• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
PannenPro.nl

PannenPro

De beste pannen vergelijken & kopen

  • Alle pannen
    • Braadpan
    • Braadslede
    • Grillpan
    • Hapjespan
    • Koekenpannen
    • Melkpannetje
    • Ovenpan
    • Paella pan
    • Pannenkoekenpan
    • Pannenset
    • Poffertjespan
    • Sauteerpan
    • Sauspan
    • Snelkookpan
    • Steelpan
    • Wokpan
  • Koekenpannen
    • Koekenpan inductie
    • Keramische koekenpan
    • Koekenpan zonder anti-aanbaklaag
    • Gietijzeren koekenpan
    • Kleine koekenpan
    • Koekenpannenset
    • Tefal koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Demeyere koekenpan
  • Wokpannen
    • Wokpan inductie
    • Stalen wokpan
    • Gietijzeren wok
    • Keramische wokpan
    • Wokpan met deksel
    • Wokbrander
  • Keukengerei
    • Deegroller
    • Fonduepan
    • Pepermolen
    • Pizzasteen
    • Keukenweegschaal
    • Knoflookpers
    • Kruidenmolen
    • Snijplank
    • Stoommandje
    • Vergiet
    • Vijzel
    • Vleesthermometer
  • Inductie
    • Inductie kookplaat
    • Inductie kookplaat met wokbrander
    • Grillplaat voor inductie
    • Koekenpan inductie
    • Wokpan inductie
  • Gietijzeren pannen
    • Braadpan
    • Dutch oven
    • Gietijzeren grillpan
    • Gietijzeren grillplaat
    • Gietijzeren koekenpan
    • Gietijzeren ovenschaal
    • Gietijzeren skillet
    • Gietijzeren wok
  • Merken
    • Demeyere koekenpan
    • Le Creuset koekenpan
    • Tefal koekenpan

Aluminium pannen

Aluminium pannen zijn een goede keuze om mee te koken. Een goede warmtegeleiding in combinatie met een snelle thermische reactie maakt het een pan waar controle voorop staat. Bewerkt, hard geanodiseerde aluminium pannen zijn daarnaast erg robuust en krasbestendig. In deze koopgids ligt de focus op pannen van gesmeed, geanodiseerd aluminium - zowel met als zonder anti-aanbaklaag.

Merijn 22/07/2021

Waarom kiezen voor aluminium pannen?

  • Groot aanbod: van goedkoper tot topkwaliteit
  • Met en zonder anti-aanbaklaag (keramisch of teflon)
  • De meeste aluminium pannen zijn (hard) geanodiseerd & veilig in gebruik
  • Hard geanodiseerde aluminium pannen zijn zeer robuust
  • Geen hotspots en een goede warmtegeleiding met een snelle reactietijd

Om helemaal veilig met aluminium te koken kies je voor een pan van geanodiseerd (G) of hard geanodiseerd aluminium (GA). In deze koopgids lees je wat aluminium pannen speciaal maakt en waar je bij aankoop op moet letten. Hieronder eerst onze aanbevelingen.

Top 7 aluminium pannen

Le Creuset Les Forgees koekenpan van geanodiseerd aluminium met anti-aanbaklaag
Beste hard geanodiseerde aluminium pannen Le Creuset Forgees Pannenserie
bol.com Coolblue FonQ.nl

Set van 2
Demeyere Alu Comfort 3 Duraslide Aluminium Koekenpannenset van 2
Koekenpannenset van gesmeed aluminium + anti-aanbak Demeyere Alu Comfort Duraslide
bol.com FonQ.nl

GreenPan Craft Koekenpan met keramische anti-aanbaklaag
Hard geanodiseerde aluminium pannen met keramische anti-aanbak GreenPan Craft Pannenserie
bol.com Coolblue FonQ.nl

Anolon Nouvelle Aluminium Copper Koekenpan
Topkwaliteit koekenpan van hard geanodiseerd aluminium & koper Anolon Nouvelle Copper Koekenpan
bol.com FonQ.nl

GreenPan Copenhagen Koekenpan Aluminium met keramische anti-aanbaklaag
Robuuste aluminium koekenpannen (GA) met keramische anti-aanbak GreenPan Copenhagen Pannenserie
bol.com

KitchenAid Hardened Forged Aluminium Koekenpan
Topkwaliteit aluminium (GA) pannen KitchenAid Hard Forged Hardened Aluminium
bol.com Coolblue FonQ.nl

Anolon Profs Koekenpan van geanodiseerd aluminium
Beste koop hard geanodiseerde aluminium koekenpan Anolon Profs Koekenpan
Amazon.nl

Waar let je op bij het kopen van een aluminium pan?

Wat is een (hard) geanodiseerde aluminium pan?

Wanneer aluminium aan de lucht wordt blootgesteld, vormt zich op natuurlijke wijze een dunne, maar toch sterk en harde laag aluminiumoxide op het oppervlak waardoor de pannen al een stuk minder roest.

Deze laag aluminiumoxide kan door een elektrochemisch proces, dat anodisatie wordt genoemd, extra dik worden gemaakt. Het resultaat is een zeer sterke en krasbestendige laag, die zowel onder geanodiseerd of hard geanodiseerd aluminium valt. De meeste aluminium pannen zijn hard geanodiseerd.

Daarnaast heb je nog pannen van koud gesmeed aluminium, wat het aluminium extra sterk en robuust maakt. In combinatie met hard geanodiseerd aluminium is het resultaat in een zeer inzetbare, robuuste en krachtige pan met weinig hotspots en een goede warmteverdeling.

Is er een verschil tussen geanodiseerd en hard geanodiseerd aluminium?

Hoewel beiden type pannen hebben een laag aluminiumoxide op het oppervlak hebben, is er toch een belangrijk verschil. Pannen van hard geanodiseerd beschikken over een nog dikkere laag aluminiumoxide dan standaard geanodiseerde aluminium pannen.

Het metaal dat hierdoor ontstaat is twee keer zo sterk als rvs en is duurzaam, non-reactief en bestand tegen roest en slijtage. Dit maakt hard geanodiseerd aluminium een zeer populaire keuze voor duurzame pannen. Zo gebruikt Le Creuset hard geanodiseerd aluminium voor haar topkwaliteit koekenpannen.

Wat is het verschil tussen hard geanodiseerde aluminium pannen en anti-aanbak?

Hard geanodiseerd kookgerei is gemaakt van aluminium dat is geanodiseerd om een harde, duurzame laag te vormen. Dit betekent echter niet dat de pan van zichzelf over anti-aanbak eigenschappen beschikt.

Pannen van aluminium met een anti-aanbaklaag zijn niets meer dan aluminium pannen met een anti-aanbaklaag.

De anti-aanbaklaag kan op PTFE gebaseerd zijn (zoals Teflon in de aluminium koekenpannen van Tefal) of met een keramische anti-aanbaklaag. Het kan al dan niet hard geanodiseerd aluminium zijn.

Is een pan met anti-aanbaklaag van hard geanodiseerd aluminium beter dan een pan van niet geanodiseerd aluminium?

Pannen van hard geanodiseerd aluminium zijn zowel harder, sterker en krasbestendiger dan een normale aluminium pan.

Ten eerste gaat een antiaanbaklaag, die op een hard geanodiseerde aluminium pan is aangebracht, veel langer mee dan een gewone aluminium pan. Ga uit van een slijtage die 2 tot 3 keer langer duurt dan bij onbewerkte aluminium pannen.

Een groot voordeel in het geval van hard geanodiseerde aluminium pannen is dat zelfs als de antikleeflaag eraf slijt of er krassen op komen, de ingrediënten niet worden blootgesteld aan het reactieve aluminium.

Aluminium is van zichzelf reactief met sommige ingrediënten, in het bijzonder met zure voedingsmiddelen, waardoor het metaal in het voedsel kan doordringen. Hard geanodiseerd aluminium is daarentegen niet reactief en een veiligere keuze.

Kan je aluminium pannen gebruiken op inductie?

Aluminium pannen zijn uit zichzelf niet geschikt voor inductie, omdat aluminium geen magnetisch metaal is. Net als koperen pannen moeten aluminium pannen te gebruiken op inductie moet de bodem magnetisch zijn, hiervoor wordt vaak ijzer in de vorm van rvs of staal gebruikt. Tegenwoordig beschikken pannen van de meeste merken over een speciale constructie in de bodem, om de pan zo ook op inductie te laten werken.

Welke soort aluminium pannen zijn er?

Om het eenvoudiger te maken verdelen we de pannen in 3 soorten. De eerste, pannen van puur aluminium, raden we af om te gebruiken door de hoge reactiviteit met een scala aan ingrediënten. De overige twee, die wel geanodiseerd of hard geanodiseerd zijn, raden we wel aan en zijn perfect om dagelijks mee te koken.

  • Van puur aluminium zonder enige vorm van bewerking
  • Van (hard) geanodiseerd geperst aluminium
  • Pannen van (hard) geanodiseerd gesmeed aluminium

Alle drie zijn beschikbaar met of zonder anti-aanbaklaag.

 van PannenPro.nl
Geperst en gesmeed aluminium, het verschil: Pannen van gesmeed aluminium hebben een verbeterde, stabielere samenstelling als gevolg van het smeedproces, waarbij veel meer kracht op het aluminium wordt uitgeoefend dan bij het standaard geperst aluminium. Een koekenpan van gesmeed aluminium is daarom over het algemeen robuuster dan een model van geperst aluminium.

Primaire Sidebar

Top 10 beste pannenset

Populaire pannen

  • Rasp met opvangbak
  • Kaasraspmolens
  • Broodmes
  • Vis stomen
  • Groenten stomen

Top 6 must-have pannen

  • 1. Beste pannenset
  • 2. Beste koekenpan
  • 3. Beste wokpan
  • 4. Beste braadpan
  • 5. Beste grillpan
  • 6. Beste steelpan

Footer

Het kiezen van de juiste pannen is niet altijd even eenvoudig. PannenPro.nl helpt je met het kiezen van de beste pan voor in de keuken in de vorm van koopgidsen, vergelijkingen en top 10 lijsten.

Populaire koopgidsen

  • Beste pannenset
  • Beste koekenpan
  • Beste wokpan
  • Beste braadpan
  • Beste grillpan
  • Beste steelpan
Aanbevelingen zijn onafhankelijk gekozen door de redactie van PannenPro. Aankopen die u doet via onze links kunnen ons een commissie opleveren.

© 2023 pannenpro.nl