Zo kies je een goede wildschaar
- Kies voor een wildschaar met een scherp en gekarteld mes
- Kies altijd voor een model met een veilig vergrendelingsmechanisme
- Kies voor een anti-slip handvat en kies voor de juiste maat voor jouw handen
- Kies een wildschaar waarvan ’t scharnier kan worden losgemaakt voor schoonmaak
- Kies een model met veringsmechanisme voor extra gebruiksgemak & snelheid
Top 10 beste wildscharen & gevogeltescharen
Waar let je op bij het kopen van een wildschaar?
Het kopen van een wildschaar voor gevogelte en vlees is niet heel lastig, maar het advies van de expert luidt dat je bij de aanschaf op een paar belangrijke punten moet letten. De keuze tussen een afgeslepen of gekartelde wildschaar is aan jou, maar kies altijd voor een model met veiligheidsmechanisme en een comfortabele, stevige grip op de handvatten.
Je kiest sowieso voor roestvrijstaal of plaatstaal, maar rvs heeft de voorkeur. Een non-slip handvat biedt extra veiligheid, maar is wel rijp voor slijtage in tegenstelling tot volledig metalen wildscharen.
Wildschaar met of zonder gekarteld mes?
Verschillende wildscharen hebben kleine kartels aan één of twee van de messen en hier gaat onze voorkeur dan ook naar uit voor extra gebruiksgemak. Hoewel dit niet zorgt voor extra snijkracht, bieden de scharen met kartels je toch een extra voordeel over de standaard keukenschaar.
Gevogelteschaar met kartels
Een wildschaar met kartels is zeer handig wanneer je op gladde producten zoals vis en gevogelte met huid aan de slag gaat. Ook voor dikker spier- en bindweefsel zorgen de gekartelde messen dat je hier een stuk makkelijker doorheen snijdt. De gekartelde messen zijn vrijwel altijd aanwezig bij de modellen die zichzelf verkopen als gevogelteschaar.
Wildschaar met gladde messen
Een wildschaar met gladde messen is dus net zo scherp en effectief als de modellen met kartels, maar bieden niet die extra controle bij gladde toepassingen – wat die gekartelde messen toch een betere keuze maakt. Wel is dit type een uitstekende keuze als keukenschaar voor de meer zwaargewicht taken. Maar voor gevogelte en wild is een gekarteld model aangeraden, dit was duidelijk tijdens het testen in de keuken.
Veiligheidsmechanisme
Het vergrendelingsmechanisme bij elke keukenschaar is erg belangrijk, want je bent aan het werk met scherpe messen. Het moet mogelijk zijn om de wildschaar veilig op te bergen, daarom kies je voor een veiligheidsmechanisme waarmee de schaar kan worden vergrendeld – wel zo veilig in de keukenlades.
Deze vergrendeling zorgt ook dat de schaar beschikt over een lichte vering, wat extra gebruiksgemak biedt omdat dat de schaar vanzelf terugveert na het snijden. Tijdens het testen hebben we de wildscharen vergeleken op de vering en de veiligheid van de vergrendeling – alle modellen presteerde hier goed, met als favoriet de Victorinox die toch het fijnst snijdt dankzij de zeer goed afgestelde vering.
Handvatten, grip en comfort
Het doorsnijden van botten, taaie spieren en of een hele kip is een zware taak, ongeacht je een wildschaar of scherp koksmes gebruikt. Een dergelijke klus vereist net zoveel vaardigheid als kracht die je uitoefent, waar het laatste betekent dat je een comfortabele grip moet hebben tijdens het gebruiken van een wildschaar.
Bij een nauwkeurig stuk keukengerei als een gevogelteschaar is het daarnaast belangrijk dat de schaar goed in de hand ligt, dit wordt bepaald door jou formaat handen. Zowel kleine als grote handen werken beduidend beter wanneer je aan de slag gaat met een wildschaar die niet oncomfortabel in de hand ligt.
Eigenlijk zijn er twee keuzes: een wildschaar met of zonder een non-slip handvat. De non-slip werd gezien als het meest comfortabel tijdens het testen, voornamelijk door de extra houvast. Zodra men de wildschaar gebruikte samen met latex wegwerphandschoenen, wat we sowieso aanraden bij het werken met vlees in de keuken, was er weinig verschil naast dat de non-slip vaak net wat zachter aanvoelde.
Veringsmechanisme
Als je kiest voor een wildschaar met een veringsmechanisme zal deze zorgen dat deze na elke snede in het vlees zich automatisch weer uit elkaar duwt. Dit maakt het snijden wat makkelijker en vooral sneller. Hoewel de vering zeker een groot pluspunt is voor zwaardere taken en voor mensen met gewrichtsklachten is het minder handig wanneer je echt grote stukken vlees gaat snijden.
- Lees ook: 10x de beste ergonomische knoflookpersen
Dit vermindert de vermoeidheid in de handen en gewrichten, maar door de veer is wel enige inspanning nodig om de messen te sluiten, wat wel voor extra kracht zorgt die ideaal is bij het snijden van botten. Meestal beschikken ze over een vergrendeling om de messen veilig gesloten te houden wanneer je deze niet gebruikt.
De vering in de vleesschaar zorgt ook hoe ver deze kan worden geopend – en bij een groot stuk vlees heb je vaak meer ruimte nodig. Voor standaard stukken vlees is het wel erg handig om te hebben, dus als je niet elke week blokken vlees aan het snijden bent, is een vering een handige bijkomstigheid.
Scharnier
Het scharnier is het stuk van de schaar waar de twee messen samenkomen en biedt je een duidelijke blik dat de fabrikant waarde hecht aan kwaliteit. Het is namelijk ideaal als dit scharnier kan worden losgemaakt, wat voordeel biedt bij de schoonmaak en het mogelijk maakt je wildschaar te onderhouden en goed bij te slijpen.
Ook zijn er speciale wild- en gevogelte scharen waarbij het scharnier enkel kan worden vastgedraaid, vaak met een standaard platte kop schroevendraaier. Een wildschaar wordt ingezet voor heftiger en zwaar snijwerk, waardoor het scharnier los kan komen te zitten en met een verstelbaar scharnier hoeft een loszittend scharnier niet het einde van gebruik te betekenen.
Wat is een wildschaar en waar gebruik je deze voor?
Een wildschaar, ook gevogelteschaar of vleesschaar genoemd, is een speciale keukenschaar die wordt om door de botten, de taaiere ledematen en het kraakbeen van vogels, zoals kip, eend of kalkoen, te snijden. Dit wordt gedaan op een grotere snijplank of hakblok.
Een wildschaar biedt extra je controle tijdens het snijden, is ideaal voor dikkere botten, maar biedt ook veiligheid die men kan missen bij het gebruik van een koksmes voor het uitbenen en snijden van wild, gevogelte en ander vlees. Het is een van de essentiele stukken keukengerei voor de beginnende hobby slager om thuis op een veilige manier vlees te snijden.
Veelgestelde vragen
Hoe maak je een wildschaar schoon?
De meeste wildscharen van roestvrij staal zijn geschikt voor de vaatwasmachine zijn, maar de handwas wordt altijd aanbevolen om de scherpe van de messen te behouden. Sommige modellen kan je bij het scharnier uit elkaar halen voor een grondigere reiniging.
Is een keukenschaar hetzelfde als wildschaar?
Een normale keukenschaar wordt vaak enkel gebruikt voor het snijden van kleinere stukken rauw vlees met weinig spierweefsel en zonder huid. Een wildschaar is ontworpen voor grotere stukken vlees om eenvoudiger en sneller door dikke huid en spieren heen te snijden. Ook de handvatten zijn ergonomisch gevormd om zo meer comfort te bieden wanneer je aan de slag gaat met grote stukken vlees.