Zo kies je goede koperen pannen
- Kies een koperen pan met rvs binnenkant voor extra kookgemak
- Topklasse koperen pannen hebben een koperen bodem van 2mm tot 3mm
- Koperen pannen, kommen en bakvormen zijn perfect voor patisserie & bakken
- Kies een koperen pan met ferromagnetische bodem voor inductie
Top 5 beste koperen pannen
In het kort.. de beste koperen pannen hebben een bodem van 2mm tot 3mm dik. Daarnaast is niet elke koperen pan geschikt voor inductie, let hier dus goed op. We raden bij koperen pannen een binnenkant van roestvrijstaal aan voor veilig koken en een eenvoudige schoonmaak.
De koperen pannen van DucQ zijn nog steeds niet goedkoop, maar hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding als je koperen pannen zoekt voor alledaagse kooktechnieken. De koperen pannenset bestaat uit verschillende formaten hapjes-, koeken-, steel- en kookpannen. Een speciale bodem zorgt er voor dat DUCQ koperen pannen geschikt zijn voor alle warmtebronnen inclusief inductie. Mooie, ergonomische cool-touch handvatten met nagels vastgeklonken. Een handige omgevouwen schenkrand voorkomt morsen en beschadigingen aan de rand van de pan. Daarnaast beschikken de kook, saus- en steelpannen over een maataanduiding. Vooral aan te raden voor inductie keukens.
Het Italiaanse Paderno biedt kwaliteit én design. De koperen pannen van Paderno zijn ontworpen voor in de keuken van professionele koks, maar zijn ook perfect voor de thuiskok. Van bodem tot de randen, de gehele pan is gemaakt van een 3-ply laag: rvs-aluminium en rvs. De Paderno serie bevat vooral normale pannen: van een koperen koekenpan tot kleinere sauspannen.
Ook de koperen pannen van Eva Trio hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. De koperen pan bevat 3 lagen: koper, aluminium en roestvrijstaal. Dit zorgt er voor dat deze koperen pannen ook werken op de inductie kookplaat. Hierbij reageert het koper snel op temperatuurwisselingen: ideaal voor recepten (vooral sauzen) die extra controle over de temperatuur vragen. Met een cold-touch handvat en morsvrije schenkrand. Goede kwaliteit, mooi design en netjes afgewerkt.
Mauviel 1830, zoals de naam aangeeft, heeft een lange geschiedenis met koper. Ze begrijpen het materiaal als geen ander. De M’Heritage 150C serie richt zich op de hobbykok, waar het merk zich normaal op de professionele keuken richt. De rvs binnenkant stelt je in staat veilig en gezond te koken, en is eenvoudiger in schoonmaak. De pannen was je nog steeds af met de hand en zal je niet kunnen gebruiken op inductie – kies dan de Eva Trio koperen pannen.
De M’Passion koperen pannen van Mauviel bevat een reeks specialistische pannen en kommen. Een speciale jampan, eiwitkom, suikerpannen en tarte tatinvorm. Ze garanderen de creatie van huisbereide gerechten en de meest nauwkeurige bereiding van gebak. De M’passion serie is niet geschikt voor gebruik op inductie Gebruik de mengkom voor het stijfkloppen van eiwitten, de jampan voor het bereiden of confituren van jam. Met de koperen suikerpan voorkom je dat het suiker uitkristalliseerd en maakt het eenvoudig om gesmolten suiker of karamel te smelten. De M’Passion is niet voor iedereen: echt voor de thuisbakker die topkwaliteit zoekt.
Waarom kiezen voor een pan van koper?
Koperen pannen warmen heel snel op en koelen net zo snel weer af. Het reageert dus snel op wisselingen van temperatuur, wat inhoudt dat elke aanpassing op je fornuis snel wordt geregistreerd. Koper is daarom ideaal voor delicate gerechten waar teveel restwarmte zorgt voor overkoken en aangekoekte etensresten.
Je kan koper zijn als het tegenovergestelde van gietijzer, dat langzaam de warmte afdraagt maar lang vasthoudt. Gietijzer heeft dus juist een hoge warmteretentie en een lage warmtegeleiding. Maar net als gietijzer kies je bij koper niet bij elke pan voor dit metaal.
Waar gebruik je koperen pannen voor?
Afgezien van het materiaal van de binnenbekleding (zoals rvs) van een koperen pan, is het andere belangrijke criterium de dikte van het koper. Zowel te dun als te dik kan de prestaties van het koper flink beïnvloeden. In het kort:
- Een koperen sauspan voor o.a. sauzen, gesmolten suiker en karamel
- Een koperen koekenpan voor extra controle bij bakken en sauteren
- Voor de bakkers onder ons: eiwitkom, suikerpan en jampannen van 100% koper
- Kies voor een pan met een laag van 2mm tot 3mm koper voor de beste prestaties
De standaard aanbeveling is dat een goede koperen pan 2,5 tot 3 mm dik dient te zijn. Dikker en je verliest te de snelle reactie op temperatuur van koper. Kies je voor dunner, dan zal het koper niet zo gelijkmatig opwarmen.
Tenslotte is de methode die gebruikt wordt om koperen pannen te produceren niet bepalend voor de kwaliteit. Of ze nu gemaakt zijn van gesponnen koper, geperst of gewalst: dit zal de kwaliteit niet beïnvloeden.
Kwaliteit kost bij koper toch een flinke duit
Zeker online komen we veel koperen pannen, zowel los verkocht als meerdelige pannenset, die erg goedkoop zijn. In dit geval is goedkoop vaak duurkoop.
De recensies van consumenten, maar ook de Consumentenbond, is hierin vrij duidelijk: de extreem dunne laag koper voegt niks toe naast aesthetische waarde. Vaak worden deze pannen geleverd met anti-aanbaklaag, wat ook enigszins aangeeft op het type kok dat deze bedrijven zich richten.
Welke soort koperen pannen bieden meerwaarde?
Net als gietijzer heeft koper een bepaalde plek in de keuken. Beiden zijn zeer ruim inzetbaar en geschikt voor de meeste kooktechnieken. Niet elke pan in je keuken is van gietijzer en hetzelfde geldt voor koper. Een koperen pannenset klinkt mooi (en ziet er ook zo uit), maar als je voor kwaliteit gaat zal je een klein fortuin hieraan uitgeven.
We raden daarom een kleine selectie aan i.p.v. een complete pannenset.
Koper warmt snel en gelijkmatig op, maar raakt de warmte net zo snel weer kwijt. Dit snelle reactievermogen geeft het een flexibiliteit die zeer nuttig kan zijn bij delicate eiwitten zoals vis en zeevruchten.
Maar ook voor sauzen, karamel en chocolade is een koperen pan de beste keuze. Haal een koper pannetje van het vuur en de temperatuur van de pan én de ingrediënten zakt snel. Hierdoor voorkom je overkoken en verpest je geen sauzen waar de temperatuur een belangrijke rol speelt.
Koperen pannen zijn ook voor de hobbykok geschikt
Welke koperen pannen zijn het aanschaffen waard? Zowel de sauspan als de koekenpan zullen met koperen het geld waard zijn. Vooral voor sauzen, maar ook het karameliseren van suiker en jam, daar is een koperen pan ideaal voor. Wil je een koekenpan kopen, dan is koper perfect voor delicate vis, aangezien de lage warmteretentie ervoor zorgt dat deze eiwitrijke gerechten niet snel aanbranden.
Het advies van de expert luidt dan ook als volgt. Je hebt geen koperen pannen nodig, maar ze bieden je zeker meerwaarde voor bepaalde kooktechnieken. De recepten die vragen om extra nauwkeurigheid en controle hebben dan ook baat bij de lage warmte retentie en goede warmtegeleiding.
Merken & fabrikanten van koperen pannen
In Europa zijn er vier merken die een lange geschiedenis hebben met het produceren van topklasse koperen pannen. Maar welk merk kies je dan of let je enkel op de prijs?
Het klassieke Franse merk DucQ richt sinds het ontstaan in 1831 al op betaalbare pannen van koper voor de thuiskok. Het is dan ook niet gek dat dit een van de weinige fabrikanten is die een koper-serie heeft die geschikt is voor inductie. Voor de thuiskok is het een betaalbaar merk, al is de bodem wat dun om echte topkwaliteit te noemen (0.5mm koper, 1.4mm aluminium en 0.6mm rvs).
Paderno is een merk voor koperen pannen dat haar oorsprong vindt in Milaan in 1925 als ‘Alluminio Paderno‘. De oorspronkelijk focus lag op betaalbaar kookgerei, maar specialiseert zich de laatste decennia op de topklasse, de horeca en professionele chefs. Erg duur, maar de koperen pannen van Paderno moet je dan ook behandelen als familie erfstuk die decennia mee zullen gaan.
Het designer merk Eva Trio is opgericht in 1977 en onderdeel van het Duitse Eva Solo. Van keramiek tot klassiek koperen pannen, de Eva Solo pannen zijn goed doordacht en bieden een moderner ontwerp dan de oudere fabrikanten. Pannen die zijn ontworpen voor thuisgebruik, maar dan met professionele kwaliteit. Met deze insteek is er ook gekozen om de pannen van koper geschikt te maken voor inductie.
Mauviel 1830 is wereldwijd het bekendste merk voor koperen pannen. Goedkoop zijn ze ook zeker niet, maar de pannen worden dan ook traditioneel met de hand gemaakt en bewerkt. De technieken zijn generatie op generatie doorgegeven. Elke serie koperen pannen van Mauviel en richt zich op een ander type kok: thuis- en hobbykoks, maar ook voor professionele chef koks en gebruik in de horeca.
Kan je koperen pannen gebruiken op inductie?
Koper is geen ferromagnetisch metaal en is daarom uit zichzelf ongeschikt voor inductie kookplaten. De meeste koperen pannen werken dan ook niet op je inductie kookplaat.
Toch zijn er fabrikanten die koperen pannen voor inductie produceren. Een dunne laag van roestvrijstaal, wat magnetisch is, wordt aan de onderkant van de pan bevestigd of verwerkt in de pan zelf. Het Franse DucQ verkoopt o.a. koperen pannen voor inductie.
Zijn koperen pannen lastig schoon te krijgen?
Een koperen pan is over het algemeen minder makkelijk te reinigen dan een keramische pan of model met anti-aanbaklaag. In mijn ervaring is het schoonmaken van een koperen pan niet lastiger is dan dit bij een roestvrijstalen pan het geval is. Een zacht sopje maken en afwassen met de hand is vaak het enige wat nodig is. Schrob niet te hard, zowel de binnen- als buitenkant. Nooit dus een stalen spons gebruiken, het liefst de zachte kant van een schuursponsje.
Zijn koperen pannen veilig om mee te koken?
Je kan veilig koken met koperen pannen. Hoewel koper een reactief metaal is en dus reageert op zure ingrediënten (zoals tomatensaus) zal dit met hedendaagse koperen pannen niet snel gebeuren. De meeste koperen kook- en bakpannen hebben een binnenlaag van roestvrijstaal, wat non-reactief is én eenvoudig in schoonmaak. Pannen van puur koper worden vooral gebruikt voor het bereiden van patisserie.
Naast roestvrijstaal wordt de binnenbekleding ook gemaakt van zilver of tin. Het vertinnen van koper is een oudere techniek die minder wordt gebruikt, met name omdat het vroeger de makkelijkste manier was om koper te bekleden. Hoewel zilver in het midden van de 20e eeuw populair was, raden we vandaag aan om te kiezen voor een rvs bekleding voor veilig en eenvoudig koken.