How-to je gietijzeren pan inbranden: korte samenvatting
- Stap 1: Zet de oven aan en verwarm de voor op 250°C graden
- Stap 2: Reinig de gietijzeren pan grondig af met water en een sopje
- Stap 3: Droog de pan goed af met keukenpapier en even op de kookplaat
- Stap 4: Wrijf de hele pan grondig in met plantaardige olie en keukenpapier
- Stap 5: Plaats de pan omgekeerd in de oven gedurende 1 uur
- Stap 6: Zet de oven uit, laat de pan 15 minuten afkoelen in de oven en haal deze eruit
Hieronder beschrijven we uitgebreid stap voor stap de instructies voor het inbranden van gietijzeren pannen. Lees verder.
In deze how-to leggen we in 6 stappen uit hoe je een gietijzeren pan moet inbranden om zo een natuurlijke anti-aanbaklaag te ontwikkelen. Het eindresultaat is een dat een sterke patina zich heeft gevormd aan het oppervlakte van de pan.
Tijsduur: 1 uur en 30 minuten
Verwarm de oven
Verwarm de oven alvast voor. Kies een temperatuur tussen de 225°C en 250°C.
Schoonmaken & reinigen
Schrob de pan met warm water en afwasmiddel. Aangezien de pan opnieuw wordt ingebrand is het deze keer toegestaan om zeep te gebruiken. Spoel de pan na het wassen af met water om zeepresten te verwijderen.
Droog het gietijzer grondig af
Droog de pan grondig af met de hand. Gebruik hiervoor een schone keukenhanddoek of enkele vellen keukenpapier. Deze stap is erg belangrijk, wat gietijzer is poreus en zal vocht in het oppervlakte vast houden. Zet de pan daarom nog even op een warm gasfornuis of kookplaat om het overgebleven vocht te laten verdampen.
Wrijf de hele pan in met een dunne laag olie
Gebruik 1 theelepel plantaardige olie en gebruik keukenpapier om het gelijkmatig over de hele pan in te wrijven. Als je te veel olie gebruikt, kan dit voor een dikke, plakkerige laag zorgen na het inbranden. Draai de pan om, voeg indien nodig nog een theelepel olie toe, en wrijf de hele pan (ook de handvatten) in tot de hele pan gelijkmatig is bedekt met een dunne laag olie. Zodra de binnenkant van de pan er niet meer ‘vettig’ uitziet, dan heb je genoeg geboend. Kies voor een plantaardige olie met een hoog rookpunt zoals avocado of canola olie.
Plaats de gietijzeren pan in de oven
Plaats de gietijzeren pan ondersteboven op het middelste rek van de voorverwarmde oven op. Leg een vel aluminiumfolie onder het rek om eventuele druppels van de olie op te vangen (niet nodig als je goed genoeg hebt geboend). Laat de gietijzeren pan 1 uur in de oven bakken. Het doel is om het rookpunt van de olie te bereiken om zo polymerisatie proces op gang te zetten. Op deze manier zal de olie zich binden aan het poreuze oppervlakte van de gietijzeren pan, hard worden en presteren als anti-aanbaklaag.
Laat de gietijzeren pan afkoelen
Zet de oven uit en laat de gietijzeren pan 15 minuten afkoelen in een dichte oven voordat je deze uit de oven haalt en laat afkoelen (bij voorkeur op een onderzetter). De pan zal nog steeds heet zijn, gebruik daarom hittebestendige ovenhandschoenen. Zodra de pan is afgekoeld is deze klaar voor gebruik. Optioneel: herhaal stap 4 en 5 indien gewenst voor een nog beter resultaat.
Leveren:
- Afwasmiddel
- Spons of harde borstel
- Schoon keukentextiel of keukenpapier
- Plantaardige olie (o.a. avocado en canola olie)
- Aluminiumfolie
Gereedschap:
- Oven
- Kookplaat of gasfornuis
- Ovenhandschoenen
Tip: herhaal het inbranden nog een keer
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.
Zolang je een gietijzeren braadpan of skillet gebruikt met vettige ingrediënten, dan telt dat ook als inbranden.
Gebruik je ingebrande gietijzeren pannen
Het idee dat een gietijzeren pan veel onderhoud vergt en constant moet worden ingebrand valt in de realiteit erg mee. Het enige wat je hoeft te doen na de eerste keer inbranden, is de gietijzeren pan gebruiken. Door het gebruik van olie en vet zal de laag keer op keer beter gaan presteren.
Aangezien je telkens met olie of vet kookt in een gietijzeren pan, zal inbranden zich ook tijdens het koken herhalen, al in minder heftige vorm. Ook bij het bakken van vlees komt er veel vet vrij, dit is uiteindelijk ook hoe vroeger de meeste gietijzeren pannen werden ingebrand.
Na verloop van tijd zal je dus door het gebruik van de gietijzeren pan vanzelf een sterke laag ontwikkelen.
Gietijzeren pannen onderhouden kost wat kennis en een klein beetje van je tijd, maar je krijgt er wel een pan voor het leven voor terug.
Welke olie gebruiken voor inbranden gietijzer?
Wat voor olie je gebruikt is helemaal aan jou, zolang het maar 100% olie is. Vermijd het gebruik van boter of ongeraffineerde kokosolie omdat de sporen van melkbestanddelen en pulp zullen verbranden en schroeien; traditionele reuzel zal sneller ranzig worden zonder veelvuldig gebruik. Gebruik onverzadigde oliën aan die neutraal van smaak zijn met een hoog rookpunt van minimaal 200°: canola olie, avocado olie, zonnebloemolie en andere plantaardige olie met een hoog brandpunt zijn geschikt voor het inbranden van zowel gietijzer als plaatstaal. Dierlijke vetten, zoals het bakken van stukken spek of bacon, zijn ook ideaal om na het eerste gebruik de pan extra in te branden als alternatief op olie.
Kan elke gietijzeren pan in de oven worden ingebrand?
Nee, alleen pannen die volledig van gietijzer zijn gemaakt en geen elementen van andere materialen (handvat, schroeven..) kan je inbranden in de oven. Vooral bij gietijzeren pannen met een kunststof, bakeliet of houten handvat moet je kiezen om de pan in te branden op het fornuis of de (inductie) kookplaat. Het enige verschil is dat je dan enkel de binnenkant van de pan insmeert met een dunne laag olie. Wokpannen met houten handvat kunnen ook door het grote formaat niet in de oven. Dit doe je bij voorkeur op een gasfornuis of wokbrander.