Zo kies je een goed kaasdoek
- Kies voor een kaasdoek gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen
- Zoek een kaasdoek met een fijne weving voor een zuivere zeving
- Kies altijd voor een stevige rand voor een langere levensduur
- Let op de grootte en afmetingen en kies ’t juiste formaat voor jouw gebruik
- Overweeg de waterdoorlatendheid voor het koken of marineren van ingredienten
- Vergeet niet dat een kaasdoek, neteldoek en passeerdoek hetzelfde zijn
Top 4 beste kaasdoeken
Deze kaasdoek is gemaakt van de lichte stof mousseline, een zeer fijne stof die ideaal is voor het maken van kaas en zeer geschikt voor het zeven van delicate ingredienten. Met drie stuks kan je direct aan de slag en is het niet zo erg als één van de passeerdoeken beschadigt raakt. Niet duur, maar wel van goede kwaliteit die goed terug te zien is in de weving van de kaasdoeken.
Deze kaasdoek is gemaakt van natuurlijke, ongebleekte katoenvezels, waardoor het een milieuvriendelijker optie is. Het biologische katoen is ook zeer absorberend en duurzaam gewoven. We waren erg tevreden over de kwaliteit van de weving. Naast het maken van kaas kan je de Needum passeerdoek gebruiken voor het zeven van bouillon en sauzen.
Gemaakt van biologisch, ongebleekt en fijn geweven katoen, is het gegarandeerd pluisvrij en perfect voor het zeven en filteren. Het is geweldig voor het maken van zelfgemaakte kaas of iets simpels als yoghurt. De doek is gestikt om rafelen te voorkomen en heeft een afmeting van 35 x 35 cm. Er is een handig touwtje aan de zak bevestigd waarmee je de inhoud gemakkelijk kunt uitknijpen. De zak heeft een afgeronde vorm, zodat er geen stukjes in hoeken achterblijven. De zakvorm maakt ’t wellicht wat minder functioneel, maar zeker voor notenmelk is dit de ideale passeerdoek.
De passeerdoek van EcoOe heeft een innovatief trechtervormig ontwerp dat lekken voorkomt en een ronde bodem die verstopping voorkomt. Hij is gemaakt van BPA-vrij nylon, is gemakkelijk schoon te maken en sneldrogend. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt voor het produceren van notenmelk, sojamelk, vruchtensap en meer. Hij is echter maar in één maat verkrijgbaar, maar als dit geen probleem is blijft het de beste keuze voor een set van 2 passeerdoeken voor het maken van o.a. kaas of notenmelk.
De zeer fijne weving van hoge kwaliteit katoen zorgt ervoor dat de kaasdoek zeer stevig is en niet snel scheurt. Hierdoor is het niet alleen perfect voor het maken van kaas, maar ook voor het persen van vruchten en groenten om sap te maken. Naast dat deze passeerdoek van KitchenCraft erg duurzaam is, kan je deze ook eenvoudig reinigen met warm water en wanneer nodig kan deze zelfs worden gewassen in de wasmachine. Ook fijn: beschikbaar in drie verschillende afmetingen.
Waarvoor wordt kaasdoek gebruikt?
Naast wat de naam doet vermoeden wordt een kaasdoek voor meer gebruikt dan enkel het maken van je eigen kazen. Zo gebruik je een kaas- of passeerdoek ook voor het bereiden van koude dranken zoals ijskoffie, maar ook voor je eigen notenmelk, bouillon, tofu en zelfs om olie te infuseren met kruiden zoals chili en basilicum.
Maar voor mij is het meest belangrijk toch hoe goed een kaasdoek zich supergoed verleent voor het bundelen van kruiden van een bouquet garni, zonder dat de kruiden in de soep of bouillon terecht komen na het intrekken van de smaken en aroma’s van de kruidenbundel.
Lagere soorten kaasdoek kunnen uit elkaar vallen als ze worden gewassen en hergebruikt, maar meer dicht geweven soorten kunnen met de hand worden gewassen in heet water en geurvrije zeep, te drogen worden gehangen en meerdere keren worden hergebruikt.
Waar let je op bij het kopen van een kaasdoek?
Is er een verschil tussen netel-, passeer- en kaasdoeken?
Uiteindelijk is elk van deze doeken geschikt voor hetzelfde, maar het materiaal kan wel verschillen. Een kaasdoek is vaak gemaakt van 100% ongebleekt katoen, waar een neteldoek ook echt van netels wordt gemaakt. De vele namen die worden gehanteerd geve
Een kaasdoek is een doek die wordt gebruikt om kaas te maken en te rijpen. Het is gemaakt van katoen of een ander natuurlijk materiaal en is vaak vormvast zodat het gemakkelijk om een kaasvorm kan worden gewikkeld.
Een neteldoek is een doek gemaakt van neteldoek of een ander sterk, natuurlijk materiaal. Het wordt vaak gebruikt om groenten of fruit te reinigen. Neteldoek is een naam die nog vaak wordt gehanteerd, maar stamt uit de tijd dat netels werden gebruikt voor het maken van de stof. Tegenwoordig zijn de meeste kaasdoeken gemaakt van 100% katoen – een stuk duurzamer en sterker.
Een passeerdoek is een dunne doek die gebruikt wordt om vloeistoffen of sauzen te filteren en te verfijnen. Meestal worden ze gebruikt om bouillon of consommé te laten passeren te geven, vandaar dat de term ‘passeer’ wordt gebruikt.
Welk materiaal voor een kaasdoek?
Ik raad aan om voor een kaasdoek of passeerdoek te kiezen die gemaakt is van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen. Deze materialen zijn hygiënisch en ademen goed, wat betekent dat ze niet snel gaan ruiken of gaan rotten.
Bovendien zijn natuurlijke materialen gemakkelijk te wassen en te onderhouden, wat betekent dat je de passeerdoek gemakkelijk kunt gebruiken en onderhouden.
- Lees ook: 8x de beste kaasraspmolens getest
Daarnaast kan het ook handig zijn om te kiezen voor een passeerdoek die gemaakt is van een materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld bij het filteren van bouillon of consommé. In dit geval kan het handig zijn om te kiezen voor een kaasdoek gemaakt van hittebestendig materiaal zoals bijvoorbeeld polyester.
Al met al raad ik aan om voor een kaasdoek te kiezen gemaakt van natuurlijke, ademende materialen zoals katoen of linnen, en om te overwegen of het handig is om te kiezen voor een kaasdoek of passeerdoek gemaakt van hittebestendig materiaal afhankelijk van het doel waarvoor je het doek gaat gebruiken.
- Een kaasdoek met een fijne weving heeft kleinere gaatjes en is daardoor beter in staat om vloeistoffen of sauzen te filteren en te verfijnen. Dit is vooral handig als je het doek gaat gebruiken als soepmaker, bouillon of consommé te passeren, of als je wilt voorkomen dat kleine deeltjes in het gerecht terechtkomen.
- Een kaasdoek met een stevige rand heeft een dikkere, stevigere rand aan de bovenkant van het doek. Dit is handig omdat het helpt om te voorkomen dat het doek uit de vorm glijdt tijdens het gebruik. Bijvoorbeeld, als je het doek gebruikt om kaas te maken, kan de rand helpen om de kaas in de vorm te houden en te voorkomen dat de kaas uit de vorm glijdt tijdens het rijpingsproces.
- Een passeerdoek heeft een goede waterdoorlatendheid als het gemakkelijk vocht doorlaat en het vocht snel opneemt. Dit is handig als je het doek wilt gebruiken om overtollig vocht af te voeren tijdens het rijpingsproces van kaas, of als je het doek wilt gebruiken om groenten of fruit te reinigen. Een goede waterdoorlatendheid zorgt ook dat het doek sneller droogt en minder snel kan gaan schimmelen of rotten.
Kan kaasdoek gewassen worden?
Ja, je kan een kaasdoek afhankelijk van het materiaal met de hand of met de wasmachine reinigen. Maar ook bij een simpel product als een kaasdoek speelt de kwaliteit een rol.
Tijdens het testen werd al snel duidelijk dat sommige passeerdoeken niet meer dan enkele keren konden worden gewassen zonder dat deze schade gingen vertonen. Dit waren de meest goedkope modellen die we hadden aangeschaft voor de vergelijking, maar gelukkig hoeft een betere kwaliteit niet direct véél duurder te zijn.
De weving van het doek is belangrijk en de goedkopere passeerdoeken zijn dan misschien wel van een fijne weving, maar de lage kwaliteit van de stof zelf maakt het slecht. Voor een langere levensduur raad ik trouwens altijd aan om de kaasdoek proberen schoon te maken met de hand voordat je deze toch maar in de wasmachine reinigt.
Hoe gebruik je een kaasdoek?
Het gebruik van een passeerdoek is vrij simpel, net als het maken van je eigen kaas. Toch is correct gebruik erg belangrijk. Geen enkele soort kaas is hetzelfde, maar dit zijn de standaards stappen die zal doorlopen. Om een kaasdoek te gebruiken voor het maken van kaas, volg je deze stappen:
- Begin met het steriliseren van de kaasdoek. Je kunt dit doen door het een paar minuten in water te koken, of door het te laten weken in een oplossing van water en azijn.
- Na het steriliseren, plaats je deze op een schoon oppervlak dat je van tevoren hebt gereinigd. Persoonlijk geef ik voorkeur aan mijn grote houten snijplank als ondergrond.
- Leg de wrongel (het vaste deel van de melk dat zich vormt tijdens het kaasmaken) op het doek.
- Vouw de randen van voorzichtig bij elkaar en bind ze af met een touwtje of elastiekje.
- Hang het doek met de wrongel enkele uren of een nacht op een koele, droge plaats, zodat de wei (het vloeibare deel van de melk) kan uitlekken.
- Zodra de gewenste hoeveelheid wei is afgetapt, verwijder je de kaasdoek en knijp je voorzichtig de resterende wei uit de wrongel.
- Plaats de wrongel in een kaasvorm en druk hem licht aan om de resterende wei te verwijderen.
- Laat de kaas op een koele, droge plaats rijpen tot hij de gewenste rijpheid heeft bereikt.
- Als de kaas klaar is, kan deze worden gesneden en geserveerd, of bewaard in de koelkast tot deze klaar is om gegeten te worden.
Wat is een kaasvorm?
Een kaasvorm is een houten, plastic of metalen vorm die wordt gebruikt om kaas te maken en te rijpen. Ik gebruik altijd kaasvormen als ik kaas maak, omdat ze helpen om de vorm en consistentie van de kaas te behouden tijdens het rijpingsproces.
De vormen zijn meestal rond of vierkant en hebben een open structuur zodat het vocht kan ontsnappen terwijl de kaas rijpt.
Voor mij is het bij het maken van kaas net als een goede kaasdoek een must-have. Ik vind het dan ook erg fijn om deze kaasvormen te gebruiken, voornamelijk omdat ze zorgen voor consistente vorm en afmetingen – en ze zijn makkelijk schoon te maken.
Welk alternatief voor een kaasdoek?
Soms kan het moeilijk zijn om aan een kaasdoek te komen, of misschien heb je gewoon geen zin om er een aan te schaffen. Gelukkig zijn er een aantal goede alternatieven die je in de plaats kunt gebruiken.
Een doek met een fijne weving of een simpele thee- of keukendoek zijn beide goede opties voor het maken en rijpen van kaas. Maar een katoenen shirt blijft voor mij de beste keuze.
Een oud shirt van 100% katoen is misschien wel het beste alternatief wat de meeste mensen ook zeker in huis zullen hebben – als die maar schoon is.