Waarom kiezen voor een grillplaat van gietijzer?
- Zeer goede warmtegeleiding naar de ingrediënten
- Hoge warmte retentie – een grillplaat van gietijzer blijft erg lang warm
- Een geribbelde grillplaat gebruik je voor vlees, vis en groente
- Een platte plaat is ideaal voor o.a. gamba’s, wentelteefjes en crêpes
- Geschikt voor het gasfornuis, de oven en de barbecue
- Bekijk voor inductie onze aanraders voor een inductie grillplaat, o.a. van gietijzer
Top 6 beste gietijzeren grillplaten
De gietijzeren grillplaat van Le Creuset is gekozen als beste koop. Een groot formaat, diepe ribbels en geschikt voor zowel de oven, barbecue en zelfs op inductie.
Le Creuset Gietijzeren Grillplaat
Onze favoriete keuze voor een grillplaat van puur gietijzer, maar dan extra makkelijk door de hoogwaardige laag van emaille. De Le Creuset grillplaat is gemaakt van hoogwaardig gegoten gietijzer, is zeer robuust en beschikt over goede warmteverdeling en retentie. De twee handvaten maken het eenvoudig om (met een pannenlap) de plaat te verplaatsen. De diepe ribbels in de vorm van een visgraat zorgen voor mooie, gekarameliseerde strepen. Wellicht de beste vispan voor op de barbecue en ook geschikt voor o.a. inductie en in de oven – een ideale allrounder met flink wat ruimte om te grillen.
Barbecook Universele Gietijzeren Grillplaat
De gietijzer plaat van Barbecook is ideaal om multifunctioneel mee te grillen. De grillplaat beschikt over twee zijdes: een platte en een geribbelde kant. Je kan natuurlijk maar een enkele zijde tegelijkertijd gebruiken, maar je kan tijdens het barbecueën altijd de plaat omdraaien. Burgers, steaks en groente op de ribbels en gamba’s of wentelteefjes op de platte kant om af te sluiten. Het perfecte formaat voor de Barbecook Siësta. Dit formaat van 35 bij 43 cm is ook geschikt als gietijzeren grillplaat voor veel andere barbecues en buitenkeukens – van tevoren alleen even afmeten.
Outdoorchef Grillplaat Gietijzer Plancha
Liever een ronde grillplaat van gietijzer? De Outdoorchef ronde plancha is beschikbaar in 33 en 39 cm, een ideaal formaat voor de meeste ronde barbecues, maar ook geschikt voor het gasfornuis en in de oven. De grillplaat heeft een geribbelde en platte kant. De ribbels zijn goed voor het grillen van vlees, vis en groenten. De platte kant is ondanks het gietijzer ook geschikt voor delicatere gerechten als wentelteefjes, crepes en spiegeleitjes.
Sambonet Gietijzeren Grillplaat
Een fijne grillplaat die dankzij de hoge randen erg ruim inzetbaar is. De grillplaat is gemaakt geëmailleerd gietijzer en beschikt over een geglazuurde laag die het gietijzer beschermd tegen zuren van tomaten, wijn en citrus sappen. Het Italiaanse Sambonet staat bekend om het mooie design, de goede afwerking en het gebruik van hoogwaardige materialen. Onze keuze voor normaal gebruik op het gasfornuis en in de oven, gebruik op de BBQ is mogelijk. Toch fijn, die hoge randen? Bekijk dan ons overzicht met de beste grillpannen. De gietijzeren grill van Sambonet is geschikt voor inductie, maar je kookplaat moet beschikken over een combi- of flex zone voor een goede warmteverdeling.
Woll Titanium Nowo Grillplaat
Als je een bakplaat zoekt zonder ribbels, dan is de Woll Titanium Nowo een goede keuze. Met een formaat van 43 x 28 cm is er veel ruimte voor meerdere ingrediënten. De platte grillplaat is afgewerkt met een anti-aanbaklaag om vastplakken te voorkomen. Deze grillplaat is niet geschikt voor inductie.
Aluminium Grillplaat Gegroefd | Teflon Coating
Beschikbaar via HorecaXXL
Gietijzer is vrij prijzig, waar aluminium goedkoper is. Deze gegoten aluminium grillplaat is een goede keuze als je liever wat minder besteed, maar wanneer kwaliteit nog steeds een grote rol speelt. Afgewerkt met een teflon anti-aanbaklaag voor makkelijke grillprestaties.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Regelmatig krijgen we vragen van onze bezoekers die extra informatie zoeken. Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen van consumenten. Staat je vraag er niet tussen, stuur ons gerust een bericht.
Kan je een gietijzeren grillplaat gebruiken op de BBQ?
Ja, dat kan. Omdat de grillplaat gemaakt is van gietijzer, is deze bestand tegen zeer hoge temperaturen en kan dus op open vuur gebruikt worden. Ook ideaal voor het bakken van een burrito of tortilla met je nieuwe tortillapers.
Welke olie is het best om te grillen op gietijzer?
Je kunt met zowel extra vergine olijfolie en boter grillen op een gietijzeren grillplaat, maar alleen als je het op laag of matig vuur doet. Zowel boter en olie hebben een lager rookpunt en branden gemakkelijk aan als deze op een hoge temperatuur worden verhit. Niet lekker én ongezond. Als je op hoger vuur wilt grillen, kun je het beste plantaardige olie met een neutrale smaak gebruiken en een hoog rookpunt. We raden palmpitolie of avocado olie aan.
Hoe onderhoud je een gietijzeren grillplaat?
Net als bij elke pan van gietijzer vereist ook de grillplaat extra onderhoud en aandacht. Voordat je de grillplaat gebruikt moet het gietijzer van tevoren worden ingebrand. Na gebruik zal je het gietijzer moeten schoonmaken met een licht sopje, afgedroogd en licht ingeolied met een dunne laag olie.
Kan je een gietijzeren grillplaat gebruiken op inductie?
Dit verschilt per model en merk. Niet elke gietijzeren grillplaat is te gebruiken op inductie, maar er zijn zeker enkele modellen die zelfs speciaal voor inductie zijn ontwikkeld. Voor een goede grillplaat die werkt op inductie raden we de Le Creuset aan, een geëmailleerd gietijzeren grillplaat van topkwaliteit.