Zo kies je een goede tortillapers
- Kies voor een gietijzeren tortilla pers, dit is bij uitstek het beste materiaal
- Kies voor een minimale diameter van 20 cm, maar 25 centimeter is ideaal
- Voor minder onderhoud & een lichtgewicht alternatief kies je voor aluminium
- Qua prijs-kwaliteit koop je vanaf 30,- een tortilla pers van prima kwaliteit
- Kies voor een hendel dat kan worden ingeklapt om ruimte te besparen
Top 8 beste tortilla persen
De Uno Casa is voor ons duidelijk de beste keuze voor de meeste consumenten. Met name over de bouwkwaliteit zijn we te spreken, in combinatie met de prima prijs-kwaliteitverhouding. Ook de mogelijkheid om de pers in meerdere formaten aan te schaffen is erg fijn. De volledige tortilla pers is vervaardigd uit hoogwaardig gietijzer met een redelijk gladde afwerking voor een beter resultaat. Zoek je gewoon een goede tortilla pers, dan hoef je niet veel verder te kijken.
Ook in de Nederlandse webshops worden er maandelijks extra modellen toegevoegd. Veel van deze tortilla persen zijn niet van goede makelij, maar de Chefs Cuisine presteerde van de drie gietijzeren modellen op Bol.com duidelijk het beste.
De gietijzeren pers van Victoria torent qua bouwkwaliteit boven al haar concurrenten uit. Hoogwaardig, puur gietijzer dat zeer glad is afgewerkt. Ook de kleine details, er zijn weinig ruwe plekken te vinden op de pers – wat wel het geval is bij alle andere gietijzeren tortilla persen die we aan de tand hebben gevoeld. De Victoria Cast is vrij duur, zeker in Nederland, maar als je van plan bent de komende tijd zelf tortilla’s en andere Mexicaanse delicatessen te bereiden, dan gebruik je deze pers (met regelmatig onderhoud) voor de rest van je leven.
De prijs is goed en de pers werkt naar behoren, maar ik wil gelijk zeggen dat zeker bij aluminium je moet onthouden dat je tortilla’s aan ’t pletten bent, het is geen plet-machine! Wees voorzichtig bij het gebruik, want aluminium is minder sterk dan gietijzer. Een lichte druk en wat geduld is vereist, je hoeft helemaal geen kracht uit te oefenen. Aluminium is een goede keuze voor een lichtgewicht tortilla pers, mits je geen anger management issues hebt.
Net als de Uno Casa is dit een prima keuze, maar we vonden de afwerking van het hendel daarvan net wat beter dan de Tortillada – maar beiden kunnen het hendel invouwen wanneer je de pers niet gebruikt en opbergt. Toch is het een goede keuze en hadden we zeer weinig aan te merken op dit model en is het een pluspunt dat deze tortilla pers in meerdere formaten te koop is.
In een skillet of koekenpan van gietijzer heb je het beste resultaat voor het bakken van je verse tortilla’s. Deze pan is speciaal gemaakt voor tortilla’s, enchilada’s en andere dunne deeggerechten. – en helemaal niet duur Hoewel een standaard koekenpan ook voldoet, is gietijzer de beste keuze. Heb je thuis een grote gietijzeren grill- of bakplaat, dan kan je die ook gebruiken. Nog geen gietijzeren pan in huis, dan is dit een goede eerste aankoop.
Heb je net 20 tortilla’s zitten persen en dan zijn de eerste 10 stuks al helemaal afgekoeld. Met een speciale zak voor je tortilla’s houdt je de tortilla’s lekker warm en drogen ze niet uit. Zo geniet je van verse tortilla’s, ook als je enkele uren later pas Mexicaans gaat dineren.
Thuis tortilla’s maken is een eenvoudig, belonend en vooral heel erg lekker. Dotty Griffith heeft het ultieme boek over dit onderwerp geschreven, niet alleen over tortilla’s, maar over alle fantastische gerechten die je ermee kunt maken – van enchilada tot crêpes. Tips, geschiedenis en flauwe grappen zijn overal in het boek te vinden, wat het ook een fijne leeservaring maakt – wel in het Engels! Als je alles uit je nieuwe tortillapers wilt halen, is dit kookboek een must-have.
Waar let je op bij het kopen van een tortilla pers?
Het is belangrijk om het kaf van het koren te scheiden: veel van de tortilla persen die je online kan kopen lijken immens veel op elkaar, maar toch zijn er grote verschillen in kwaliteit. Voor welk materiaal je kiest is van groot belang en gietijzer presteert duidelijk het beste. Qua formaat biedt een grotere diameter, het liefst 25 cm, je extra mogelijkheden in gebruik. Kies je voor gietijzer, zorg dan dat je een tortilla pers koopt met een gladde afwerking voor het beste resultaat.
Ook de ervaringen van consumenten in online reviews geven je veel informatie over de kwaliteit, lees deze goed door voordat je de tortilla pers aanschaft.
Gietijzer is de beste keuze voor een tortilla pers
Gietijzer is het meest geschikt voor gebruik in de Nederlandse keuken en kan worden gebruikt voor mais tortilla’s, maar is ook geschikt voor tarwebloem tortilla’s dankzij het zware gewicht. Wel zal je van tijd tot tijd een gietijzeren tortilla pers moeten inbranden, wat sowieso een goede voorbereiding is als je van plan bent de verse tortilla’s in een gietijzeren koekenpan te bereiden voor het beste resultaat.
Om te voorkomen dat het handvat afbreekt zorgt een zwaar materiaal als gietijzer dat je minder druk hoeft uit te oefenen op de pers. Het gewicht moet het werk doen, niet jouw spierkracht – het tegenovergestelde van als je een deegroller zou gebruiken voor het uitrollen van je tortilla’s, wat trouwens wordt aangeraden als beste methode voor verse tortilla’s van tarwebloem.
Aluminium tortilla persen presteren veel minder goed: Waar aluminium pannen voor koken een goede keuze zijn, biedt een aluminium tortilla pers te weinig gewicht en is niet zwaar genoeg, waardoor je veel meer gewicht en druk moet uitoefenen om een tortilla te persen.
Een goede tortilla pers is groot, goed afgewerkt en lekker glad
Een grotere tortilla pers biedt extra mogelijkheden en is geschikt voor grotere tortilla’s, waar een model van 25 centimeter kan worden gebruikt voor grote tortilla’s maar liefst 24 cm.
Een kleine persplaat is vaak écht te klein: De platen van één lichter model waren slechts 16 cm inch in diameter. Toen we dit model gebruikten, konden we geen standaard 12 tot 15 cm maïstortilla maken, tenzij we de deegbal perfect in het midden plaatsen op de onderste persplaat. Als de bal ook maar een beetje uit het midden lag, liep het deeg uit de zijkanten.
Een gladde afwerking van het gekozen materiaal, zowel hout, aluminium of gietijzer, is van groot belang. Hoe gladder het materiaal, hoe minder het deeg van de tortilla scheuren of misvormingen vertoonden na het persen. Vooral bij twee goedkope gietijzeren modellen die erg ruw waren afgewerkt was het onmogelijk om een tortilla te persen zonder gebruik van bakpapier.
Speciaal voor de tortilla pers worden er ronde bakpapier vellen verkocht. Deze kan je gebruiken om te voorkomen dat de versgeperste tortilla’s blijven plakken aan de pers. Bij veel modellen krijg je gratis een aantal van deze bakpapier vellen. Maar als goed alternatief gebruik je normaal bakpapier, speciale siliconen bakmatten of een diepvrieszakje.
Een te ruwe afwerking resulteert in misvormde tortilla’s: Het oppervlak van één gietijzeren pers was zeer ruw afgewerkt, dit verhinderde dat het handvat soepel tegen de rand van de bovenplaat kon glijden. Daarnaast merkten we ook bij gebruik van bakpapier vellen dat de ruwe afwerking voor misvormde tortilla’s kon zorgen.
Zo gebruik je een tortilla pers volgens de expert
Waar voldoet een goede tortillapers aan? Volgens Dotty Griffith, auteur van The Ultimate Tortilla Press Cookbook en The Enchilada Queen Cookbook, beschikt een goede tortilla pers altijd over de volgende kwaliteitein. De expert hangt de meeste waarde aan het gewicht; ze raad een zware pers aan om een gelijkmatig dunne tortilla te persen. Ook Griffith kiest altijd voor het grootste formaat, waar 25 centimeter de standaard is.
Zoals we eerder aangeven, het kiezen van een goede tortilla pers is lastiger dan het gebruik. Zodra je een goede basis hebt gevonden voor mais- of tarwebloem tortilla deeg, dan is het gebruik van de pers zeer eenvoudig. Hieronder het gebruik in vier simpele stappen:

Tijdens het testen van meerdere modellen van verschillende materialen, zowel goedkoop tot (eigenlijk iets te) duur, is het duidelijk dat Griffith weet waar ze over het heeft. Met dezelfde bevinden hieronder onze laatste aanbevelingen voordat je een tortilla pers koopt én ermee aan de slag gaat.
Gebruik geen spierkracht op het handvat, laat de tortilla pers het werk doen: Je kunt “aanvoelen” als je het maximale gewicht op het handvat aan het uitoefenen bent. Veel online reviews hebben kritiek dat het handvat kan afbreken, maar dit gebeurd in 9 van de 10 gevallen door incorrect gebruik. Nooit teveel druk forceren, zeker niet bij tarwebloem tortilla’s die een stuk elastischer zijn en vaak meerdere persingen vereisen.
Experimenteer eerst met kleinere balletjes deeg: Als je de eerste paar keren kleine deegballen gebruikt, kan je deze keer op keer wat groter maken totdat je de juiste grootte hebt gevonden om van een deegbal je favoriete formaat tortilla te persen. Weeg deze perfecte deegbal af om meerdere tortilla’s met dezelfde diameter te persen, een deegschraper is een handig stuk keukengerei hiervoor.
Aluminium tortilla persen presteren veel minder goed: Waar aluminium pannen voor koken een goede keuze zijn, biedt een aluminium tortilla pers te weinig gewicht en is niet zwaar genoeg, waardoor je veel meer gewicht en druk moet uitoefenen om een tortilla te persen.
Het resultaat bij de zachtere mais tortilla’s viel mee, maar de aluminium tortilla pers presteerde zeer slecht wanneer de tarwebloem tortilla’s probeerden te persen; praktisch onmogelijk om deze plat genoeg te drukken om het een tortilla te mogen noemen, in plaats van een American pancake..
Je weet nu alles over de tortilla pers, nu is het alleen nog kiezen voor welk model je gaat en daarna raden we aan je direct in te lezen welke wereld van Mexicaanse gerechten je nieuwe tortilla pers voor je opent.
Veelgestelde vragen
Hoe onderhoud je een tortilla pers?
Zowel de gietijzeren als aluminium tortillapers is gemakkelijk te onderhouden en te reinigen. Bij een model van aluminium gebruik je een licht natte doek om de vastgeplakt deeg- en meel te verwijderen, daarna drogen met een schone doek. Hetzelfde schoonmaak proces geldt voor gietijzer, al zal je deze wel van tijd tot tijd moeten inbranden, precies op dezelfde manier als dat je een gietijzeren pan gaat inbranden. Voor een extra eenvoudige schoonmaak gebruik je bakpapier, een plastic diepvrieszakje of speciale tortilla pers vellen.
Wat is het beste formaat?
Kies voor een tortilla pers met een diameter van minimaal 20 cm, maar 25 cm is de beste keuze voor een goed formaat en is geschikt voor grotere tortilla’s tot circa 24 cm. Een grotere tortilla pers is simpelweg multifunctioneler en is geschikt voor zeer kleine dumplings en taco’s of juist voor flink grote tortilla’s.
Hoe bak je de zelfgemaakte tortilla’s?
Zodra de tortilla is geperst, kan je deze in een traditionele gietijzeren skillet of koekenpan bakken. Verwarm de pan van tevoren, gietijzer heeft wat tijd nodig om warm te worden. Zodra de pan is opgewarmd bak je de geperste tortilla voor 30 tot 40 seconden per kant. Zodra de tortilla begint te bruinen is deze goed gegaard en kan je deze direct serveren. Als je geen gietijzeren pan hebt, dan is een ander materiaal koekenpan ook te gebruiken. Ook kan je kiezen de gietijzeren pers op het fornuis te plaatsen en hier de tortilla op te bakken, maar dit raden we af wegens veiligheid.
Kan je standaard meel gebruiken?
Eigenlijk wil je geen tortilla pers gebruiken voor meel tortilla’s. Met een deegroller krijg je veel betere resultaten. Als je druk uitoefent op de tortilla, zet je de gluten van het meel onder druk wat zorgt voor een elastischer deeg. Dit is veel minder het geval is bij maismeel. Zodra je een tortilla van normaal meelt probeert te persen, zal deze na het persen snel terugveren naar een balletje; en hoe meer je blijft persen, hoe elastischer het deeg wordt. Een deegroller is een betere keuze voor het uitrollen van bloem tortilla’s.