Waarom kiezen voor een stalen wok?
- Favoriete keuze om écht mee te wokken en roerbakken, ook thuis
- Geschikt voor de meeste warmtebronnen, vaak ook voor op inductie
- Bijna onverwoestbaar & gaat met goed onderhoud een leven lang mee
- Zeer goede warmtegeleider & bestand tegen extreem hoge temperaturen
- Moet wel zelf worden ingebrand om een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren
Top 5 beste stalen wokpannen
Absoluut onze eerste keuze als je op zoek bent naar een traditionele, plaatstalen wok. Handgesmeed in China en van goede makelij. Online is dit de bestverkochte stalen wok en dan ook immens populair onder hobbykoks thuis. Met een diameter van 40 cm is de wok vrij groot, wat perfect is voor roerbakken. Het grotere formaat is niet handig voor iedereen. Voor optimaal resultaat gebruik je de pan op een goede wokbrander of op het grootste gaspitje van je gasfornuis. Door de bolle bodem enkel te gebruiken op open vuur: niet voor elektrische, keramische of inductie kookplaten.
Voor elektrische, keramische en inductie kookplaten is dit de beste koop voor een koolstofstalen wok.
Trotse eigenaar van een The Bastard Kamado barbecue? Deze grote carbon steel wokpan (plaatstaal) is geschikt voor L, XL en XXL modellen. Met 40 cm, rand tot rand, is het een grote wok en vooral geschikt voor échte wokbranders of barbecues. Niet getest met andere modellen dan van The Bastard.
Waar let je op bij het kopen van een stalen wok?
Er zijn een paar overwegingen die je in overweging moet nemen bij het kopen van een wokpan. Bij (plaat)staal is het niet anders, al hebben we ons advies enigszins aangepast op het materiaal.
- Wokpan met ronde of platte bodem: Woks met een ronde bodem werken goed op open vuur of gasfornuizen. Ze kunnen ook worden gebruikt op elektrische en keramische kookplaten, als je er een wokring bij gebruikt. Woks met een platte bodem zijn gemakkelijker te gebruiken op elektrische en keramische kookplaten, omdat de platte bodem op het verwarmingselement rust. Heb je thuis een inductie kookplaat met wokbrander, dan is een ronde bodem het meest geschikt.
- Wok met 1 of 2 handvaten: Traditionele woks hadden een kleine handgreep aan elke kant, waarmee u de wok gemakkelijk uit een open vuur kon halen. De meeste moderne woks hebben een kleine handgreep aan de ene kant en een lange handgreep aan de andere kant om ze op een kookplaat te kunnen manoeuvreren.
- Materiaal handvat: We geven de voorkeur aan houten handvatten omdat ze niet zo heet worden, waardoor het gemakkelijker is de wok te gebruiken en te verplaatsen. Het testen maakt duidelijk dat een wat minder schuine hoek van het handvat de voorkeur krijgt voor extra bewegingsvrijheid en wendbaarheid tijdens het wokken.
- Het juiste formaat wok: Wokpannen variëren in grootte van 26 cm tot tot 40 cm. Een wok van 30 cm kan voldoende koken voor drie tot vijf personen, terwijl je voor grote groepen een wok van 40 cm verkiest.
- Lichtgewicht: Zeker als je kiest voor een wok met 1 handvat wil je dat de pan zelf niet te zwaar is. De stalen Beka Nomad is met 1,3 kg nog goed te hanteren met 1 hand, maar zo tikt de handgesmede en wat grotere Craft wok toch al snel 2 kilo aan. Tijdens het testen werd de voorkeur gegeven aan lichtgewicht wokpannen.
- Met of zonder deksel: Traditioneel wordt een wok niet met een deksel gebruikt. Het is wel een goede toevoeging om de wok voor meer dan alleen wokgerechten te gebruiken. Een wokpan met deksel maakt het een stuk multifunctioneler en kan je in combinatie gerust inzetten voor verschillende gerechten, van stomen tot stoven.
- Wokring voor het gasfornuis: Een wokring is een must-have voor stalen wokpannen met een bolle bodem. Kies je een stalen wok met een ronde bodem met een kleine diameter, dan zorgt de wokring dat je de pan wel op het fornuis kan gebruiken.
Kan je een stalen wok gebruiken op inductie?
Ja, een wok van staal werkt uitstekend op een inductie kookplaat. In principe werkt elke wok van magnetisch materiaal (ijzer) perfect op inductie, omdat deze kookplaten een magnetisch veld gebruiken om de warmte te creëren.
Wel is het bij een inductie wok belangrijk dat je kiest voor een model met een platte bodem en een wat grotere diameter. Zo verhit de kookzone waar de pan op staat een groter gedeelte en worden meer ingrediënten tegelijkertijd gebakken.
De platte onderkant die je nodig hebt op inductie doet niet onder voor een bolle; het belangrijkste van een wok is uiteindelijk dat deze goed gevuld kan worden en dat je deze goed heen en weer kan schudden. De Beka Nomad is onze keuze voor een stalen wok voor inductie.
Hoe brand je een stalen wokpan in?
Het inbranden van een stalen wok kost wat tijd, maar je krijgt er een sterke anti-aanbaklaag voor terug. Om een wok van plaatstaal in te branden, volg je deze 4 stappen.
1. Wok schoonmaken: Eerst moet de waslaag van het staal worden geschrobd met water en zeep.
2. Wok verhitten zonder olie: Verhit de pan vervolgens op hoog vuur of op een hoge instelling van je kookplaat om zo de poriën van het staal open te stellen. Beweeg de wok rustig heen en weer, zodat ook de zijkanten verhit worden. Zodra het staal een geel-blauwachtige gloed heeft, haal je de pan van de kookplaat af en zet de kookplaat op medium.
3. Olie toevoegen: Kies voor een olie met een hoog rookpunt. O.a. canola olie, avocado olie en zonnebloemolie zijn goede keuzes. Avocado olie is m’n favoriet, maar je kan ook een wokolie kopen – dit is vaak een plantaardige olie. Wrijf dit met een stuk keukenpapier over de gehele oppervlakte van de wok. Gebruik een keukentang zodat je vingers niet verbranden.
4. Verhitten met olie: Verwarm de wok op middellaag vuur gedurende ongeveer 10 minuten. Het staal zal in combinatie met de olie flink gaan roken, zet een raam of deur open.
5. Schoonmaken: Veeg de olie af met een papieren doekje. Er zullen zwarte resten op het doekje achterblijven.
6. Herhalen stap 4 en 5: Herhaal stap 4 en 5 totdat er geen zwarte resten meer op het papier overblijven. Bij de meeste plaatstalen woks zal je dit proces ongeveer 3 keer moeten herhalen.
7. De wok is nu klaar voor gebruik: Hoe vaker je er mee kookt, hoe beter de coating wordt, waardoor een natuurlijke anti-aanbaklaag ontstaat die net zo goed werkt als een keramische of teflon wok.
Dit is één van de vele technieken om een stalen wokpan in te branden. Voor een uitgebreide uitleg met foto’s is dit onze aanrader met duidelijke instructies.
Hoe maak je een stalen wok schoon?
Een ingebrande wokpan van plaatstaal vereist wat extra aandacht wanneer het op schoonmaken aankomt. Hieronder stap voor stap hoe je een stalen wok schoonmaakt.
- Was de wok af in heet water.
- Verwijder of schrob voorzichtig de aangekoekte etensresten met een sponsje, niet van metaal. Als het eten echt aan de wok zit vastgebrand, laat je de wok vijf minuten in heet water weken. Probeer hierna weer met de spons de etensresten uit de wok te schrobben.
- Spoel de wok af totdat alle etensresten weg zijn.
- Droog de binnen- en buitenkant af met keukenpapier.
- Zet u de wok op het fornuis op matig tot hoog vuur om al het vocht uit de wok te krijgen.
- Veeg de binnenkant van de wok af met een kleine hoeveelheid plantaardige olie. Dit helpt roesten te voorkomen. Deze stap is misschien niet elke keer nodig als de wok goed is ingebrand en dagelijks wordt gebruikt.