Zo kies je een goed tafelafvalbakje
- Kies voor een tafelafvalbakje gemaakt van rvs, kunststof of bamboe
- Kies voor de binnenkant van het afvalbakje echter altijd voor rvs of kunststof
- Kies voor een model met actieve geurfilter in de vorm van een koolstoffilter
- Kies de juiste capaciteit, waar modellen tussen de 4 en 6 liter vaak ideaal zijn
- Kies voor een stabiele tafelafvalbakje met anti-slip bodem
Top 8 beste tafelafvalbakjes voor aanrecht & tafel
Waar let je op bij het kopen van een tafelafvalbakje?
Voor een goed afvalbakje op het aanrecht, op tafel of waar dan ook in de keuken zijn er meer aspecten belangrijk dan we van tevoren hadden bedacht. De voor de hand liggende punten zoals de capaciteit en geurbestendigheid worden namelijk bepaald door aspecten zoals een goede deksel, de vormgeving, geurfilters en het materiaal.
Een belangrijk onderdeel is hoe eenvoudig te tafelafvalbakjes schoon te maken zijn, maar ook de diameter en vormgeving van de opening speelt een grote rol. Hieronder al het advies van de expert samengevat, gevolgd door een uitgebreide uitleg voor alle punten waar je op moet letten bij het kopen van het perfecte afvalbakje voor op ’t aanrecht.
- Materiaal van het aanrecht afvalbakje maakt minder uit, waar kunststof, rvs en bamboe alle drie goede keuzes zijn. Modellen gemaakt van keramiek raden we af (maar raden we wel als beste keuze voor je keukengerei houder), met name omdat het afvalbakje best vaak moet worden geleegd – en keramiek vinden we te breekbaar om wekelijks door de keuken te sjouwen. Qua materiaal van de binnenkant raden we aan om te kiezen voor kunststof, dit is het meest vlek- en geurbestendig.
- Een grote opening is belangrijk, want anders zal je constant wat etensresten naast het afvalbakje gooien wanneer je een vies bord of gebruikte snijplank met etensresten probeert weg te gooien. Tijdens het testen werden modellen met een opening van circa 16 cm of groter het best beoordeeld.
- De juiste capaciteit en inhoud wordt bepaald door het aantal mensen in het huishouden (die daadwerkelijk gebruik maken van de keuken) en door de beschikbare ruimte op het aanrecht. Voor de meeste huishoudens is een model tussen de 4 en 6 liter een prima keuze, waar een te klein afvalbakje te vaak moet worden geleegd en een te grote na verloop van tijd kan gaan stinken omdat de inhoud er te lang in zit.
- Kies waar mogelijk voor een model met een actieve geurfilter, vaak in de vorm van een koolstoffilter. Deze modellen zijn niet persé duurder, maar het is een van de belangrijkste punten om vervelende geurtjes in de keuken te voorkomen.
Capaciteit en vormgeving van het tafelafvalbakje
Bij het kiezen van een tafelafvalbakje is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van jouw huishouden en hoe vaak u kookt. Als jouw huishouden groter is dan gemiddeld of als er meerdere mensen zijn die vaker gebruik maken van de keuken, dan is een grotere inhoud van meer dan 5 liter zeker aanbevolen. Zo voorkom je namelijk ook dat je het tafelafvalbakje voortdurend moet worden geleegd.
Daarnaast is het ook een belangrijke overweging om te bepalen wat je in het afvalbakje gaat weggooien – wanneer je vijf keer per dag koffiedik weggooit, dan hoopt dat zich redelijk snel op – hetzelfde als een huishouden waar bananenschillen en restjes na het gebruik van je appelboor best wat ruimte innemen.
Overweeg een aanrecht afvalbakje met een capaciteit tussen 3 en 8 liter, afhankelijk van jouw behoeften. Modellen met 3 liter zijn vrij klein, maar een model van 8 liter kan weer te groot zijn wanneer deze niet vaak genoeg wordt gebruikt (en geleegd), waardoor etensresten sneller vieze geurtjes zullen produceren.
Materiaal van de buiten- en binnenkant
Bij het kiezen van een aanrecht afvalbakje zal je ook moeten bedenken voor welke vormgeving je gaat kiezen, zowel qua materiaal als esthetiek. Waar je toch veel tijd in de keuken spendeert, is het ook wel fijn om te kiezen voor een tafelafvalbakje die er esthetisch goed uitziet en de rest van jouw keukeninterieur complementeert.
Hoewel veel afvalbakjes die naast het aanrecht worden geplaatst gemaakt zijn van kunststof (eenvoudig schoon te maken), zijn er zeker meer materialen die net zo goed scoren in onze gebruikerstest. Net als kunststof zijn bamboe en roestvrij staal eenvoudig te reinigen, maar zorgt het materiaal wel voor een hele andere uitstraling.
Materiaal speelt een belangrijkere rol als we kijken naar de binnenkant van het tafelafvalbakje en hier scoort kunststof wel het hoogst. Aangezien niet alle afvalbakjes gebruik maken van zakjes aan de binnenkant is het belangrijk dat de binnenkant wel eenvoudig schoon te maken is, zowel om geurtjes te voorkomen als vanuit een hygiëne oogpunt.
Kies je een aanrecht afvalbakje die geen gebruik maakt van zakjes, dan raadt de expert aan om te kiezen voor een binnenkant van kunststof, zoals o.a. de Mepal, Brabantia en de Joseph Joseph tafelafvalbakjes.
- Een stabiele onderkant is essentieel om ervoor te zorgen dat het tafelafvalbakje tijdens het gebruik niet omvalt of wegglijdt. Zoek naar modellen met een verzwaarde onderkant, anti-slip bodem of anti-slipvoetjes voor extra stabiliteit.
- Meet de beschikbare ruimte op het aanrecht of tafel (oftewel de plek waar het afvalbakje haar huis zal vinden) en zorg ervoor dat deze past zonder te veel ruimte in beslag te nemen. Compacte modellen zijn ideaal voor kleine keukens, terwijl grotere modellen geschikter zijn voor ruime keukens of professionele omgevingen. Nogmaals, afhankelijk van de grootte van jouw huishouden zal je hier je keuze in moeten maken.
Hygiene, geur filters en ontwerp van de deksel
Het deksel van een tafelafvalbakje speelt een cruciale rol in het gebruiksgemak en geurbeheersing. Opties zijn onder meer schommeldeksels, scharnierende deksels en deksels met een voetpedaal. Zorg ervoor dat het deksel gemakkelijk te openen en sluiten is en goed afsluit om geuren te minimaliseren.
Kies een tafelafvalbakje dat gemakkelijk schoon te maken is. Vaatwasmachinebestendige modellen zijn handig, maar als het bakje met de hand moet worden gewassen, let dan op de toegankelijkheid van alle onderdelen – sommige modellen uit de test hadden vervelende hoekjes die niet makkelijk konden worden schoongemaakt. De aanrecht afvalbakjes die waren voorzien van een uitneembare binnenemmer waren duidelijk het meest eenvoudig te reinigen, hetzelfde geldt voor het ontwerp van de deksel.
Een effectief geurbeheersingssysteem in de vorm van een geurfilter is belangrijk om onaangename geuren in de keuken te voorkomen. Sommige tafelafvalbakjes zijn uitgerust met actieve koolstoffilters, die geuren absorberen en neutraliseren. Andere modellen hebben een speciaal ontworpen deksel of ventilatiesysteem dat luchtcirculatie bevordert en geuren minimaliseert.
Tafelafvalbakje, wel of geen afvalzakjes?
Bij het kiezen van een tafelafvalbakje is de overweging voor een model met of zonder afvalzakjes het laatste belangrijke punt. Er zijn verschillende voor- en nadelen om te overwegen of je kiest voor een model met of zonder afvalzakjes. Hier zijn enkele voor- en nadelen van het gebruik van zakjes.
Voordelen van het gebruik van zakjes:
- Hygiëne: Afvalzakjes helpen het tafelafvalbakje schoon te houden door direct contact tussen het afval en de binnenkant van het bakje te vermijden. Dit maakt het legen en reinigen van het bakje eenvoudiger en vermindert de kans op geurtjes en bacteriegroei. Ook zal je het aanrecht afvalbakje minder vaak moeten reinigen.
- Gemak: Het gebruik van zakjes maakt het eenvoudiger om het afval uit het bakje te verwijderen zonder dat u het afval zelf hoeft aan te raken. Je kan eenvoudig de zak sluiten en weggooien, waardoor het risico op morsen en rommel wordt verminderd.
Nadelen van het gebruik van zakjes:
- Milieu-impact: Het gebruik van plastic afvalzakjes draagt bij aan de milieuvervuiling, aangezien ze niet biologisch afbreekbaar zijn en langzaam afbreken in het milieu. Overweeg milieuvriendelijkere opties, zoals composteerbare of biologisch afbreekbare zakjes, om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.
- Extra kosten: Afvalzakjes zijn een terugkerende uitgave die kan oplopen na verloop van tijd. Door geen zakjes te gebruiken, bespaar je op langere termijn wat geld, al zal dit niet de grootste overweging moeten zijn.
Is een tafelafvalbakje een alternatief voor een compost emmertje?
Een tafelafvalbakje is ontworpen om alle soorten keukenafval, zoals voedselresten, papiertjes en andere kleine rommel, te verzamelen. Een compostemmertje daarentegen is specifiek bedoeld om voedselresten te verzamelen die biologisch afbreekbaar zijn en geschikt voor compostering, zoals fruit- en groenteschillen, eierschalen en koffiedik. De modellen in onze review kunnen in de meeste gevallen ook worden gebruikt in de keuken als emmertje voor al je compost, maar je zal zo niet al het soort afval zoals plastic in het emmertje kunnen weggooien.
Verschil tussen een tafelafvalbakje en een compost emmertje
Tafelafvalbakjes zijn er in verschillende materialen, zoals plastic, metaal en bamboe, terwijl compostemmers meestal zijn gemaakt van materialen die geurabsorptie en luchtcirculatie bevorderen, zoals roestvrij staal of keramiek. Compostemmers kunnen ook speciale filters of ventilatiesystemen hebben om geurtjes te minimaliseren.
Het deksel van een compostemmertje is meestal speciaal ontworpen om geurtjes te minimaliseren en luchtcirculatie te bevorderen, wat belangrijk is voor het composteringsproces. Niet alle tafelafvalbakjes beschikken over een geurabsorbernde filter, wat vaak wel het geval is bij compostemmertjes voor op het aanrecht.
Tafelafvalbakjes zijn voornamelijk bedoeld voor kortetermijnopslag van keukenafval, dat vervolgens wordt overgebracht naar een grotere prullenbak of vuilnisbak. Compostemmertjes voor op het aanrecht zijn gemaakt om etensresten kort te bewaren totdat het naar een compostbak buiten kan worden gebracht.
Veelgestelde vragen
Wat is het doel van een tafelafvalbakje?
Een tafelafvalbakje is bedoeld om voedselresten en ander klein afval gemakkelijk en hygiënisch te verzamelen tijdens het koken of bereiden van maaltijden. Het helpt om de keuken schoon en georganiseerd te houden en voorkomt onnodige rommel op uw aanrecht of eettafel.
Hoe vaak moet ik mijn tafelafvalbakje legen?
Het legen van uw tafelafvalbakje hangt af van de capaciteit en hoe vaak u kookt. In het algemeen moet u het bakje legen wanneer het vol is of na het bereiden van een maaltijd om geurtjes te minimaliseren en een schone keuken te behouden.
Hoe reinig ik mijn tafelafvalbakje?
Volg de reinigingsinstructies van de fabrikant voor uw specifieke model. Veel tafelafvalbakjes kunnen in de vaatwasser worden gereinigd, terwijl anderen met de hand moeten worden gewassen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en warm water om het bakje schoon te maken en droog het grondig af voordat u het opnieuw gebruikt.
Kan een tafelafvalbakje worden gebruikt voor het composteren van etensresten?
Ja, veel mensen gebruiken tafelafvalbakjes om voedselresten te verzamelen voor compostering. Zorg ervoor dat u een geschikt model kiest met een goed sluitend deksel om geurtjes te minimaliseren en controleer of het materiaal compostvriendelijk is.
Wat is het beste type deksel voor een aanrecht afvalbakje?
Het dekselontwerp speelt een cruciale rol in het gebruiksgemak en de geurbeheersing. Schommeldeksels en scharnierende deksels zijn gemakkelijk te openen en sluiten, terwijl deksels met een voetpedaal handsfree bediening mogelijk maken. Zorg ervoor dat het deksel goed afsluit om geurtjes te minimaliseren en het afval bedekt te houden.