Zo kies je een goede wokpan
- Traditionele wokpannen zijn van plaatstaal, niet dik en vaak wat groter
- 26 tot 32 cm is een goede maat voor een wokpan op een Nederlands fornuis
- Kies voor een anti-aanbaklaag als je extra makkelijk wilt wokken
- Wokken op inductie? Kies een wokpan met platte bodem die werkt op inductie
- Een platte bodem werkt doorgaans het best in de Nederlandse keuken & inductie
- Kies voor plaatstaal, gietijzer of RVS voor een wok zonder anti-aanbaklaag
Top 10 beste wokpannen
Een traditionele wokpan is gemaakt van plaatstaal. De 40 cm grote Craft wokpan zal je zelf moeten inbranden om een natuurlijke anti-aanbaklaag te ontwikkelen. Met goed onderhoud gaat de Craft wokpan je hele leven mee. Deze wokpan is niet voor iedereen weggelegd: kook je liever met gemak, kies dan een teflon of keramische wokpan. Voor hobbykoks die serieus willen wokken is de plaatstalen Craft wok onze eerste keuze.
De pannen in de Tefal Unlimited serie zijn qua prijs-kwaliteitverhouding goed aangeschreven. Zeker als je een wokpan met slijtvaste anti-aanbaklaag zoekt, dan zit je met de de onlangs vernieuwde en verbeterde Titanium anti-aanbaklaag goed. Namelijk de beste prestaties van Tefal’s anti-aanbaklagen, ooit!
De wok beschikt over hoge randen en een platte bodem, dit laatste maakt de pan ook geschikt voor inductie. Het handvat houdt prima vast, maar voelt van mindere kwaliteit aan dan de pan zelf. Al om al een goede wokpan met een sterke anti-aanbaklaag. De set wordt daarnaast geleverd met twee koekenpannen uit dezelfde serie, waardoor het een goede keuze is voor nieuwe keukens. Voor inductie is het een goede keuze, want de onderkant is sinds de vorige serie (die deze vervangt) groter geworden voor een betere warmteverdeling.
Een goedkopere rvs wokpan zonder de toevoeging van een anti-aanbaklaag. Het is een goede keuze voor wokmaaltijden met vlees, dankzij de reliëfbodem. Geen anti-aanbaklaag betekent ook dat je het vlees mooier kan dichtschroeien, maar je zal wel wat meer olie tijdens het wokken gebruiken.
Geen zin in aanbakken en oefening? Kies dan een goede wok met anti-aanbaklaag. Anders is dit een goede wokpan voor de hobbykoks. Wel gaat de pan met goed onderhoud een leven mee.
Deze wokpan beschikt over een natuurlijke keramische anti-aanbaklaag. Met een diameter van 28 cm is het een goed formaat voor de meeste huishoudens van 4-5 personen. De wok ligt fijn in de hand tijdens het wokken en is niet te zwaar. Bovendien is de wokpan geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie.
De keramische laag werkt naar behoren en wordt door de meeste consumenten beoordeeld op de goede kwaliteit. Is een anti-aanbaklaag belangrijk maar kies je liever niet voor teflon, dan is dit zeker de beste koop wokpan voor een prima prijs.
Een complete set als je een goede wadjan / wokpan zoekt die met 36 cm ook lekker groot is. De set beschikt over een glazen deksel, stoominzet en een rekje. De gehele wadjan is gemaakt van 18/10 rvs, waardoor de pan lang mee gaat. De wadjan is geschikt voor inductie, maar is door het rvs en de kleine diameter van de bodem niet ideaal voor een snelle maaltijd.
Speciaal voor Aziatische gerechten: snel, licht en gezond wokken, maar ook geschikt om vlees, vis en groente te stomen. Voor een set met zoveel onderdelen is de WMF Macao goed prima geprijsd.
Een goede wokpan zonder anti-aanbaklaag en zeer high-end. Deze rvs wokpan van Demeyere is gemaakt op basis van 5 verschillende lagen: rvs, zuiver aluminium en in het midden een aluminium legering. De wok heeft hierdoor een zeer goede warmtegeleiding en is dankzij het rvs geschikt voor inductie. Over het handvat zij
Het handvat is vastgelast, waardoor etensresten en bacteriën zich niet opstapelen na verloop van tijd. Pannen met een 5-ply basis én deze kwaliteit zijn uiteraard wat duurder dan een goedkope wokpan. De pan beschikt niet over een anti-aanbaklaag en een Silvinox zilverbewerking tegen kleurverlies, waardoor deze met goed onderhoud een leven mee kan gaan.
Een persoonlijke favoriet, de wokpan uit de Les Forgées van Le Creuset. De basis van de wok is gemaakt uit gesmeed aluminium, een zeer goed geleidend materiaal. Zowel de buiten- en binnenkant van de pan zijn afgewerkt met geanodiseerd aluminium. Hierdoor is de gehele wok voorzien van een anti-aanbaklaag, super tijdens het koken en het schoonmaken.
Om de pan geschikt te maken voor inductie is er een magnetische rvs-schijf verwerkt in de bodem. Houd er wel rekening mee dat de wok op een inductie kookplaat minder snel opwarmt dan bij een gasfornuis, dit komt mede door de dikkere basis van de pan.
Het handvat is geklonken en ligt fijn in de hand. Een extra handvat is toegevoegd wat het tillen van de 30 cm wok toch wat makkelijker maakt. Een deksel voor de wok andere Le Creuset pannen wordt niet meegeleverd en is apart verkrijgbaar.
Een flink grote wadjan met een formaat van 36 cm. Ideaal als je voor een grote groep gaat koken of voor meerdere dagen porties maakt. Zeer populair en een van de bestverkochte wokpannen van het moment, recensies van consumenten zijn dan ook zeer lovend. Geschikt voor elke warmtebron en dankzij de brede, platte bodem ook geschikt voor inductie.
De pan beschikt over een anti-aanbaklaag waardoor je minder wokolie hoeft te gebruiken. De handvaten aan beiden kanten worden niet heet, maar de pan zelf wel. Het resultaat is een snelle (en gezonde) maaltijd, precies wat je wil van een goede wadjan.
Waar let je op bij het kopen van een wokpan?
Niet elke wokpan is hetzelfde, zelfs per merk zitten zijn er grote verschillen onderling tussen de series. Bij het kopen van een nieuwe wokpan let je op de onderstaande o.a. het formaat, het materiaal, de anti-aanbaklaag. Hier is de volledige lijst met punten die je moet overwegen bij het kopen van een wokpan.
- Waar ga je de wokpan voor gebruiken?
- Welk formaat is het meest geschikt?
- Wat is het beste materiaal voor een wokpan?
- Wokpannen voor inductie hebben een platte bodem!
- .. en hoe serieus ga je de wokpan gebruiken?
Waar wordt een wokpan voor gebruikt?
Een wokpan wordt vooral gebruikt voor het roerbakken van Aziatische gerechten. Een roerbakschotel is een gezonde maaltijd die over het algemeen boordevol gezonde groenten zit. Het is eenvoudig, smakelijk en snel te bereiden. Als je gaat roerbakken is een wokpan een goede keuze als een snel resultaat van belang is.
De wok is een veelzijdige pan: ze kunnen naast roerbakken ook prima worden ingezet om in te frituren, stomen of om gerechten te roken. Het is echter belangrijk om de juiste wok te kopen, want ze zijn er in alle vormen: van platte of ronde wokken tot gietijzeren of koolstofstalen wokken.
Wat is het beste materiaal voor een wokpan?
Als materiaal voor een wokpan raden we je aan te kiezen voor een wok met anti-aanbaklaag. Het voordeel is dat de wok weinig onderhoud vereist en makkelijk in gebruik is. Voor hobbykoks is plaatstaal, rvs of gietijzer een goede keuze. of een model van roestvrij staal.
Wok met anti-aanbaklaag: Wil je het gemak van anti-aanbaklaag? Geen gedoe met schoonmaken en inbranden van de wok? Dan is een wokpan met een anti-aanbaklaag, zoals de wokpannen van Tefal, een goede keuze.
RVS wokpannen: Roestvrij staal (RVS) is ook duurzaam en niet gevoelig voor roest. Een wokpan van RVS beschikt niet over anti-aanbaklaag, dus je kookt met wat meer olie. De hoogwaardige Demeyere modellen raden we aan als het budget minder uitmaakt, anders is de BK Conical wokpan een goedkopere keuze van goede kwaliteit.
Stalen wokpannen: Van origine is een wok gemaakt van plaatstaal (carbon steel), omdat dit materiaal zeer snel heet wordt en van nature een anti-aanbaklaag heeft (na het inbranden). Een stalen wok vereist meer onderhoud wanneer je klaar bent met het koken dan een wok met anti-aanbaklaag. Plaatstaal is gevoelig voor roest en hierdoor een minder geschikt voor wokpannen in de meeste keukens.
Gietijzeren wokpannen: Ook de gietijzeren wok is populair. Net als bij een stalen wokpan beschikt een gietijzeren wok ook over een natuurlijke anti-aanbaklaag, de patina. Deze patina moet je onderhouden, met als voordeel dat de pan decennia mee kan gaan – in tegenstelling tot b.v. teflon.
Kies je voor gietijzer, houd dan wel rekening met het zwaardere gewicht. Gietijzer is vooral populair in gietijzeren koekenpannen. Het is een uitstekende keuze als je van plan bent langere sessies achter elkaar de wokpan te gebruiken, gietijzer houdt de warmte lang vast.
Wat is een goed formaat voor een wokpan?
Als je een wokpan zoekt voor thuis in de keuken, dan is het beste formaat 26 tot 32 centimeter. De expert adviseert ook dat hoe groter de wokpan, hoe beter deze zich verleent voor traditioneel roerbakken zonder dat de wok overloopt met ingredienten. Tijdens het testen scoorden de kleinere wokpannen van 26 cm dan ook het laagst in gebruiksvriendelijkheid.
Maar vanaf 28 centimeter, zeker voor kleinere huishoudens tot 4 personen, is dit nog wel een geschikt formaat. Maar hoe groter, des te meer volume je in één keer zal kunnen bereiden. Dit zijn gangbare maten waar je altijd voor ruim 4 tot 7 personen in kan roerbakken. Beschikt je kookplaat over een wokbrander, dan zijn de grotere modellen (zeker met ronde bodem) ook geschikt en gegarandeerd de beste keuze.
Wat is de juiste vorm voor de bodem van een wok?
Het bereiken van een hoge temperatuur is zeer belangrijk bij het wokken. Standaard fornuizen en kookplaten zijn niet uitgerust voor zeer grote wokpannen van boven de 36 cm, daarom zijn de goed verkrijgbare modellen van 26 en 28 cm onze aanraders. In de Nederlandse keuken kan je het best kiezen voor een wok met een platte bodem.
Beschikt je keuken over een inductie kookplaat? Dan is een wok met platte bodem zelfs een must-have om deze te kunnen gebruiken. Daarnaast moet de bodem van de inductie wokpan magnetisch zijn om te werken op de kookplaat. De enige uitzondering zijn inductiekookplaten met speciale wokbrander.
Keukens met een standaard gasfornuis hebben wel de mogelijkheid om te kiezen voor een wok met een gebolde, rondere bodem. Hiervoor heb je wel een speciale wokring nodig om het omkantelen van de pan tegen te gaan.
Ook kan je kiezen voor een gaskookplaat met wokbrander (of een losstaande brander) die extreem hoge temperaturen bereikt voor het echte roerbakken.
Wokpannen, het advies van de expert
Voor de meeste consumenten thuis raden wij aan om te kiezen voor een wokpan met een grote, vlakke bodem. Dit is voor zowel gas en inductie het meest handig in Nederland.