Zo kies je een goede rvs wokpan
- Kies voor een model met metalen handvat voor gebruik in de oven
- Kies voor een RVS wok zonder anti-aanbaklaag om voor perfecte roerbakgerechten
- Kies bij roestvrij staal voor 28 tot 30 cm voor een standaard formaat wok
- Kies voor 32 cm of groter voor een extra grote, traditionele wokpan van rvs
Top 8 beste RVS wokpannen
De BK Conical wokpan al lange tijd een van de bestverkochte rvs wokpannen. Niet te duur in aanschaf, maar je krijgt er wel een hoop kwaliteit voor terug. Een groot voordeel van rvs is de lange levensduur, waardoor met normaal onderhoud de pan zeer lang mee zal gaan. De BK Conical onderscheidt zich door het relief die zich in de binnenkant van de bodem bevindt, waardoor vetten en sappen zich gelijkmatig over de onderkant verdelen. Uiteraard kan de rvs wokpan door dankzij de triply bodem, die doorloopt van bodem tot rand, worden gebruikt op elke warmtebron. Zo is de Conical voor inductie gekozen als beste rvs wok.
WMF heeft een uitgebreid assortiment aan verschillende soorten wokpannen. De WMF Macao kenmerkt zich door het grote formaat van 36 cm, de meegeleverde stoominzet en de glazen deksel. De Macao is wellicht niet zo goedkoop als de Silit wokpan van WMF, maar biedt dankzij de bouwkwaliteit en accessoires alles wat je nodig hebt om heerlijk te roerbakken.
Hoge kwaliteit, handig in gebruik en handig ontworpen door WMF, deze wokpan trekt ook nog eens de aandacht door het innovatieve ontwerp van de deksel. Dankzij de dikke triply constructie ook geschikt voor gebruik op je inductie kookplaat. Ook beschikbaar in met een diameter van 32 cm. Zowel de wok als de deksel zijn geschikt voor de vaatwasser, een groot voordeel van roestvrij staal.
Op zoek naar een goedkopere rvs wokpan die ook werkt op je inductie kookplaat? Dan raden we de WMF Silit Wadjan aan. Niet duur in aanschaf, met twee stevige handvatten om ook een goedgevulde wokpan zonder problemen te verplaatsen. De onderkant van de wokpan bevat een sandwich bodem, waardoor de rvs wok met een bodem diameter van 22 cm geschikt is voor inductie.
Onze keuze als beste koop voor een wadjan van roestvrij staal. Niet goedkoop, maar ook niet duur in vergelijking met de duurdere WMF en Demeyere wokpannen uit de vergelijking. Beschikt over 2 handvatten voor een makkelijke omgang, wordt geleverd met een mooi afgewerkte glazen deksel en is dankzij de 14 cm sandwichbodem ook geschikt voor kleinere inductie kookplaten.
Deze topklasse wokpan is dankzij de dikke 7-laagse bodem en de speciale InductoBase bodem van Demeyere ongetwijfeld een van de beste wokpannen voor serieus gebruik. Zowel voor hobbykoks als in de professionele is de roestvrij stalen wokpan uit de Demeyere Apollo 7 serie erg fijn in gebruik. Zeer groot, maar dankzij het extra handvat goed te beheersen tijdens het roerbakken. Voor de serieuze hobbykok is de Apollo 7 wokpan het investeren waard.
Waarom kiezen voor een RVS wokpan?
De roestvrijstalen wokpannen winnen aan populariteit. Simpel in onderhoud, hebben een lange levensduur maar wel wat meer aandacht vereist tijdens het wokken. Hoewel een rvs wokpan wel enige tijd nodig heeft om op te warmen, is de warmteverdeling zeer gelijkmatig ten opzichte van plaatstaal en gietijzer.
Een groot voordeel ten opzichte van deze twee traditionele materialen is dat een roestvrijstalen wok niet hoeft worden ingebrand, minder onderhoud vereist en zonder problemen in de vaatwasser kan worden gewassen.
- Gaan met goed onderhoud zeer lang mee t.o.v. woks met anti-aanbaklaag
- Geschikt voor de vaatwasser in tegenstelling tot gietijzer, plaatstaal en anti-aanbak
- Een roestvrijstalen wok hoef je niet in te branden en is makkelijk in onderhoud
Om het meeste uit een rvs wok te halen, wordt roestvrijstaal tegenwoordig vaak gebruikt in combinatie met meerdere lagen andere metalen (zoals koper en aluminium) voor een snellere warmte opname.
Erg fijn aan rvs is dat het niet reageert op een hogere zuurgraad, wat ze ideaal maakt voor wokgerechten met zure ingrediënten. Denk aan gerechten met azijn, maar ook citrusvruchten en sappen die veelal in Aziatische roerbakgerechten worden gebruikt.
Een wok of wadjan van roestvrij staal biedt dus zeker enkele voordelen, met name het onderhoud is een stuk eenvoudiger. Toch is een roestvrijstalen wok minder geschikt voor de thuiskoks die het liefst roerbakken in een Tefal wok met anti-aanbaklaag.
- Meer kans op aanbakken in een rvs wok door het ontbreken van een anti-aanbaklaag
- Roestvrijstalen wok heeft geen anti-aanbaklaag, je gebruikt meer (wok)olie
Tijdens het wokken met roestvrijstaal zal je dus meer wokolie gebruiken om aanbakken te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je de aandacht op de pan gevestigd houdt en de ingrediënten geen kans geeft om aan te branden.
Wanneer er dan toch ingredienten zich aangebrand aan de pan, dan is het voordeel van roestvrij staal dat de schoonmaak zowel eenvoudig én hardhandig mag. Je rvs wok was je gewoon in de vaatwasser en eventuele aangebrande plekken kan je met een staalsponsje weer spik en span krijgen.
Waar let je op bij het kopen van een rvs wokpan?
Formaat, gewicht en handvatten
Waar een traditionele wokpan beschikt over een enkel handvat, zijn er veel roestvrij stalen wadjans en woks te koop. Hoe groter de wok, hoe belangrijker een extra handvat wordt. Tot 28 centimeter is een enkel handvat vaak genoeg, mede dankzij het lichte gewicht van roestvrij staal.
Kies je voor een rvs wokpan van 30, 32 of zelfs 36 centimeter, dan raden we aan om te kiezen voor een wadjan of een wok met een extra handvat. De meeste handvatten van beschikt over CoolTouch, waardoor deze niet heet worden tijdens het wokken.
Met of zonder deksel
De keuze of je kiest voor een roestvrij stalen wok met of zonder deksel is volledig aan jou. Een deksel maakt het mogelijk om met behulp van een stoominzet of stoommandje ingrediënten (maar ook dumplings en bapao’s) te koken of stomen. Daarnaast zorgt een deksel dat je gerecht langer warm blijft na het bereiden, wat handig is als enkele tafelgasten nog even op zich laten wachten. Een deksel is vooral handig bij het stomen van groenten en het stomen van vis en zeevruchten.
Bij het materiaal van de deksel zijn er twee opties: een glazen of een deksel van rvs. De glazen deksels zijn meer breekbaar, maar bieden je wel wat zicht tijdens het bereiden van je gerecht. Een roestvrij stalen deksel is een stuk duurzamer dan glas, maar maakt het niet mogelijk om je ingrediënten in de gaten te houden.
Hoe onderhoud je een roestvrijstalen wok?
Omdat rvs niet roest kan je bij je aankoop er van uitgaan dat de pan met normaal onderhoud zeer lang mee gaat. Je hebt geen extra accessoires nodig om de wokpan te onderhouden: ze roesten niet en vereisen niet het extra onderhoud van stalen wokpannen en woks van gietijzer. Klaar met koken? Roestvrij staal kan zonder problemen in de vaatwasser.
Het nadeel van rvs is dat je sneller ingrediënten aanbrand, maar ook dat is met een roestvrij stalen wok te voorkomen. Een wok van rvs heeft een hoge hittegeleiding, waardoor je constant achter de wok moet staan om aanbranden te voorkomen. Ook zal je meer wokolie moeten gebruiken, maar dat voegt ook zeker toe aan de smaak!
Is roestvrij staal dan een goede keuze als wok?
Kies je voor een wok van roestvrij staal, dan zitten daar dus zowel voor- en nadelen aan verbonden. Ze worden gelijkmatig heet, geven de warmte snel door en hebben een lange levensduur. Om traditioneel te roerbakken raden Aziatische chefs aan om te kiezen voor een wok van plaatstaal, zie hiervoor onze expert vergelijking van de beste wokpan.
Een ander voordeel is dat een rvs wok niet zo zwaar in vergelijking met andere metalen. Let bij het kopen van een rvs wokpan wel op het gewicht, want modellen met een dikke triply bodem kunnen toch aan de zwaardere kant zitten.
In de Nederlandse keuken zal je vooral keukengerei zoals een spatel gebruiken, dit werkt op een normale kookplaat voor wokgerechten van beter. Beschikt je keuken over een wokbrander of kookplaat met wokbrander, dan is een lichter gewicht erg handig.