor haar topkwaliteit koekenpannen.
Wat is het verschil tussen hard geanodiseerde aluminium pannen en anti-aanbak?
Hard geanodiseerd kookgerei is gemaakt van aluminium dat is geanodiseerd om een harde, duurzame laag te vormen. Dit betekent echter niet dat de pan van zichzelf over anti-aanbak eigenschappen beschikt.
Pannen van aluminium met een anti-aanbaklaag zijn niets meer dan aluminium pannen met een anti-aanbaklaag.
De anti-aanbaklaag kan op PTFE gebaseerd zijn (zoals Teflon in de aluminium koekenpannen van Tefal) of met een keramische anti-aanbaklaag. Het kan al dan niet hard geanodiseerd aluminium zijn.
Is een pan met anti-aanbaklaag van hard geanodiseerd aluminium beter dan een pan van niet geanodiseerd aluminium?
Pannen van hard geanodiseerd aluminium zijn zowel harder, sterker en krasbestendiger dan een normale aluminium pan.
Ten eerste gaat een antiaanbaklaag, die op een hard geanodiseerde aluminium pan is aangebracht, veel langer mee dan een gewone aluminium pan. Ga uit van een slijtage die 2 tot 3 keer langer duurt dan bij onbewerkte aluminium pannen.
Een groot voordeel in het geval van hard geanodiseerde aluminium pannen is dat zelfs als de antikleeflaag eraf slijt of er krassen op komen, de ingrediënten niet worden blootgesteld aan het reactieve aluminium.
Aluminium is van zichzelf reactief met sommige ingrediënten, in het bijzonder met zure voedingsmiddelen, waardoor het metaal in het voedsel kan doordringen. Hard geanodiseerd aluminium is daarentegen niet reactief en een veiligere keuze.
Kan je aluminium pannen gebruiken op inductie?
Aluminium pannen zijn uit zichzelf niet geschikt voor inductie, omdat aluminium geen magnetisch metaal is. Net als koperen pannen moeten aluminium pannen te gebruiken op inductie moet de bodem magnetisch zijn, hiervoor wordt vaak ijzer in de vorm van rvs of staal gebruikt. Tegenwoordig beschikken pannen van de meeste merken over een speciale constructie in de bodem, om de pan zo ook op inductie te laten werken.
Welke soort aluminium pannen zijn er?
Om het eenvoudiger te maken verdelen we de pannen in 3 soorten. De eerste, pannen van puur aluminium, raden we af om te gebruiken door de hoge reactiviteit met een scala aan ingrediënten. De overige twee, die wel geanodiseerd of hard geanodiseerd zijn, raden we wel aan en zijn perfect om dagelijks mee te koken.
- Van puur aluminium zonder enige vorm van bewerking
- Van (hard) geanodiseerd geperst aluminium
- Pannen van (hard) geanodiseerd gesmeed aluminium
Alle drie zijn beschikbaar met of zonder anti-aanbaklaag.