Zo kies je een goede snijbonenmolen
- Kies voor een plastic snijbonenmolen voor een goede prijs-kwaliteit
- Kies voor een roestvrijstalen model voor een langere levensduur
- Kies voor een snijbonenmolen met een stevige zuignap voor bevestiging
- Kies je voor een snijbonen snijder voor in de hand – kies voor simpel
Top 6 beste snijbonenmolens
Wellicht het bestverkochte model in Nederland, het zuignapmodel van Westmark is ook bij ons de beste keuze als je een snijbonenmolen zoekt van goede kwaliteit.
Wat is een snijbonenmolen?
Een snijbonenmolen is een vrij specifiek stuk keukengerei dat speciaal wordt gebruikt om snijbonen in kleine reepjes te snijden. Ook wordt deze gebruikt voor het snijden van kousenband en sperziebonen snijdt men er ook kousenband mee.
Het apparaatje bestaat uit een of twee invoergleuven, waarin de hele snijboon wordt gestopt. Achter deze gleuf bevindt zich een roterend mes dat wordt aangedreven door een slinger, die handmatig kan worden bediend. De meeste molens bevatten zuignappen of klemmen om de molen op een tafel of aanrechtblad te bevestigen.
Hoewel deze speciale molens voor snijbonen niet meer erg standaard zijn in de meeste Nederlandse huishoudens, blijft het een stuk keukengerei dat voor velen het snijden van snijbonen en pronkbonen veel makkelijker maakt. Omdat tegenwoordig veel supermarkten voorgesneden snijbonen verkopen, is het zeker geen must-have – ook kan je snijbonen bereiden met een simpel, maar scherp, koksmes.
Waar let je op bij kopen van een snijbonenmolen?
Een goede snijbonenmolen is eenvoudig en veilig in gebruik, gemaakt van stevig plastic of roestvrijstaal, beschikt ’t liefst over minimaal 2 snijgaten en is niet al te duur. Het aanbod is niet heel ruim, wat het eenvoudiger maakt te kiezen tussen de verschillende soorten modellen. Wij raden een snijbonenmolen die aan een tafel of werkblad kan worden gemonteerd, met zuignap of draaiklem – waar de laatste ’t meest stevig aanvoelde tijdens het testen voor de vergelijking.
Heb je een snijbonenmolen nodig voor snijbonen?
Nee, je hebt geen speciaal stuk keukengerei nodig naast een scherp koksmes om thuis snijbonen te bereiden. Kies je wel voor een snijbonenmolen, dan zal het wel een stuk sneller gaan dan met een koksmes. Ook kan je kiezen om een mandoline te kopen of een speciale groentesnijder, waar je veel meer dan alleen snijbonen mee kan bereiden.
Zelf snijbonen bereiden zonder snijbonenmolen
Zo bereid je snijbonen in 3 stappen zonder snijbonenmolen. Eerst controleren of de boon een draad heeft. Snijdt hiervoor de bovenste punt van de snijboon af zodat enkel de naad zit bevestigd aan de peul van de boon. Trek hierna dit stuk richting de naad, hiermee verwijder je de eventuele draad.
Na het verwijderen van de draad raden we aan om de snijbonen in een vergiet te wassen om deze te reinigen van viezigheid en aarde. Als laatste snijdt je de bonen in kleine stukken van 2 tot 3 cm, dit zorgt dat er extra smaak uit de snijbonen vrijkomt in het bereide gerecht.
Voor een grondige uitleg verwijs ik je graag naar deze pagina die ook nog eens verschillende recepten heeft voor het bereiden van snijbonen, van roerbakken tot smoren.
Waar kan ik snijbonenmolen kopen?
Het is slim om online op een webshop een nieuwe snijbonenmolen te kopen, want ze zijn minder goed te vinden in standaard winkels in de meeste steden. Het blijft een vrij niche keukengerei, waardoor er ook niet veel verschillende soorten molens voor snijbonen beschikbaar zijn. Kies een model uit onze lijst of zoek verder op Amazon.nl en Bol.com. In fysieke winkels zoals Blokker zijn ze ook te vinden, net als ouderwetse modellen bij de kringloop.
Hoe werkt een snijbonenmolen?
Een snijbonenmolen is een simpel keukengerei dat bestaat uit een of meerdere invoergleuven voor de snijbonen, een roterend mes en een hendel om het apparaat de bonen te laten snijden. De snijbonen worden tijdens het draaien aan de hendel door de roterende messen gesneden, met als resultaat gesneden snijbonen. Vaak is een snijbonenmolen uitgerust met een klem of zuignappen om de molen te bevestigen op een tafel of aan het keukenblad.
Waarom moeten snijbonen worden gesneden?
Niet alle snijbonen zijn van tevoren gesneden. Je kan dit met de hand doen, maar voor veel consumenten is dit een taak die teveel tijd in beslag neemt. Een snijbonenmolen is dan de perfecte en snelle oplossing. Daarnaast is het kopen van ongesneden snijbonen vaak voordeliger en is het enige verschil dat je zelf nog wat werk moet verrichten om de snijbonen te snijden.
Hoe snijbonen bewaren?
Snijbonen zijn buiten de koelkast ongeveer 2 dagen houdbaar. Wanneer de snijbonen zijn gesneden kan je deze 1 dag in de koelkast bewaren, doe dit in bijvoorbeeld plastic en glazen meal prep bakjes. Na het gebruik van je snijbonenmolen is het ook mogelijk om de bonen in de diepvriezer in te vriezen, hiervoor zijn snijbonen dan ook een zeer geschikte kandidaat.