Zo kies je een goede broodplank
- Kies een broodplank van hout, bamboe of kunststof als materiaal
- Kies voor een wat grotere broodplank, minimaal 35 bij 25 cm is aangeraden
- Kies voor een broodsnijplank met kruimel opvangbak, de belangrijkste functie
- Kies voor een model met ingebouwde broodmes houder voor extra gemak
- Hout en bamboe zijn kwaliteitsproducten, goedkoop is daarom vaak duurkoop
Top 8 beste broodplanken
Onze keuze als beste broodsnijplank uit de test, met name door de goede bouwkwaliteit en de hoogwaardige keuze in sterk bamboe. Goed bestand tegen krassen, een handige kruimmellade van roestvrijstaal (makkelijker te reinigen) en heeft de perfecte afmetingen die wij verwachten van een goede broodplank.
Deze prachtige set raden we aan als je direct aan het borrelen wil gaan. Naast de houten broodplank bevat deze set nog 7 accessoires voor een goede borrelsessie met vrienden en familie: bakjes voor je dips en tapenades, een groot gekarteld broodmes en nog wat lepeltjes en mesjes voor het beleggen. Enige minpunt is dat er een kruimellade ontbreekt.
Voor alledaags gebruik is deze broodsnijplank een goede keuze: goede bouwkwaliteit gemaakt, aantrekkelijk in vormgeving en uiterlijk en van een goed formaat dat geschikt is voor de meeste soorten en maten brood. Door de handvatten is hij gemakkelijk van de keuken naar de tafel te verplaatsen, en kan deze uitstekend worden gebruikt zonder broodkruimels op de vloer te laten vallen, want hij wordt geleverd met een grote kruimellade. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
In onze ogen de mooiste broodsnijplank uit deze lijst, maar minder geschikt als je vooral een manier zoekt om van de kruimels af te koken – namelijk geen kruimmellade. Wel krijg je er een mooi broodmes bijgeleverd. Stevig materiaal, waardoor je niet snel last krijgt van diepe krassen op deze prachtige snij- en serveerplank voor broden.
Zeer goede kwaliteit en maat. Bamboebord met een gladde en zachte afwerking, groot. Enkel de openingen van de opvangbak zijn wat smal, waardoor grote kruimels er soms niet invallen – kan gebeuren en geen van de testers vond dit een groot probleem.
broodplank een broodsnijplank is een goed en scherp broodmes ook van groot belang. Als je op zoek bent naar beide, da is deze tweedelige set van Zeller een goede keuze: een houten broodplank inclusief een kruimelopvang bak én een handig broodmes die kan worden verstopt in de broodplank zelf. Op Bol enkel beschikbaar in bamboe variant.
Een handige broodtrommel met een broodplank die ook functioneert als deksel. Mede gekozen door het mooie ontwerp van Alessi, maar we waren blij verrast over de goede kwaliteit van zowel de trommel als de snijplank voor broden.
Een goede keuze als je kwaliteit zoekt zonder teveel geld uit te geven. De Nerthus is een fijne snijplank, speciaal voor brood, en biedt ook genoeg ruimte voor grotere broden. Ondanks de lage prijs beschikt deze broodplank ook over een kruimellade.
Waar let je op bij het kopen van een broodplank?
Ook op een normale snijplank kan je prima brood snijden en presenteren, maar een speciale broodplank biedt toch wat extra voordelen – met name de opvangbak voor kruimels maakt het voor het snijden van brood de beste keuze. Net als bij standaard snijplanken is het materiaal een belangrijke overweging, net als de afmetingen en grootte – deze moeten groot genoeg zijn om ook een groot stuk brood op te snijden. Hieronder het advies van de expert, eerst in het kort samengevat.
Kwaliteit en levensduur is van groot belang. Daarom kies je bij het kopen van een speciale broodplank voor een duurzaam materiaal zoals hout en bamboe. Zowel hout als bamboe van goede kwaliteit is erg slijtvast, wat krassen in het materiaal voorkomt. Uit ervaring zijn goedkopere houten en bamboe snijplanken vaak van lagere kwaliteit, lees vooraf het kopen eerst goed de reviews door van andere consumenten.
Qua afmetingen raden we een broodplank aan van minimaal 30 bij 40 centimeter voor het snijden van de meeste broden. Voor het presenteren kan altijd een mooie serveerplank gebruiken, maar de broodplank is een gebruiksvoorwerp, niet enkel esthetisch.
Een opvangbak voor kruimels is een must-have, dat is duidelijk. In tegenstelling tot een normale snijplank zal je bij een broodsnijplank met opvangbak écht veel minder kruimels achterlaten op tafel. Heel handig met opruimen, want de opvangbak is vaak verwijderbaar waardoor je deze eenvoudig kan legen in de prullenbak.
Materiaal
In tegenstelling tot normale snijplanken, is de keuze niet tussen kunststof, hout en bamboe – maar enkel tussen de laatste twee. Wij raden aan om altijd te kiezen voor een broodsnijplank gemaakt van bamboe of een hardhouten materiaal. De meeste merken bieden dan ook enkel deze twee materialen aan en beide materialen hebben hun eigen voordelen.
Bamboe snijplanken zijn lichter. Als u uw bamboe keukengerei goed verzorgt, kan het zelfs langer meegaan dan andere houtsoorten. Bovendien is bamboe beter bestand tegen vocht en water, waardoor het grondig drogen van de broodplank wat minder essentieel is.
Een groot voordeel van bamboe is de prijs, goede kwaliteit is tegen een betaalbare prijs te vinden als je weet waar je op moet letten bij het kopen van de broodplank.
Ook houten snijplanken voor brood zijn duurzaam en is ons favoriete materiaal, zeker bij het kopen van een snijplank. Een andere reden waarom je houten snijplanken zou willen kopen is dat ze niet snel littekens krijgen.
Afhankelijk van het houtsoort kunnen sommige broodsnijplanken een vrij hoog prijskaartje hebben. Je hebt geen extra dure broodplank nodig, maar het klopt dat goedkoop hout vaak van veel minder hoge kwaliteit is en hierdoor een zeer korte levensduur heeft – zonde van het geld en best wel frustrerend.
Afmetingen, de grootte en de vorm
Broodsnijplanken zijn er in verschillende maten en vormen, maar ons advies is om te kiezen voor minimaal 35 bij 25 cm. Net wat groter, zoals 32 bij 45 cm heeft onze voorkeur na het testen van verschillende modellen; minder kruimels en ook geschikt voor grotere broden.
Dus hoe groter de plank, hoe beter, want een grotere plank vangt alle kruimels op bij het snijden van grotere broden – zowel voor modellen met en zonder opvangbak.
Bedenk wel hoeveel ruimte jouw aanrecht biedt, de broodplank mag niet te groot zijn. Voor het snijden van brood is een grote broodplank niet nodig, in tegenstelling tot ons advies voor standaard snijplanken waar hoe groter, hoe beter onze mantra is.
- Lees ook: Hakblok kopen, waar moet je op letten?
Wat de vorm betreft, zijn rechthoekige broodsnijplanken het meest gebruiksvriendelijk. Enigszins afgeronden hoeken is geen enkel probleem, maar een volledig cirkelvormige broodplank is vaak minder handig. Voor het snijden van langwerpige brood zoals ciabatta en stokbrood zijn er speciale langwerpige stokbrood snijplanken.
Kruimellade en oppvangbak
Het belangrijkste verschil tussen een broodplank en de standaard snijplanken is de speciale opvangbak voor kruimels. Deze opvangbak zit soms verwerkt in de bodem en sommige modellen bieden enkel spillen voor het opvangen van de kruimels. Bij modellen met kruimellade zorgen deze spillen aan de bovenkant dat de meeste broodkruimels in deze lade terecht komen.
Dit voorkomt een hoop kruimels op het aanrecht, maar ook tijdens het snijden aan de eettafel een pluspunt – de tafel ligt niet direct onder de broodkruimels. Aangezien de kruimellade een van de grootste verschillen is met een normale snijplank, luidt het advies van de expert om altijd een broodplank met kruimel opvangbak te kopen.
Wat is de beste broodplank?
De beste broodplank is groot genoeg om een heel brood op te kunnen leggen, heeft een glad oppervlakte met groeven die in de breedte meelopen. Aan de onderkant zit een uitneembare opvangbak. Hout en bamboe zijn bij voorstek goede keuzes als materiaal voor je broodplank omdat het zich ideaal verleent om resistent te zijn tegen krassen zonder een negatieve invloed te hebben op het mes waarmee je mee snijdt. Met ons advies heb je genoeg informatie om zelf een goede keuze te maken voor een model dat helemaal aansluit op jouw wensen.