Zo kies je een goede keukengerei houder
- Kies een keukengerei houder met een diameter van circa 15 cm
- Kies een lengte tussen 16 en 18 cm als de perfecte hoogte van de houder
- Kies een materiaal wat jouw voorkeur heeft – hout, keramiek of kunststof
- Kies een zwaardere keukengerei houder om omvallen te voorkomen
- Kies een houder die eenvoudig kan worden gereinigd (vaatwasserbestendig)
Top 8 beste keukengerei houders
Waar let je op bij het kopen van een keukengerei houder?
Een goede keukengerei houder biedt genoeg plaats voor al jouw keukengerei, maar waar let je op bij het kopen? Afhankelijk van welk keukengerei je in de houder wilt bewaren, zal je rekening moeten houden met de grootte in diameter zodat je zeker bent dat je genoeg ruimte hebt. Een belangrijke keuze is het materiaal van de houder, waar zwaardere materialen zoals keramiek voor extra gewicht en dus stabiliteit zorgt. Het materiaal beïnvloedt ook de uitstraling die jouw keukeninterieur moet complementeren..
Tijdens het testen werd duidelijk dat de hoogte en de breedte de belangrijkste aspecten zijn voor een goede keukengerei houder. Een diameter van circa 15 cm is een goede keuze is en een hoogte van ronde de 16 tot 18 cm zorgt dat je keukengerei niet uit de houder zal vallen.
De winnende factoren van een goede keukengerei houder
Voor het testen van de verschillende houders hebben we meerdere materialen aan de tand gevoeld, mede als verschillende ontwerpen die ieder hun eigen voordelen bieden. Hoewel de keuze voor welk materiaal je kiest (keramiek, kunststof, hout of roestvrij staal) vooral een esthetische keuze is, zijn modellen van keramiek onze favoriet door de extra stabiliteit die het gewicht met zich meebrengt.
De perfecte keukengerei houder ziet er zo uit..
- Een hoogte van rond de 16 tot 18 centimeter
- Een diameter van rond de 15 centimeter
- Genoeg gewicht om niet om te vallen
- Aanwezigheid van anti-slip bodem of anti-slip voetjes
- Genoeg ruimte voor circa 15 stukken keukengerei
- Eenvoudig schoon te maken (vaatwasserbestendig is een plus)
Hoogte, breedte en vorm van de keukengerei houder
Om al jouw kookgerei georganiseerd en binnen handbereik te houden zijn de vorm, hoogte en breedte de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden. Het goede nieuws is dat voor de meeste thuiskoks hiervoor hetzelfde advies geldt, waar de expert hieronder uitlegt waarom ze bepaalde keuzes als een must-have beschouwt voor een goede keukengerei houder.
Juiste hoogte van de houder is toch ’t belangrijkst
Een keukengerei houder die niet hoog genoeg is kan serieus voor frustraties zorgen als je bij het pakken van je spatel of pannenlikker continu per ongeluk ook je kookpincet uit de houder laat kukelen. Maar een te hoge houder kan het weer lastig maken om je kleinere keukengerei (zoals je dunschiller) binnen handbereik te krijgen.
Daarom is een hoogte van ongeveer 16 tot 18 cm ideaal om deze problemen te voorkomen. Aan de andere kant zal een te korte keukengerei houder die minder dan 15 cm hoog is zorgen dat je keukengerei (geloof me, we hebben dit uitvoerig getest) gegarandeerd betekent dat je keukengerei af en toe uit de houder zal vallen. Al om al, kies liever voor een hogere houder dan een te korte.
Breedte bepaalt hoeveel keukengerei de houder kan bewaren
Een te smalle keukengerei houder zal niet genoeg plek hebben voor al jouw keukengerei, terwijl wanneer deze te breed is teveel ruimte zal innemen op het aanrecht. Tijdens het testen werd duidelijk dat een diameter van rond de 15 cm een goede keuze is en genoeg ruimte biedt voor ongeveer 15 verschillende stukken keukengerei.
Als je echter slechts een paar spatels en lepels wilt bewaren, dan kan je overwegen om voor een kleinere houder te kiezen – al kan dit wel zorgen dat je keukengerei vast komt te zitten en het lastiger is om deze te pakken tijdens het koken.
Vorm en ontwerp zijn ook cruciaal
Ook de vorm heeft effect op de ‘prestaties’ van de houder. Veel modellen zijn volledig rond, maar tijdens het testen werden de keukengereihouders die taps toelopend waren vormgegeven het best beoordeeld. Omdat het meest keukengerei een vrij dun handvat heeft en vaak een bredere bovenkant, zorgt dit dat de houder genoeg ruimte biedt voor een grotere hoeveelheid keukengerei.
Een ovale keukengerei houder is echter een minder goede vorm, omdat de taps toelopende uiteinden ervan minder geschikt zijn voor groter en dikker keukengerei. Bovendien neemt een ovale kookpot meer ruimte in op het aanrecht dan een ronde kookpot met een vergelijkbare inhoud.
Materiaal van de keukengerei houder
Keramiek – zwaar, eenvoudig te reinigen.. maar wel breekbaar
Keramische keukengereihouders zijn een uitstekende keuze als je een klassieke en elegante uitstraling zoekt. De keramische houders zijn daarnaast te koop in veel verschillende kleuren en patronen, zodat er vrijwel altijd een match tussen zit die perfect aansluit bij het ontwerp en stijl van jouw keuken. Keramiek is relatief eenvoudig schoon te maken, maar heeft wel de kans dat er stukjes afbreken of dat de gehele houder kapotgaat wanneer deze (helaas) op de grond valt.
Roestvrij staal – stabiel en eenvoudig te reinigen
Roestvrijstalen houders geven een strak, modern uiterlijk dat zowel duurzaam als roestbestendig is. Ze zijn dan ook heel makkelijk te reinigen (vaak geschikt voor de vaatwasser) en net als keramiek wat stabieler door het zwaardere gewicht. Ze zijn wel wat gevoeliger voor vingerafdrukken, zeker als je vieze vingers hebt van het koken (zoals olie of andere vetten).
Hout en bamboe – duurzaam en warm uiterlijk
Houten en bamboe houders voor je keukengerei bieden een warm en natuurlijk uiterlijk voor je keukeninterieur en het is de meest duurzame keuze naast keramiek. Net als keukengerei heb je de keuze uit verschillende soorten hout, zoals bamboe of acacia, wat invloed kan hebben op het uiterlijk én de levensduur. Bamboe is de goedkoopte keuze, maar net als alle andere houtsoorten zal je wel rekening moeten houten dat ze wat meer onderhoud vereisen – want ze zijn vaak ongeschikt om te worden gereinigd.
Plastic en kunststof – lichtgewicht en goedkoper
Plastic keukengereihouders zijn licht van gewicht, niet duur in aanschaf en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en ontwerpen. Ze zijn vaak vaatwasmachinebestendig en bestand tegen breken of afbrokkelen – wat we niet kunnen zeggen over keramiek. Plastic is echter niet zo duurzaam als andere materialen en kan minder stabiel zijn wanneer er zwaarder keukengerei in past, daarom is het handig om te letten op het totale gewicht van de keukengereihouder wanneer er geen spatels of ander keukengerei in zit. Tijdens het testen waren de goedgevulde plastic houders echter een prima keuze en waren dit de modellen die vaak ook kunnen ronddraaien, net als een lazy Susan of draaiplateau.