Zo kies je een goede stalen koekenpan
- Kies het juiste formaat: 20 tot 24 cm is klein, 28 tot 30 cm is perfect voor 4-5 personen
- Kies voor volledig plaatstaal (geen houten handvat) voor gebruik in de hete oven
- Kies voor inductie een stalen koekenpan die niet groter is dan je grootste kookzone
- Stalen koekenpannen van DeBuyer staan hoog aangeschreven (wel zelf inbranden)
Dat gezegd hebbende, een stalen koekenpan vereist wel het nodige onderhoud & is hierdoor niet de beste keuze voor iedereen. Stalen pannen moet je zelf inbranden om zo een natuurlijke anti-aanbaklaag te ontwikkelen. Na het koken kan een stalen koekenpan niet zomaar in de vaatwasser, dit zal je zelf moeten doen. Als de pan goed wordt onderhouden door de tijd heen, hoef je de pan alleen voor het eerste gebruik in te branden.
Top 6 beste stalen koekenpannen
Een perfecte keuze voor je eerste, tweede of tiende koekenpan van plaatstaal. DeBuyer koekenpannen komen altijd goed uit de test en is vaak de eerste keuze voor zowel hobby- en chefkoks. Beschikbaar van 20 tot 38 cm, waar 28 cm het meest gangbare formaat is voor een familie van 4.
Het extra handvat maakt de koekenpan makkelijker te hanteren of op te pakken, met name als je niet gewend bent om zo een grote en zwaar soort pan te gebruiken. Het is met 32 cm een grote koekenpan, waardoor het handvat zeker nodig is. Het grote formaat i.c.m. plaatstaal maakt het een van mijn favoriete pannen: ideaal voor grote stukken vlees en vis, of wanneer er voor een grote groep gasten op bezoek komt. Ook kleiner beschikbaar in 24 of 28 cm op fonQ.
Met een extra dunne rand is deze koekenpan geschikt voor zowel crêpes en pannenkoeken. Belangrijk is dat de pan echt goed is ingebrand en je genoeg boter gebruikt. Maar een stalen koekenpan die goed is ingebrand is ideaal voor heerlijke dunne crêpes en een goede test voor iedere hobbykok. Beschikbaar in 24 en 30 cm – of bekijk onze top 8 beste pannenkoekenpannen.
Het verschil tussen de Beka en de DeBuyer koekenpannen zit niet zo zeer in de kwaliteit, maar vooral in het handvat. De Beka heeft een stevig handvat van acaciahout, wat tijdens het bakken op een fornuis of kookplaat niet heet wordt. Het handvat van de stalen DeBuyer koekenpannen kan zeker op een fornuis namelijk gevaarlijk heet worden. Een nadeel is de de Beka koekenpan ondanks de stalen constructie niet in de oven kan. Beschikbaar in 20, 24 en 28 cm.
Speciaal voor liefhebbers van een goede steak. Speciaal ontworpen voor het bakken van steaks, de bodem van de pan beschikt namelijk over ruitvormige strepen. Deze laten een mooi patroon achter op je stuk vlees. Plaatstaal is perfect om vleesgerechten dicht te schroeien, wat deze DeBuyer onze aanrader maakt voor een stalen koekenpan die je vooral gaat gebruiken voor losse stukken vlees en vis.
Deze grillpan is zeker het benoemen waard, ook in de lijst met beste stalen koekenpannen. Dit model scoort zeer goed in onze zoektocht naar de beste grillpan en is een heuse aanrader voor elke warmtebron, ook op de barbecue buiten of een kampvuur. Beschikbaar in het formaat 26, 30 en 32 cm.
Waarom kiezen voor een stalen koekenpan?
- Van het dichtschroeien van vis en vlees tot delicate eitjes en dunne crêpes
- Stalen koekenpannen zijn bijna onverwoestbaar & gaan met onderhoud zeer lang mee
- Zeer goede warmtegeleider & bestand tegen extreem hoge temperaturen
- Een stalen koekenpan moet wel worden ingebrand voor een natuurlijke anti-aanbaklaag
- Stalen koekenpannen zijn geschikt voor inductie en zijn ook ovenvast
Waar let je op bij het kopen van een stalen koekenpan?
Bij de aanschaf van een stalen koekenpan is het kiezen van kwaliteit belangrijk. Staal is gelukkig goedkoop en ook koekenpannen van een goed merk hoeft niet duur te zijn. Met name de ijzeren pannen van DeBuyer zijn hier een goed voorbeeld van, zoals onze aanbeveling al suggereert.
- Voor welk formaat kies je?
- Op welke warmtebron ga je de koekenpan gebruiken?
- Hoeveel wil je uitgeven aan de pan?
- Wil je de koekenpan gebruiken in de oven?
Voor welk formaat kies je?
Een goed formaat koekenpan voor 4 personen is 28 cm. De meeste stalen koekenpannen uit de top 6 zijn te koop in verschillende formaten, van zeer kleine koekenpannetjes flink grote uitvoeringen van 36 cm. Voor een groot stuk vlees of vis, dan is 32 cm mijn persoonlijke aanrader en een formaat dat vaak wordt aangeraden door experts en chefs.
Op welke warmtebron ga je de koekenpan gebruiken?
Staal is gemaakt van ijzer, waardoor je deze pannen op elke warmtebron kan gebruiken. Plaatstaal is dankzij het magnetische ijzer ook geschikt voor inductie. Het formaat is bij inductie extra belangrijk, zorg dat de pan niet te groot is voor de kookzones. Ook gebruik je nooit de boost functie i.c.m. je stalen pannen.
Hoeveel wil je uitgeven aan de pan?
Plaatstaal hoeft niet duur te zijn, maar kies niet voor een te dunne koekenpan. Meer massa staat in het geval van stalen pannen voor betere warmte retentie, precies wat je wil om groente te sauteren en vlees dicht te schroeien.
Wil je de stalen koekenpan kunnen gebruiken in de oven?
Alle modellen, met uitzondering van de Beka koekenpan met houten handvat, zijn geschikt voor de oven. Wanneer het handvat van staal of een ander metaal is, dan is de koekenpan geschikt als ovenpan. Let wel op dat metalen handvaten op fornuizen en kookplaten wel heet kan worden.
Staal, plaatstaal of gietijzer: wat zijn de verschillen?
Wat is het verschil tussen een koekenpan van plaatstaal en gietijzer? Waarom zou je kiezen voor een stalen koekenpan als je bijvoorbeeld al een gietijzeren skillet bezit?
Uiteindelijk zit er weinig verschil tussen de twee materialen. Hoewel de thermische eigenschappen zeker enigszins anders zijn, zal je bij alledaagse gerechten niet veel merken in prestaties tussen de twee.
Pannen van gietijzer en plaatstaal zijn allebei erg goed in het vasthouden van warmte, dus als ze eenmaal heet worden, behouden ze deze hitte ook goed. Dit maakt ze een goede keuze als koekenpan om gerechten te sauteren, braden en grillen. Ook voor het karameliseren of het bereiken van de geliefde Maillard-reactie is staal echt perfect.
Wanneer je kiest voor een koekenpan waar het handvat ook van staal is, zoals bij DeBuyer, kan de pan ook tot hoge temperaturen in de oven worden gebruikt.
Stalen koekenpan inbranden
Een stalen pan moet net als gietijzeren worden ingebrand. Het inbranden is een belangrijk onderdeel dat bij stalen koekenpannen komt kijken en een die je vooraf aan je aankoop niet moet vergeten. Plaatstaal vereist wel extra onderhoud en aandacht, met name om deze natuurlijke anti-aanbaklaag te behouden en constant te blijven verbeteren.
Afwassen met de hand, daarna inwrijven met olie, dan nog even kort op het fornuis of op de kookplaat. Niet heel veel stappen, maar verwacht wel dat je dit proces op de avond zelf nog zal moeten ondernemen. Een klein offer voor een pan die met deze aandacht wél je hele leven meegaat.
Op zoek naar een pan zonder anti-aanbaklaag, maar klinkt plaatstaal nog te uitdagend? Dan is een rvs koekenpan wellicht een goed alternatief: makkelijker in gebruik en eenvoudiger te reinigen. Anders is onze koekenpannen top 10 met alle soorten materialen het lezen waard.
Hoe brand je een stalen koekenpan in?
Om een stalen koekenpan in te branden, volg je deze 4 stappen.
Eerst moet de waslaag eraf worden geschrobd met water en zeep. De plaatstalen Mineral B koekenpannen van DeBuyer beschikken vantevoren allemaal over deze waslaag.
Verhit de pan vervolgens op hoog vuur om de poriën van het staal open te stellen.
Voeg na ongeveer een minuut een zeer dun laagje olie met een hoog rookpunt (o.a. canola olie, avocado olie en zonnebloemolie) toe en wrijf dit met een stuk keukenpapier over de gehele oppervlakte van de pan. De stalen pan zal flink gaan roken, zorg van tevoren dat er een raam en afzuigkap open staat.
Na een paar minuten zult u zien dat het glanzend zilveren oppervlak zwart wordt: dat is natuurlijke anti-aanbaklaag van het staal. Draai de pan om en verwarm verder tot alles zwart is. Hierna is de pan klaar voor gebruik en is het inbranden klaar.
Hoe vaker je er mee kookt, hoe beter de coating wordt, waardoor een natuurlijke anti-aanbaklaag ontstaat die net zo goed werkt als een keramische of teflon pan.
Hoe onderhoud je een stalen koekenpan?
Een stalen pan heeft extra onderhoud nodig, een kleine klus die niet veel tijd in beslag neemt. Volg na elk gebruik de volgende 5 stappen:
- Laat de pan niet te lang staan met met natte restjes.
- Was de pan af met heet water en een borstel.
- Droog de pan na het wassen altijd goed af. Gebruik keukenpapier om zo vieze vlekken te voorkomen op je vaatdoeken.
- Breng hierna een zeer dunne laag olie, bij voorkeur lijnzaad of canola olie, aan met een papieren doekje, bij voorkeur terwijl de pan wordt verwarmd op de kookplaat.
- Klaar! Kies een droge plek om je koekenpan van staal op te bergen en roestvorming geen kans te geven.