Zo kies je een goede roestvrijstalen koekenpan
- Kies voor een koekenpan van 18/8 of 18/10 roestvrijstaal
- Voor inductie kies je een rvs koekenpan met sandwich- of meerlaagse bodem
- Rvs pannen zijn beschikbaar met en zonder anti-aanbaklaag
- Een metalen handvat als je de koekenpan in de oven gaat gebruiken
- Kies voor een bekend merk van o.a. Demeyere, Fissler, Le Creuset, WMF en BK
Top 8 beste rvs koekenpannen
Bekijk de Olav koekenpan en gebruik de exclusieve code PANNENPRONL voor 20% korting
Waarom kiezen voor een rvs koekenpan?
- Koekenpannen van RVS zijn roestvast en duurzaam in gebruik
- Uitstekend materiaal om mee te koken en bestendig tegen hoge temperaturen
- Gemakkelijk om schoon te maken en vereist weinig onderhoud
- Zonder anti-aanbaklaag is een rvs koekenpan een heuse alleskunner
- Reageert niet op zure ingrediënten zoals o.a. tomaten en citroensap
- Van goedkopere basismodellen tot topklasse met dikke 3-, 5- of 7 -laagse bodem
Zeer duurzaam. Roestvrij staal is bijna onverwoestbaar en ook een favoriet in de bouw, keuken en zelfs in maritieme constructies. Gedaan met de hinderlijke effecten van een afbrokkelende anti-aanbaklaag of roest zoals bij gietijzeren kookgerei het geval is. Goed roestvrijstale keukengerei gaat lang mee of kan zelfs worden doorgegeven aan de volgende generatie. Rvs koekenpannen met een anti-aanbaklaag zullen na verloop van tijd wel slijten.
Uitstekend materiaal om mee te koken. Meerlaags roestvrij staal heeft uitstekende kookprestaties: snelle warmteopname en een gelijkmatige verdeling van de warmte. Tegenwoordig zijn bijna alle rvs pannen uitgerust met een meerlaagse constructie. Zowel legeringen van aluminium en koper worden gebruikt, wat zorgt voor nog betere prestaties. Hoe dikker en puurder de lagen in de binnenkant, hoe beter de prestaties.
Gemakkelijk schoon te maken. Met het gladde, niet-poreuze en harde oppervlak is RVS kookgerei zeer eenvoudig te reinigen. Rvs pannen kunnen worden schoongeschrobd (maar ruwe sponzen kunnen krassen achterlaten), geweekt en gereinigd zonder problemen. Ook kan rvs in de vaatwasmachine (maar dan kan het glanzende oppervlak afnemen) als je liever niet met de hand wast.
Weinig onderhoud vereist. Het is niet nodig om de pan in te branden om roest te voorkomen. Eigenlijk heeft rvs geen speciale verzorgings- en reinigingstechnieken nodig, alleen wanneer er iets te hard aanbrandt. Mocht dit gebeuren, zie hoe om te gaan met slecht verbrand voedsel problemen en allemaal gedaan.
Non-reactief met zure ingrediënten. Rvs is een van de beste materialen om met zure ingrediënten te koken. Dit maakt het perfect om zuurhoudende recepten en ingrediënten zoals tomatensaus te bereiden, zonder het risico dat dit schade brengt aan de pan of dat er een metaalachtige smaak achterblijft in het gerecht.
Wat is het verschil in type bodems?
Roestvrijstaal is van zichzelf geen goede warmtegeleider, daarom zijn de meeste rvs koekenpannen voorzien van een meerlaagse sandwich bodem. Deze sandwich bodem bestaat uit 3 schijven van verschillende metalen die ervoor zorgen dat de bodem de warmte beter opneemt én ook direct gebruikt kan worden op elektrische en inductie kookplaten.
Ook zijn er tri-ply rvs koekenpannen. Deze beschikken van bodem tot de rand over een meerlaagse bodem. Zo wordt ook de rand van even warm als de bodem – ideaal wanneer de koekenpan met ingrediënten tot de rand is gevuld.
Wat is het beste formaat?
Een roestvrijstalen koekenpan wordt vaak gebruikt voor het bakken van vis en vlees tot aardappeltjes en groente. Met twee personen is 24 tot 26 cm een erg fijn formaat, maar voor drie of meer personen kijk je al snel naar 28 en 30 cm.
Hoe onderhoud je een rvs koekenpan?
Het onderhoud en schoonmaken van je rvs pannen is even belangrijk als het correcte gebruik tijdens het koken.
Een van de grote voordelen van een roestvrijstalen pan is dat deze vaatwasmachinebestendig is. Zeker de koekenpannen zonder anti-aanbak hebben geen laag die kan slijten in de vaatwasser. Hierdoor kan een roestvrij stalen pan ontelbare vaatwasbeurten doorstaan zonder schade aan te richten.
Als met de hand afwassen echter de voorkeur heeft, is een roestvrij stalen pan daar ook geschikt voor. Zorg er wel voor dat de pan is afgekoeld voordat je de pan onder de kraan zet om kromtrekken of verkleuring te voorkomen. Zodra de pan is afgekoeld, kan deze worden afgewassen met een zacht sopje. Laat de pan goed drogen voordat je deze weer opbergt.
Het voordeel ten opzichte van gietijzer, plaatstaal en anti-aanbak
Rvs pannen zijn ook erg populair omdat het een non-reactief metaal is en niet reageert op zuren. Bij koekenpannen van aluminium en gietijzeren skillets vermijd je juist zure ingrediënten om schade te voorkomen.
Daarnaast is roestvrijstaal bestand tegen roest, corrosie, barsten en deuken. Ook kan een roestvrijstalen zonder problemen in de vaatwasser. Roestvrijstaal is dus eenvoudig in omgang, het enige gemis is de anti-aanbaklaag. Je gebruikt wat meer vet (olie of boter) en zal je aandacht er wat beter bij moeten houden dan bij een anti-aanbaklaag. Toch blijft plaatstaal populair en is een koekenpan van plaatstaal een goede keuze als je op zoek bent naar een model die enigszins is voorzien van een anti-aanbaklaag (de patina) om vastplakken te voorkomen.
Het nadeel van een rvs koekenpan is de slechte warmtegeleiding. Dit betekent dat de hitte zeer ongelijkmatig verspreid omdat het metaal zijn energie niet goed door de bodem van pan kan geleiden. Om deze reden beschikken tegenwoordig bijna alle rvs pannen over een meerlaagse bodem met aluminium of koper, metalen die beter geleiden, waardoor de pannen geschikt zijn voor inductie.
Ook is roestvrijstaal goedkoop, zeker in vergelijking met gegoten aluminium en koper. Ooit de gedachte gehad “Ik ga koperen pannen kopen“, dan druipen de meeste (hobby)koks af zodra ze de extreme prijzen zien.
Is een rvs koekenpan beter dan een pan met anti-aanbaklaag?
Uiteindelijk gaat het om de toepassing, het recept en de ingredienten. Roestvrij staal, in het bijzonder rvs met 18/10 legering, is fantastisch omdat het bestand is tegen ingrediënten met een hoog zuurgehalte, zoals o.a. wijn, azijn en tomaten. Roestvrij staal kan hoge temperaturen aan, wat handig is als je eiwitrijke ingrediënten wil dichtschroeien.
Pannen met anti-aanbaklaag zijn juist weer geweldig voor o.a. een spiegeleitje of coquille s- of als het gemak gewoon even de voorkeur heeft. Met anti-aanbaklaag kan een rvs pan niet in de oven. Verder hebben pannen met anti-aanbaklaag een veel kortere levensduur en was je deze het best af met de hand – enkel wat water en een sponsje is voldoende.
Hoe voorkom je dat een rvs pan aanbakt?
Twee elementen zijn essentieel om aanbakken in een rvs pan te voorkomen: een hete pan en koude olie. Verwarm de rvs koekenpan tot de warmte voelbaar wordt als je je hand erboven houdt. Bedek de bodem van de pan met een beetje koude olie en laat de pan heet worden, bijna tot het punt waarop de olie gaat roken.
Geef de ingredienten, zeker vlees en vis, de tijd om dicht te schroeien voordat je deze omdraait. Op dit punt mogen er geen eigenlijk geen ingrediënten meer aan de bodem blijven kleven.
Kan je rvs pannen gebruiken op inductie?
De meeste roestvrijstalen pannen zijn gemaakt van 304 roestvrij staal, (18/10 of 18/8) dat niet magnetisch. Pannen van roestvrij staal moeten, om op inductiekookplaten te kunnen werken, gemaakt zijn van magnetisch roestvrij staal dat geen nikkel bevat (18/0 of roestvrijstaal uit de 400-serie).
Als een roestvrij stalen koekenpan geschikt is voor inductie, is deze meestal opgebouwd uit 3 of 5 lagen metaal. Het niet-magnetische en corrosiebestendige 18/10 rvs aan de binnenkant en het magnetische, nikkelvrije 18/0 staal aan de buitenkant. in de binnenkant zit vaak een laag aluminium of koper verwerkt voor een betere warmtegeleiding.
Welk materiaal keukengerei mag worden gebruikt bij rvs?
Alle soorten materiaal kan je gebruiken. Met roestvrij staal bent je niet beperkt tot een bepaald soort keukengerei zoals hout of plastic. Ook metalen (rvs) keukengerei richt geen echte schade aan in de koekenpan. Afhankelijk van wat er gekookt wordt gaat mijn voorkeur uit naar hout, maar het flippen van een stuk kip gebeurd zeker met een metalen vleestang.
Hoe voorkom je dat rvs pannen aanbranden?
Verwarm de pan van tevoren 5 tot 10 minuten op. Hierdoor warmt de bodem van de pan gelijkmatig op. Voorkom een te hoge temperatuur om aanbranden te voorkomen. Laat ingrediënten zoals vis en vlees eerst kort buiten de koelkast ontdooien tot kamertemperatuur. Koude ingrediënten bakken sneller aan. Voorkom een overvolle pan en geef de ingrediënten de ruimte.