Zo kies je een goede kersenontpitter
- Kies voor een kunststof kersenontpitter als goedkoper basismodel
- Kies roestvrij staal voor een hogere bouwkwaliteit & gebruiksgemak
- Kies voor een handmatige kersenontpitter voor kleinere hoeveelheden
- Kies een staand tafelmodel (met anti-slip bodem) om veel kersen te ontpitten
Top 7 beste kersenontpitters
Waar let je op bij het kopen van een kersenontpitter?
Bij het kopen van een kersenontpitter is het belangrijk om er een te zoeken met dikke, rechte deuvels die consequent, netjes en snel kersenpitten kunnen verwijderen. Ook moet deze eenvoudig te vullen zijn met kersen, moet het weinig kracht & moeite kosten om de ontpitter te gebruiken en moet deze zo min mogelijk rommel achterlaten.
Daarnaast is een model met een comfortabel handvat eigenlijk een must-have, zeker bij het ontpitten van grote hoeveelheden kersen. Als laatste heb je de keuze uit twee verschillende soorten kersenontpitter: handmodellen en modellen die op tafel worden geplaatst.
De handmatige modellen zijn meestal goedkoper en zijn compact genoeg om in de keukenlade te worden opgeborgen. Wel kan je er vaak maar een enkele kers per keer mee ontpitten, waardoor het enkel een goede keuze is voor het ontpitten van kleine hoeveelheden.
Tafelmodellen daarentegen zijn groter en kunnen meerdere kersen tegelijk ontpitten. Voor het ontpitten van een grote berg kersen is dit de beste optie, voornamelijk omdat het weinig kracht van de gebruiker vereist. Ze zijn iets duurder dan de handmatige variant, maar in vergelijking met ander keukengerei is het nog steeds een vrij goedkope aankoop.
- Lees ook: 8x de beste appelboren uit de test
- Lees ook: dit zijn de beste ananassnijders in Nederland
Hoe hebben we de kersenontpitters getest?
Voor het testen hebben we de onderstaande aspecten beoordeeld.
Prestaties: Elke ontpitter is beoordeeld op hoe nauwkeurig deze de pitten van de kersen verwijderde en daarnaast hoe groot de gaten waeren die werden achtergelaten in de ontpitte kers.
Gebruiksgemak: We evalueerden hoe snel, gemakkelijk en comfortabel het was om kersen in de ontpitter te plaatsen, om deze te ontpitten en om de kers weer te verwijderen – als laatste keken we naar hoe eenvoudig het schoonmaken was, waar het ontwerp en materiaal de grootste rol speelde.
Netheid: Hoe meer rommel en sap er was na het ontpitten, hoe lager de kersenontpitter scoort, en we gaven meer punten aan de modellen die de pitten verzamelden en de spetters tot een minimum beperkten – dit vonden we enkel terug in de tafelmodellen.
Soort kersenontpitter, handmatig en tafelmodel
Handmodel kersenontpitters zijn compact en draagbaar, waardoor ze ideaal zijn voor wie weinig ruimte heeft of een klein aantal kersen tegelijk moet ontpitten. Ze zijn ook betaalbaar en gebruiksvriendelijk, maar kunnen slechts één kers tegelijk ontpitten. Het is een prima keuze om af en toe wat kersen te ontpitten, maar voor grote hoeveelheden kan je beter een tafelmodel overwegen.
Tafelmodel kersenontpitters zijn ontworpen om meerdere kersen tegelijk te ontpitten, waardoor ze perfect zijn voor inblikken, bakken of koken met grote hoeveelheden kersen. Ze zijn efficiënter en veelzijdiger dan de handmatige variant, maar kunnen duur zijn en meer opslagruimte in beslag nemen. Genoeg ruimte in je georganiseerde keukenkastjes, dan is het een prima keuze.
Materiaal
De eerste keuze voordat je op kopen overgaat, is het kiezen van welk materiaal de kersenontpitter is gemaakt. In totaal zijn er drie materialen waar je uit zal gaan kiezen: kunststof, roestvrij staal of aluminium. Ieder van deze materialen biedt voor- en nadelen en het bepaald mede voor welk soort kersenontpitter je gaat kiezen.
Kunststof en plastic
Plastic kersenpitten zijn meestal licht van gewicht, betaalbaar, en verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Ze zijn echter niet zo stevig als de metalen variant van roestvrij staal en aluminium.
- Lichtgewicht: Plastic kersenpitten zijn gemakkelijk te hanteren en te manoeuvreren door hun lichte gewicht, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die moeite hebben met zwaarder gereedschap.
- Betaalbaar: de kunststof modellen zijn meestal minder duur dan hun metalen tegenhangers, waardoor ze voor een simpele aankoop en een lager budget een goede optie zijn.
- Minder stevig: Plastic pitters zijn misschien niet zo duurzaam als metalen opties, wat mogelijk leidt tot breuk of een kortere levensduur.
Tijdens onze tests was het duidelijk we dat sommige kunststof kersenontpitters moeite hadden met zeer grote of juist hele kleine kersen waardoor de pit in het fruit bleef zitten of de kers beschadigde. In zulke gevallen raden we aan een kersenontpitter te kiezen met een verstelbaar pitmechanisme om zo kersen van verschillende groottes te kunnen ontpitten.
Roestvrij staal en metaal
Roestvrij stalen kersenpitten staan bekend om hun duurzaamheid, sterkte en weerstand tegen roest en corrosie. Rvs biedt flink wat voordelen, waaronder de geringe onderhoudsbehoefte voor veel consumenten een groot pluspunt is. We gaan ook in op mogelijke nadelen, zoals de doorgaans hogere prijs en het zwaardere gewicht in vergelijking met plastic.
- Hoge duurzaamheid: Roestvrij staal staat natuurlijk bekend om de lange levensduur in vergelijking met andere metalen, want het is heel sterk, stevig, roestbestendig en bestendig tegen algemene corrosie.
- Weinig onderhoud & eenvoudige schoonmaak: Roestvrijstalen pitters vereisen minimaal onderhoud, omdat ze minder vatbaar zijn voor vlekken en gemakkelijk in de vaatwasser gereinigd kunnen worden.
- Zeer hoge precisie: Metalen kersenontpitters , vooral die van roestvrij staal, zorgen vaak voor een preciezere en consistentere putverwijdering in vergelijking met plastic modellen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor metalen pruimen- en olijfontpitters.
- Zwaarder in gewicht: Roestvrijstalen kersenpitters zijn over het algemeen zwaarder dan plastic opties, wat een probleem kan zijn voor mensen met beperkte handkracht of handigheid.
- Duurder: Roestvrijstalen modellen zijn over het algemeen duurder dan plastic alternatieven.
Hoewel het gewicht van roestvrijstaal vervelend kan zijn als je last hebt van je hand- en polsgewrichten, maar de stevigere bouw vertaalt zich ook naar een efficient gebruik. Het extra gewicht zorgt namelijk voor een betere hefboomwerking, met als resultaat een stuk minder geknoei en dat de gepitte kersen minder beschadigd zijn na het ontpitten.
Aluminium en geanodiseerd aluminium
Aluminium biedt de unieke combinatie waar de voordelen van plastic en roestvrij staal worden gecombineerd. Het lichte gewicht en de lagere prijs van kunststof en de hoge duurzaamheid (lees: levensduur) van roestvrij staal. Toch heeft een aluminium kersenontpitter wat nadelen, met name het gemak van reinigen; aluminium moet worden gewassen met de hand en goed worden afgedroogd na het schoonmaken
- Lichtgewicht: Aluminium ontpitters zijn net als kunststof licht in gewicht, maar hebben ook duurzaamheid van metaal zoals bij roestvrij stalen modellen.
- Lage prijs: Aluminium pitters zijn vaak betaalbaarder dan roestvrijstalen modellen, terwijl ze toch een redelijk niveau van duurzaamheid bieden.
- Gevoelig voor corrosie: Aluminium pitters kunnen gevoelig zijn voor corrosie als ze niet goed gecoat of behandeld worden, wat hun levensduur kan beïnvloeden.
Geanodiseerd aluminium heeft een hogere weerstand tegen corrosie dan onbehandeld aluminium. Kies je voor aluminium, dan is een geanodiseerde kersenontpitter de aanbevolen keuze van de expert – je hoeft dan een stuk minder moeite te stoppen in het schoonmaken en drogen na het afwassen.
Wat is het beste materiaal voor een kersenontpitter?
Even in het kort samengevat.. plastic kersenontpitters zijn een betaalbare optie die geschikt is voor het ontpitten van kleinere hoeveelheden kersen, maar ze zijn minder stevig en iets minder efficiënt door hun minder robuuste constructie.
Roestvrij staal is onze topkeuze, hoewel de handmodellen wat zwaarder kunnen zijn, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak.
De betaalbare aluminium kersenontpitter is licht van gewicht en toch duurzamer dan plastic, maar moet na gebruik grondiger worden schoongemaakt en gedroogd.
Waar moet het handvat aan voldoen?
Een comfortabel handvat is essentieel, want een ergonomisch ontworpen handvat zal helpen de dat je geen last krijgt van je gewrichten. De ideale kersenontpitter moet stevig zijn en comfortabel in de hand liggen. Daarnaast is een materiaal als siliconen of rubber aangeraden door de anti-slip eigenschappen hiervan.
Sommige kersenontpitters kunnen ook voorzien zijn van vingergroeven om het gebruikscomfort te vergroten – afhankelijk van de grootte van je vingers kan dit echter een voor- of nadeel zijn.
Wat is een kersenontpitter?
Een kersenontpitter is keukengadget om de pit uit een kers te verwijderen. De kersenontpitter werkt gewoonlijk door de kers door een klein gaatje, de deuvel, te duwen welke een mechanisme bevat om de pit uit de kers te verwijderen. De verwijderde pit wordt gewoonlijk in een bak of opvangbak gegooid als je een tafelmodel gebruikt, bij een handmatig model kan je deze het beste in een kommetje leggen om deze vervolgens te legen in de prullenbak.
Kan een kersenontpitter voor alle soorten kersen worden gebruikt?
Kersenontpitters kunnen worden gebruikt voor de meeste soorten kersen, waaronder zoete kersen, zure kersen en zelfs maraschinokersen. Sommige kersen zijn echter moeilijker te pitten dan andere, afhankelijk van hun grootte en textuur. Zo zijn zure kersen doorgaans zachter en moeilijker te ontpitten, terwijl voor grotere kersen een pitter met een wijdere opening nodig is. Hoe zachter de kers, hoe belangrijker het is dat de deuvel écht goed scherp is om geknoei van het sap van de kersen zo veel mogelijk te verminderen.
Kan een kersenontpitter worden gebruikt voor ander fruit?
Kersenontpitters zijn speciaal ontworpen voor kersen, maar sommige modellen kunnen ook ander klein fruit ontpitten, zoals druiven, bosbessen of zelfs kleine olijven. Bij het kopen van een ontpitter kan je checken of de fabrikant aangeeft voor welke vruchten (of olijven) het model kan worden gebruikt om te ontpitten.