Zo kies je een goede kaasmessenset
- Kies een kaasmessenset met de belangrijkste messen die je écht gaat gebruiken
- Kies voor messen van roestvrijstaal voor een langere levensduur
- Kies voor een kaasmessenset met houder om deze mooi op te dienen
- Vaatwasserbestendig, niet nodig – ga voor een snelle en eenvoudige handwas
Top 8 beste kaasmessensets
De upgrade van de normale versie, de Monaco+ is een goede keuze als je écht geen zin hebt in gekleef en geplak van kaas die blijft hangen aan je mesjes. De set is vrij compleet en geschikt om te smeren & om zachte en harde kazen te snijden van een kleiner formaat. Voor hele grote blokken, zeker stevige kazen, is een groter kaasmes met een langer lemmet en handvat aangeraden. Toch blijft het voor de borrelplank een goede keuze en passen ze perfect bij een mooi opgemaakte kaasplank.
De kaasmessenset van Casa Cucina bestaat uit vier mesjes, elk geschikt voor een ander type kaas: van mozzarella tot gorgonzola, van pecorino tot parmezaan. Het ene kaasmesje is handiger om te snijden of te steken, terwijl je met het andere beter kunt smeren. Je kunt ze allemaal makkelijk ophangen aan de stevige houten ophangsysteem.
Deze complete set bestaat uit vier compacte, roestvrijstalen messen, elk ontworpen voor een eigen kaassoort. Snijdt in enkele seconden door harde en zachte kazen. Daarnaast biedt Boska de set aan in meerdere ontwerpen en kan je ook kiezen voor de premium versie die beschikt over een handige anti-kleef laag. Niet duur en van goede kwaliteit, waardoor het bij veel consumenten een populaire keuze is – een keuze die wij begrijpen.
Deze kwalitatieve set bevat een chique, Europees eikenhouten serveerplank en 10 sterke, roestvrijstalen kaasmessen. De messen hebben de juiste eigenschappen voor het snijden van elk type kaas en zijn vaatwasserbestendig. Nog een voordeel: de messen zijn op te bergen in de eikenhouten plank. De BOSKA Ultimate Cheese Set Monaco+ is het ultieme kook cadeau voor de echte kaasliefhebber.
Een set die geschikt is voor harde en semi-harde kazen. Het lemmet is vervaardigd van rvs en de handvatten zijn beschikbaar in drie verschillende stijlen: olijfhout, wengehout en eikenhout – niet geschikt voor de vaatwasser. Een goede set, waar het grotere cheddarmes ideaal is voor grotere en wat hardere kazen inclusief korst. Let op: Laguiole is geen beschermde naam en deze messen zijn ook niet van de originele fabrikant – deze zijn een stuk prijziger.
Simpelweg op zoek naar een wat grotere set met meer mesjes? Deze set bevat vijf verschillende messen, voor elk type kaas. Bevat de belangrijkste kaasmessen waar een set aan moet voldoen, plus wat extra. Wat de set in onze ogen laat uitblinken is de mooie serveerplank, zo heb je direct alles in huis voor een mooie kaasplank (hoewel, de kazen, dips, fruit en crackers ook niet onbelangrijk zijn).
Waar let je op bij het kopen van een kaasmessenset?
Je zal er snel achterkomen dat niet elke kaasmessenset dezelfde messen bevat, zeker als je kiest voor een set met vier of vijf kaasmesjes. Een grote set is natuurlijk erg fijn om te hebben, maar is zeker niet nodig. Onze expert helpt je verder: welke mesjes ga je het meest gebruiken in de set, wat voor soort kazen eet je het meest en enkele extra punten waar je toch op moet letten bij het kopen van een goede set met kaasmesjes.
- Welke soort messen heb je nodig voor de kazen die je vaak (en graag) eet?
- Moeten de gehele kaasmessenset geschikt zijn voor de vaatwasser?
- Heb je een specifieke stijl en esthetiek waar je naar op zoek bent?
- Moet de set een houder of opbergdoos voor de mesjes bevatten?
Specifieker, we stelden de vraag die je jezelf waarschijnlijk al jaren afvraagt: heb je echt een speciale kaasmessenset nodig voor elke soort kaas die je tegenkomt? Of zijn er bepaalde messen die uitblinken in het snijden van het meerdere soorten kaas, om zo te voorkomen dat je een 10-delige set moet aanschaffen?
Welke soorten kaasmessen heb je nodig?
Volgens het etiquette mag een kaasmes niet worden gebruikt op meer dan één kaassoort op de kaasplank. Elk kaasmes heeft dan ook een eigen doel en is gemaakt om dat doel goed te dienen en uit te voeren. Hieronder hebben we een lijst van de belangrijkste kaasmessen samengesteld, van gebruik voor zachte en harde kazen. Zo weet je zeker dat je kaasmessenset straks niks ontbreekt.
Kaasmesje voor zachte kazen
Dit type kaasmes zal je niet in elke set vinden, maar is een goede toevoeging als je een liefhebber bent van zachtere kazen. Een mes voor zachte kaas, ook wel mes met open lemmet genoemd, heeft gaatjes in het lemmet om te voorkomen dat zachte kazen blijven plakken door het minimale oppervlak. De gaten kan je daarnaast ook gebruiken om een stuk van het mes af te duwen.
Mesje voor kaas spreiden
Dit speciale kaasmesje, ook wel spatelmes genoemd, is speciaal voor het smeren van romige, smeerbare kazen op brood en crackers. Dit kaasmesje zal je in veel sets kunnen vinden, maar omdat de meeste andere messen (ook gewoon uit de keukenlade) hier ook voor volstaan is het zeker geen must-have om los aan te schaffen.
Kaasmesje voor Parmezaan
Een Parmezaanse kaasmes heeft een spitse rand voor het afbreken van stukken harde en droge kaas zoals Parmezaanse kaas en is terug te vinden in de meeste kaasmessensets. Dit speciale mesje heeft een scherpe rand om korsten open te snijden. Parmezaanse kaasmessen zijn er eigenlijk in twee verschillende stijlen: de standaard met een pijlvormig lemmet en het compacte kaasmes met een lemmet dat wat wegheeft van een haaientand. In functie bieden de twee weinig verschil en zijn ze uitermate geschikt voor wat kleinere, harde kazen – maar inzetbaar voor vrijwel alle soorten kazen.
Kaasmesje voor harde kazen
Messen voor harde kaas zijn meestal erg groot van formaat. Ze zijn gemaakt om naar beneden te drukken en door een heel wiel of wig van oude harde kaas te snijden om kleinere porties te maken. Vaak beschikken harde kaasmessen over handvatten aan beide uiteinden, zodat de druk gelijkmatig kan worden verdeeld. Deze vindt je niet in iedere kaasmessenset terug, al zal je een Chedder hakmes ook prima kunnen gebruiken.
Kaasmesje met gevorkte punt
Dit langere kaasmes met gevorkte punt is erg multifunctioneel, want je snijdt er een stuk kaas mee af en kan deze vervolgens direct oppakken om deze te serveren of op te dienen. Het smallere lemmet heeft een klein oppervlakte, zodat ook zachte kazen niet blijven plakken wanneer deze worden gesneden. Dit mesje komt in vrij veel kaasmessensets voor.
Kaasvorkje
Met zijn twee priemvormige punten is het kaasvorkje ontworpen om voorgesneden stukken kaas of kruimelige stukken kaas, zoals blauwe kaas en feta, op te pakken en op een bord te leggen. De kaasvork is ideaal voor semi-harde tot harde kazen, maar is ook onmisbaar voor andere dingen op de kaasplank en is dan ook erg handig voor het oppakken van o.a. stukjes fruit, worst en vlees.
Kaasdraad
Wanneer kaasboeren echt een precies gesneden stuk kaas nodig hebben, grijpen ze vaak helemaal niet naar een mes. In plaats daarvan kiezen ze voor een kaasdraad, ook wel kaasharp genoemd. Dit onopvallende kleine gereedschap maakt schone sneden in zelfs de smeuïgste, kruimeligste kazen met minimale rommel.
Voor kaasliefhebbers die graag ingewikkeld ontworpen kaasplanken opdienen of gewoon hun zachte Brie of Camembert in exacte stukken willen portioneren, zal een kaasdraad je leven veranderen. Ze zijn licht van gewicht en ongelooflijk functioneel. De draad is vrij duurzaam, maar als deze toch breekt, is het gemakkelijk en goedkoop om een vervanging te vinden, onafhankelijk van het merk dat je kiest.
Moet de set geschikt zijn voor de vaatwasser?
Niet alle kaasmessen zijn geschikt om te reinigen in de vaatwasser, dit is voornamelijk afhankelijk van het materiaal waar de handvatten van zijn gemaakt. Kies je voor een set met kaasmesjes waarvan het handvat is gemaakt van roestvrijstaal of plastic, dan is de kans groot dat de kaasmessen zonder problemen in de vaatwasser kunnen. Is het handvat vervaardigd van hout, dan zal je de messen met de handwas moeten reinigen.
Wel is belangrijk om te weten dat de vaatwasser geen goed idee is als je de scherpte van je messen wilt behouden, dit geldt dus ook voor je kaasmesjes. Ons advies luidt dan ook om de gebruikte kaasmesjes uit de set even snel met de hand te reinigen – samen met je snijplank als deze van hout is vervaardigd.
Wat is het beste materiaal voor kaasmessen?
Ongeacht of je kiest voor een los kaasmes, het materiaal blijft erg belangrijk – zowel voor het lemmet als het handvat. Het handvat bepaalt met name de esthetiek van de kaasmessen in de set, maar het materiaal van het lemmet bepaalt o.a. de kwaliteit en levensduur van je messen.
We raden aan om altijd te kiezen voor 18/10 roestvrijstaal voor het lemmet, dan ben je verzekerd dat het lemmet niet binnen de kortste keren zal roesten. Nogmaals, voor een langere levensduur is reinigen in de vaatwasser afgeraden.
Hoe scherp zijn kaasmessen?
Gekartelde kaasmessen, evenals kaasmessen met een punt, zijn meestal aan de scherpere kant omdat ze over het algemeen voor hardere kazen worden gebruikt. Platte messen en kaasmessen voor zachte kaasjes zijn daarentegen minder scherp. Bedenk echter wel dat platte messen en deze zachte kaasmessen nog steeds bedoeld zijn om mee te snijden, dus wees voorzichtig met ieder gebruik.
Hoe maak je een kaasmessenset schoon?
Hoewel de meeste kaasmessen geschikt zijn om te wassen in de vaatwasser, luidt het advies van de meeste fabrikanten (en onze expert) om kaasmessen met de hand af te wassen en te drogen om de integriteit van het product te bewaren.
Hoe vaak moeten kaasmessen worden bijgeslepen?
Afhankelijk van hoe vaak ze worden gebruikt, zeggen de meeste professionals dat kaasmessen om de 1 a 2 jaar moeten worden geslepen, hoewel dit natuurlijk afhangt van de kwaliteit en het model van het mes, alsook van hoe vaak het wordt gebruikt.