Zo kies je een goed broodmes
- Kies een broodmes met gekarteld mes voor brood met dikkere korsten
- Kies een mes met geschulpte kartels voor normaal en zachter brood
- Kies voor een model met stevig lemmet voor de perfecte snedes
- Kies voor een broodmes met ergonomisch handvat met voldoende grip
- Kies voor een groot lemmet van 25 cm of waar mogelijk nog groter
Top 8 beste broodmessen
Waar let je op bij het kopen van een broodmes?
Om die perfecte sneetjes te bereiken kies je een broodmes met een gekarteld of geschulpt lemmet, waarvan de lengte van het lemmet ’t liefst rond de 25 cm is. Een ergonomisch handvat van ligt fijn in de hand, maar moet vooral genoeg grip bieden om kracht te kunnen uitoefenen bij broden met een dikkere en taaie korst – zowel siliconen, rvs en houten handvatten zijn prima keuzes.
Hoewel een broodmes in de meeste keukens enkel wordt gebruikt voor het snijden van brood, blijft het broodmes een must-have voor het snijden van o.a. baguettes, zelfgebakken en ongesneden broden.
Advies van de expert & testresultaten
Oké, niet iedereen heeft dezelfde verwachtingen van een broodmes – voor de één is het een simpel stuk keukengerei of is het een handige toevoeging die werd geleverd in hun messenset. Een goed broodmes maakt toch écht een verschil en blijft ook een stuk langer scherp dan goedkope basismodellen van de Blokker, HEMA en Action – en niet onbelangrijk, kwaliteit hoeft niet persé duur te zijn.
- Een broodmes met een wat groter lemmet maakt snijden in brood wat makkelijker, omdat de zaag-beweging tijdens het snijden hierdoor beter tot z’n recht komt – wij raden een lemmet van gemiddeld 25 cm aan, waar 20 cm ook een goede keuze is voor de meeste consumenten.
- Het lemmet waarmee wordt gesneden kan op 2 manieren zijn bewerkt: een gekarteld mes dat het meest wegheeft van de tanden op een zaag of een geschulpt lemmet met minder agressieve tanden.
- Gekartelde broodmessen zijn voor de gemiddelde consument een goede keuze, waar ze goed snijden door dik én dun brood en de kartels zorgen voor grip tijdens het snijden.
- De geschulpte variant gebruik je ook voor alle broodsoorten, maar presteert beter bij zachte broden zoals brioche om een perfect sneetje te snijden zonder enige beschadigingen – oh, en wat minder kruimels.
- Het handvat moet je voldoende grip bieden om kracht uit te oefenen zonder dat deze uit de handen glipt. Een non-slip siliconen handvat is hiervoor de beste kandidaat, maar ook houten handvatten werden in onze test hoog gewaardeerd. Een roestvrijstalen handvat kies je enkel wanneer deze is voorzien van anti-slip inkepingen, zoals bij het Global G9 broodmes.
Gekarteld of geschulpt broodmes
Als het gaat om het snijden van brood, zijn er twee belangrijke soorten messen te overwegen: gekartelde en geschulpte. In het kort, een gekarteld lemmet presteert beter op harde korsten, maar laat wel wat meer kruimels achter. Geschulpte messen zijn ideaal om zachte broden te snijden zonder enige beschadiging, maar geven wat minder controle bij het snijden van wat taaiere korsten.
Gekartelde broodmessen
Een broodmes met een gekartelde rand hebben vertandingen die makkelijk grip vindt in stevigere broden en het snijden in dikkere en hardere korsten. Zo zijn ze echt perfect zijn voor broodsoorten met een harde korst, zoals zuurdesembrood. Een gekarteld broodmes is dus voornamelijk geschikt voor een brood met een harde korst, maar ook zeker te gebruiken voor de zachtere broden die we als Nederlanders in de supermarkt kopen of zelfs voor delicate broden zoals brioche.
Toch zijn ze voor zachte broden minder geschikt dan een broodmes een geschulpte rand, die zich tijdens het testen zeer duidelijk beter leende voor het snijden in zachte broden zonder enige schade aan te richten.
Geschulpte broodmessen
Geschulpte bladen daarentegen hebben afgeronde inkepingen langs de rand van het blad. Deze schelpvormige inkepingen helpen de hoeveelheid oppervlakte die in contact komt met het brood te verminderen, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het brood tijdens het snijden wordt platgedrukt. Dit werd vooral duidelijk tijdens het testen op zachte broden, waar de geschulpte broodmessen de korsten en binnenkant van zacht witbrood en brioche amper. aantastte – een mooie rechte lijn, waar de modellen met een gekartelde rand een wat minder net resultaat (en een stuk meer kruimels) achterlieten.
Een voordeel van de geschulpte messen is dat deze prima presteerde op hardere korsten, al gaven de broodmessen met scherpe kartels wel duidelijk wat meer controle in de eerste paar snedes waar we grip in de korst zochten.
Maar uiteindelijk hangt het af van persoonlijke voorkeur en de soorten brood die je het vaakst zult snijden. Sommige mensen geven de voorkeur aan de grip en controle die een gekarteld mes biedt bij dikkere kosten, terwijl het verminderen van kruimels voor anderen een belangrijk aspect was om te overwegen bij het kopen van een broodmes.
Wat is een goede lengte voor een broodmes?
De lengte van het mes speelt een cruciale rol, want brood snijden bestaat voornamelijk uit een zaagbeweging. Een langer lemmet maakt het gemakkelijker om deze zaagbeweging te maken en er de juiste kracht achter te zetten. Dit zorgt ervoor dat je kunt blijven snijden zonder dat je het mes hoeft te verplaatsen – wat vooral opgaat als je een broodmes zoekt voor grotere of ronde broden.
Kies ’t liefst voor een wat groter broodmes
Om het wat duidelijker te maken: 20 cm is voor ons een klein, basis broodmes waar de meeste consumenten tevreden mee zullen zijn, maar de 25 cm variant is wat wij aanraden om een goede middelweg te vinden tussen een kleiner mes of de toch-wat-te-grote modellen met een lemmet van 30 cm. Voor deze écht grote broodmessen van 30 cm kies je als je keukenlade of messenblok hier de ruimte voor biedt én als je grote broden de standaard zijn in jouw keuken.
Het verschil tussen 20, 25 en 30 cm qua lemmet lengte is voor de gemiddelde consument misschien niet zo belangrijk bij de aanschaf van een broodmes. Zeker wanneer je voornamelijk het welbekende supermarktbrood koopt, dan is een lemmet van 20 cm vaak genoeg. Toch is een wat langer lemmet vaak de aanschaf wel waard, want het maakt snijden toch wat eenvoudiger en is toch fijn wanneer je wel eens een wat groter brood koopt bij de lokale bakker.
Waar voldoet een goed handvat voor een broodmes aan?
Bij het beoordelen van het handvat van een broodmes zijn er drie belangrijke factoren om te overwegen: het materiaal van het handvat, de vorm en hoe het handvat in elkaar is gezet en gemonteerd aan het lemmet.
De textuur van het handvat moet je extra grip bieden, waar siliconen handvatten duidelijk het het best presteren in dit aspect. Het oppervlak van het handvat moet een gripvaste textuur hebben voor een goede grip tijdens het snijden, want bij een dikke korst moet je soms veel grip zetten op he broodmes. Zowel siliconen als hout raden we aan, waar roestvrijstaal er mooi uitziet maar wel minder grip biedt.
De vorm van het handvat is ook belangrijk, want het moet prettig in de hand liggen. Een ergonomisch handvat betekent helaas niet direct dat het broodmes perfect in je handen zal liggen, hier heeft de grootte van je handen ook mee te maken. Kleine handen, dan kies je voor een wat kleiner handvat waar mogelijk (en helaas ook een kleiner lemmet), waar standaard en grotere handen beter kunnen kiezen voor een groter broodmes dat ook beschikt over een groter handvat.
Ohja, kies waar mogelijk voor een handvat dat uit één stuk bestaat omdat losse onderdelen zoals schroeven na verloop van tijd, na gebruik en onderhoud van het broodmes, vrijwel altijd loskomen.
Wat is de ideale dikte van het lemmet voor hard of zacht brood?
Ik benadruk graag het belang van de dikte van het lemmet bij het kiezen van een broodmes, want dit bepaald in grote lijnen de stabiliteit en controle bij het snijden. Een dikker lemmet is beter voor het snijden van stevig brood met knapperige korst. Het voorkomt dat het lemmet buigt of verdraait tijdens het snijden, omdat de dikke korst in dit geval teveel weerstand biedt.
Aan de andere kant wordt een broodmes met dunner lemmet doorgaans aanbevolen voor zachtere broden. Een dunner lemmet zal delicate broden minder snel pletten tijdens het snijden en zijn flexibeler, waardoor het brood kan ‘bepalen’ hoe het , wat je juist wel wilt bij delicate broden zoals brioche.
De conclusie is dat de ideale dikte van het lemmet voor een broodmes afhangt van het soort brood dat je het vaakst zult snijden. Dikkere messen zijn doorgaans beter voor krokant brood, terwijl dunnere messen ideaal zijn voor delicaat brood.
- Lees ook: de beste broodzakken voor ’t bewaren van brood
- Lees ook: rijsmandje kopen & gebruiken voor zelfgebakken brood
Het advies voor de meeste consumenten: zolang je geen goedkoop model koopt, maak je dan hier geen zorgen over. Voor écht harde of zachte broden kan je wel specifiek op zoek gaan naar een dikker of dunner lemmet, al zullen de meeste broodmessen uit onze top 8 voor alle soorten brood prima presteren.