Zo kies je een goede suikerpot
- Kies als materiaal voor een suikerpot van keramiek, rvs, porselein of acryl
- Kies voor een klein (100-300 ml) of groot suikerpotje (300-500 ml)
- Kies wanneer mogelijk voor een model met bijpassend lepeltje
- Kies voor een suikerpotje dat eenvoudig aan tafel kan worden overgegeven
- Kies als alternatief voor een suikerdispenser voor extra eenvoud en snelheid
Top 10 beste suikerpotten
Waar let je op bij het kopen van een suikerpot?
Een goede suikerpot lijkt misschien een eenvoudig accessoire, maar er zijn verschillende belangrijke fysieke aspecten die de functionaliteit en gebruikerservaring ervan aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Met name het ontwerp (zeker wanneer deze aan tafel wordt overgegeven) en het materiaal zijn belangrijk. Zowel glas, keramiek, acryl en roestvrij staal zijn alle vier goede keuzes. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een stabiel suikerpotje, zeker als deze op een vaste plek op ’t aanrecht wordt gebruikt. Waar mogelijk, kies voor een model waar een opscheplepeltje wordt meegeleverd of in ieder geval een (schenk)opening met ruimte voor een lepeltje.
Stabiliteit en ontwerp zorgt voor de balans
Een goed ontworpen suikerpot moet een stabiele basis hebben om te voorkomen dat deze zo maar omvalt wanneer je voor de suiker reikt. De suikerpot moet breed genoeg zijn om evenwicht te bieden en het gewicht van de suiker en de kom zelf te ondersteunen, daarom is het zwaardere keramiek en roestvrij staal vaak een populaire keuze. Een goed gevuld kunststof of acryl potje presteert tijdens het testen trouwens goed, maar werden wat instabieler naarmate deze minder gevuld was.
Ontwerp van het dekseltje
Zoals eerder gezegd is een goed passend deksel cruciaal voor het behoud van de versheid van de suiker en het voorkomen van klonteren. Het deksel moet een strakke afsluiting vormen om vocht buiten te houden, en het moet gemakkelijk te verwijderen en te vervangen zijn. Een deksel met een kleine opening of inkeping voor een opscheplepel kan handig zijn, zodat de lepel in de kom kan blijven terwijl de suiker bedekt blijft.
- Lees ook: 10x het beste kruidenrek voor in jouw keuken
- Lees ook: de slimste kruidenpotjes voor het bewaren van je kruiden
Om deze reden is het ook prima om bijvoorbeeld gedroogde pepers te bewaren in dit soort potjes, maar voor de meeste gedroogde kruiden gebruik je écht kruidenpotjes.
Ruimte voor de opscheplepel
Een suikerpot moet idealiter met een opscheplepel worden geleverd of een ontwerp hebben waarin er ruimte is voor een lepeltje. Sommige suikerpotten hebben een ingebouwde lepelsteun of een inkeping in het deksel, zodat de lepel altijd direct toegankelijk is.
Ergonomie, simpel is vaak beter
De suikerpot moet gemakkelijk te gebruiken zijn en eigenlijk geen enkele hindernis veroorzaken, zowel bij het opscheppen of doorgeven van het potje aan tafel. Een goed ontworpen suikerpotje kan comfortabel worden vastgehouden met één hand, en let bij wat grotere modellen op dat deze niet te zwaar is om lastig over geven.
Gemakkelijk schoon te maken
Ook hoe gemakkelijk ze schoon te maken en te onderhouden zijn is belangrijk, want je wilt het suikerpotje zeker zo nu en dan grondig reinigen. De binnenkant moet glad zijn en vrij van ribbels of spleten waar suiker in vast kan komen te zitten. Afhankelijk van het materiaal kan de kom vaatwasmachinebestendig zijn, wat het schoonmaken nog gemakkelijker maakt. Keramiek en rvs is geschikt voor de vaatwasser, net als de meeste modellen van glas, acryl en kunststof.
Opening van het suikerpotje
De opening van de suikerpot moet breed genoeg zijn voor verschillende soorten suiker (kristalsuiker, poedersuiker of suikerklontjes) en om gemakkelijk te kunnen scheppen. Een smalle opening kan het moeilijk maken om bij de suiker te komen en kan leiden tot gemors van suiker – niet zo erg, maar ook zeker onnodig.
De belangrijkste fysieke aspecten van een goede suikerpot zijn dus stabiliteit, een goed ontworpen deksel, ruimte voor de lepel, ergonomie, hoe eenvoudig deze te reinigen is en toegankelijkheid van de suiker.
Soorten suikerpotten
Het soort suikerpotje dat je kiest bepaald in grote mate hoe je deze gaat gebruiken, al zou het ook andersom kunnen bekijken. Als je op zoek bent naar een kleiner suikerpotje, dan zal je kunnen kiezen tussen een kleine traditionele suikerpot of een kleine suikerdispenser. Of ben je op zoek naar een grotere model, die meer als container dient om een kleiner suikerpotje te vullen wanneer deze leeg is?
Over het algemeen zijn zowel traditionele suikerpotten en suikerdispensers een goede keuze als je deze gaat gebruiken tijdens het koken. Ook voor op tafel is een kleiner model een betere keuze, waar je simpelweg niet snel de grote hoeveelheden suiker nodig hebt die je in een grote suikerpot zal bewaren.
- Kies voor een traditionele suikerpot als je deze gaat gebruiken tijdens het koken of wilt gebruiken om jou high tea & coffee nog sfeervoller te maken. Deze traditionele potjes raden we aan als je graag zelf de hand hebt in de hoeveelheden die je gebruikt
- Kies voor een suikerdispenser voor extra eenvoud (en regulering van de hoeveelheid suiker) voor zowel het koken als tijdens het drinken van je dagelijkse thee of koffie. Een klein nadeel is dat je wat minder controle hebt over de uitgifte, waar je bij een traditionele model een klein of groter schepje suiker kan nemen.
Traditionele suikerpotten
Traditionele suikerpotten zijn al eeuwenlang niet meer weg te denken uit de keuken en bieden een elegante en functionele oplossing voor het serveren van suiker bij thee, koffie of andere dranken. Ze zijn meestal gemaakt van keramiek of glas, maar in sommige varianten ook van porselein of bone china.
Belangrijk is dat je wel kiest voor een model met een passende deksel die zo hermetisch mogelijk de suikerpot afsluit. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er vocht in het potje komt en dat is ’t laatste wat we willen als we suiker gaan bewaren. Het ontwerp van het deksel kan een klein handvat of knop bevatten om het gemakkelijk op te tillen.
Als je kiest voor een traditionele model, dan heb je keuze uit een breed scala van verschillende ontwerpen, van eenvoudig en minimalistisch tot sierlijk en ingewikkeld gedetailleerd. Sommige hebben delicate patronen of handgeschilderde motieven, terwijl andere de natuurlijke schoonheid van het materiaal laten zien door gebruik van strakke lijnen en gladde oppervlakken.
Suikerdispensers
Suikerdispensers zijn een moderner en praktischer alternatief voor traditionele suikerpotten en bieden een handige oplossing om suiker te bewaren en te serveren. Ze zijn ontworpen met een ingebouwd doseermechanisme, dat gemakkelijk met één hand te gebruiken is en ervoor zorgt dat de suiker in gecontroleerde hoeveelheden vrijkomt.
Er zijn twee hoofdtypen mechanismen die de afgite reguleren. De eerste is een schenktuit, die vertrouwt op de zwaartekracht om de suiker af te geven als de automaat gekanteld wordt. Het tweede type is een trekkermechanisme, dat een hendel of knop gebruikt om bij elke druk een vooraf afgemeten hoeveelheid suiker af te geven. Beide opties zorgen voor een efficiënte en nauwkeurige uitgifte van suiker, waardoor de kans op morsen en verspilling afneemt.
Ze bieden ook een betere controle over de porties en helpen verspilling (en overmatige consumptie) tegen te gaan. Veel suikerdispensers zijn hermetisch en luchtdicht afgesloten, zodat de suiker vers en vrij van vocht blijft.
Tijdens het testen werd wel duidelijk dat suikerdispensers niet geschikt zijn voor alle soorten suiker, vooral grotere korrels en klonterige, ongeraffineerde soorten suikers waren minder geschikt.