Zo kies je een goede deegschraper
- Kies voor een deegschraper met een dun, scherp mes met een afgeschuind lemmet
- Kies voor een deegkrabber met een metalen lemmet, hout & plastic is minder scherp
- Kies voor een breder model met een stevig en breder handvat voor extra grip
- Kies voor een deegsteker die eenvoudig kan worden gereinigd
Top 8 beste deegschrapers
De deegschraper komt goed naar voren in onze testen en is daarnaast niet duur in aanschaf. Handig in gebruik dankzij het bredere handvat en geschikt voor dikkere deegsoorten, zoals zuurdesem. De Hendi biedt je alles wat je mag verwachten van een deegschraper, al is een ronde plastic variant ook erg handig voor het schrapen van deegrestjes uit ronde kommen – het enige gemis.
Twee deegschrapers van zachter plastic en een extra scherpe variant van roestvrijstaal. Helemaal niet duur en zelfs goedkoper dan enkele losse modellen uit onze test. Alle drie de schrapers presteren goed, waar het rvs korte metten maakt van ook harder deeg, zijn de zachtere plastic deegstekers ook geschikt voor zachtere toepassingen. De ronde deegkrabber is dan ook perfect voor het leegschrapen van een ronde kom.
Dankzij de schuingeslepen onderkant is dit model van VonShef net wat scherper dan andere deegschrapers met een platte, afgevlakte bodem. Zo ga je nog nét wat eenvoudiger door dikker deeg heen en is dit model ook perfect om te gebruiken op gebakken producten, zoals taarten en harde pizza korsten.
Onze keuze als je op zoek bent naar een basismodel van goede kwaliteit. Het is dan op Bol.com ook niet voor niks de meest populaire keuze, want de lage prijs is lastig te verslaan. Uitgerust met een handige maataangeving, een stevig handvat (net als de Rosle) en een scherpe bodem om het snijden van dikker deeg te doorstaan.
Deze deegsteker is extra handig voor wanneer je een precies diepte moet steken, dit dankzij de verticale én horizontale maataanduiding. Dit maakt maakwerk van bakken toch een stukje makkelijker, net als het verdelen van deeg in precieze stukken. Het handvat houdt erg fijn vast en ook de bodem is goed scherp.
Alles wat je nodig hebt, deze set bevat 2 deegschrapers – een platte van roestvrijstaal en van plastic met een ronde vorm voor het schoonmaken van ronde kommen. De maataanduiding is zeker een pluspunt, iets wat we bij enkele andere modellen wel écht missen. Op het lemmet zit ook nog een conversie tabel, die je altijd kan gebruiken om cups, tbsp en andere maten om te zetten. Niet duur, maar wel een zeer effectieve combinatie voor bakkers en kookliefhebbers.
Zoek je voor hogere kwaliteit, dan is Rosle het bekende merk waar je op kan vertrouwen. Dit model is wat prijziger dan alle andere uit de test, maar komt erg goed naar voren. Het handvat ligt goed in de hand en het lemmet van de deegschraper is erg scherp. Het ontwerp maakt het ook eenvoudig om kruiden op te vegen wanneer je deze nodig hebt – er zijn dan ook veel andere, goedkopere modellen die het ontwerp nabootsen maar deze waren duidelijk van minder hoge bouwkwaliteit.
Waar let je op bij het kopen van een deegschraper?
Het aanbod is gigantisch, zowel in de winkel als in meerdere webshops, dus waar let je op bij de aanschaf? Een goede deegsteker moet scherp zijn, beschikt het liefst over een duidelijke maataanduiding, heeft een stevig en breder handvat en heeft een groot en dieper lemmet om diepe, brede snedes te kunnen maken. Hieronder een toegelichte uitleg van de expert.
- Materiaal: een belangrijke keuze, met name van welk materiaal het lemmet is vervaardigd. Zachter plastic of is een harder materiaal zoals hout en metaal een betere keuze? We raden aan om te kiezen voor een flexibel lemmet van roestvrijstaal, waarbij de onderkant enigszins schuin zijn afgeslepen. Voor dikker deeg zoals zuurdesem raden we een dikker, minder flexibel mes aan.
- Scherpte: hoe scherper de deegschraper is, hoe eenvoudiger je snedes kan maken in hardere deegsoorten en je gebakken creaties. Niet elke model is even scherp, maar afhankelijk hoe je de deegschraper gaat gebruiken is dit niet persé nodig. Wij adviseren toch te kiezen voor een scherper lemmet.
- Vorm: afhankelijk van het materiaal raden we aan om te kiezen voor twee verschillende modellen – een rond en recht lemmet. Kies voor een siliconen deegkrabber met ronde vorm om alle deegresten uit een ronde kom te schrapen en je rechte rvs deegkrabber zet je in voor het verdelen en snijden van deeg.
- Grootte: een grotere deegschraper maakt het snijden van grote stukken deeg efficiënter en sneller. We raden aan om te kiezen voor een minimale breedte van 12 cm.
- Maataanduiding: sommige modellen beschikken over een maataanduiding. Dit kan erg handig zijn als je bezig bent met het deeg verdelen, maar het is geen must-have als je niet vaak aan het bakken bent. Handig als elke mini pizza in je pizzarette hetzelfde formaat moet hebben.
- Handvat: het handvat moet goed in de hand liggen zodat je comfortabel kan snijden zonder dat je de controle verliest. Het materiaal van het handvat maakt wat minder uit dan bij het lemmet – zowel hout, siliconen en metaal waren fijn in het gebruik. Het belangrijkste is om te kiezen voor een breder handvat, zodat je echt kracht kan uitoefenen.
Waar gebruik je een deegschraper voor?
Met een goede deegschraper of deegkrabber haal je een multifunctioneel stuk keukengerei in huis. Naast het halveren of snijden van stukken deeg met de scherpe rand van de schraper, gebruik je deze ook voor het schoon schrapen van je werkoppervlakte. Zo schraap je eenvoudig de laatste deegrestjes weg. Let hierbij wel op dat je het werkoppervlakte niet beschadigt, wat minder snel voorkomt bij de siliconen varianten.
- Het perfect snijden van deeg – voor cake, taarten, pizza, gnocchi en veel meer
- Schoonmaken van je werkblad – opvegen van overgebleven deeg
- Optillen van kruiden – zo gooi je eenvoudig je ingrediënten in de pan
- De deegschraper is voor mij een onmisbare tool voor bij mijn pastamachine
De deegschraper gebruik je naast het bakken ook tijdens het koken. Eenvoudig en snel je gesneden kruiden overbrengen naar de kokende pan dankzij het grote oppervlakte van de schraper. Een stukje veiliger dan met je favoriete scherpe koksmes en zo voorkom je extra slijtage van je messen.
Hoe gebruik je een deegschraper?
Afhankelijk van je deegkrabber kan je er meerdere dingen mee doen in de keuken. Uiteraard kan je deeg verdelen en snijden, maar de ronde variant (zeker die van plastic) is ideaal voor het schoonlikken van je gebruikte kommen waar nog flinke deegresten in zitten. De deegschraper doet eer aan haar naam en is net als een pannenlikker zeer effectief.
Mengkommen schoonmaken met een ronde variant: de ronde vorm is ideaal voor het het gebruik in pannen en kommen. Plaats de gebogen kant naar de pan toe en trek deze lichtjes naar toe. Herhaal dit tot de hele pan weer schoon is.
Werkblad schoonmaken met de platte kant: waar je pannen en kommen vragen om een ronde schraper, gebruik je voor het reinigen van je werkblad of snijplank juist de platte zijde. Strijk lichtjes met de deegschraper over de oppervlakte en herhaal dit tot het werkblad schoon is. Eventueel even schoonmaken met wat nat keukentextiel.
Hoe maak je een deegschraper schoon?
Wanneer het koken of bakken gedaan is, dan is het tijd om de deegschraper schoon te maken en te reinigen. De meeste modellen zijn geschikt voor de vaatwasser, wat het nog makkelijker maakt. Maar aangezien deeg toch flink kan blijven plakken is het aan te raden om de deegschraper met de handwas te reinigen. Hieronder een simpele uitleg, stap-voor-stap.
Lees ook: 8x de beste deegrollers uit de test & waar je de beste wildschaar koopt
Zet de kraan en en laat deze even warm worden. Houdt de deegkrabber onder de straal met heet water en voeg een non-agressief afwasmiddel toe aan het lemmet. Gebruik een harde borstel om de deegresten te verwijderen van het lemmet. Afdrogen en je bent helemaal klaar.
Voor hardnekkige stukken deeg die zijn vastgeplakt zal je wat harder moeten schrobben, daarom is het aangeraden de deegsteker eerst even in warm water te laten weken.