Zo kies je een goede blikopener
- Hecht meer waarde aan kwaliteit dan prijs, dan gaat je blikopener een leven lang mee
- Kies voor extra veiligheid een veiligheidsopener die geen scherpe randen achterlaat
- Linkshandig? Controleer van tevoren of het gekozen model hiervoor geschikt is
- Kies je een écht goedkope blikopener, koop deze dan bij de HEMA, Blokker of Action
- Kies enkel een elektrisch blikopener voor gezondheidsredenen of als veelgebruikers
Top 8 beste blikopeners
Tot voorheen kende ik enkel de standaard blikopeners, tot ik aan de slag ging met de Lurch – en oh, wat een opluchting om te gebruiken! De Lurch blikopener is zo ongelovelijk effectief in gebruik dat dit bij uitstek de favoriet uit de test is. De opener snijdt namelijk helemaal niet, maar klemt zichzelf vast aan de rand van het blik en maakt gebruik van hoe conservenblikken zijn ontworpen. Geen scherpe randen, en de deksel tit je er gemakkelijk uit. Eerlijk waar, een briljant ontwerp dat het ouderwetse design in gebruiksgemak zeker overschaduwt.
Duidelijk van Zwitserse makelij met een slim en veilig ontwerp. Het gebruik was wel even wennen, maar het is zeker een goede blikopener. De meeste testers hadden dan ook geen probleem met het gebruik en beeordelen de Kuhn Rikon hoog in gebruiksvriendelijkheid: draai de hendel met de klok mee om het hele blik te openen & draai tegen de klok in om los te maken. Hierna is de deksel eenvoudig te verwijderen – zonder scherpe randen. Een veilige keuze als je het een korte leercurve je niet tegenhoudt en goede bouwkwaliteit een must-have is.
Een goede veiligheidsblikopener en daarnaast ook goedkoop. Handig in gebruik, opent vlot het blik zonder scherpe randen – misschien moet je wel wennen dat de knop vanaf bovenaf wordt gedraaid, maar dat heb je zo onder de knie. Voor een upgrade en een net wat fijnere gebruikerservaring kies je voor de Kuhn Rikon, dezelfde prestaties maar door slimmere ontwerp keuzes is de Kuhn Rikon toch echt wat soepeler in gebruik.
Waar de anti-aanbak pannen van Tefal je extra gemak bieden, geldt hetzelfde voor hun keukengerei. De Tefal Ingenio+ is een betrouwbare blikopener van hoge kwaliteit. Heeft een goede grip, kost weinig kracht om te draaien en maakt makkelijk contact met het blik. Van goede bouwkwaliteit en met een paar handige extra’s: een flesopener en een ingebouwde tool om lucht uit potjes te krijgen, zodat het losdraaien heel simpel wordt – effectief, niet duur en allesbehalve een miskoop.
Heb je genoeg van goedkope en slecht ontworpen openers die maar een paar maanden meegaan? In dat geval is de Brabantia Tasty+ een geweldige keuze en nog betaalbaar ook. Hij is heel eenvoudig maar toch briljant, hij is heel gemakkelijk vast te houden en te draaien zonder al te veel moeite en er zijn geen scherpe randen als je het blikje opent. Als je alleen ervaring hebt met de zeer goedkope openers die je bij de supermarkt, Action of IKEA tegenkomt, dan is deze blikopener een goedkope oplossing van goede kwaliteit.
Een fantastisch handmatig model, waarmee de deksel wordt verwijderd zonder scherpe randen achter te laten. De handvatten zijn stevig en degelijk zodat je het blikje met een goede grip vasthoudt. De brede draaiknop is een goed formaat voor kleine en grote handen en het geheel van de opener is zeer doordacht ontworpen. Gewoon aan je blik bevestigen, aan het handvat draaien en het gaat open. Dan met behulp van de nijptang aan de linkerkant van het apparaat, til je eenvoudig het deksel eraf. Geen plakkerige vingers meer en geen ruwe randen waaraan je jezelf kunt snijden.
Strak en ergonomisch ontwerp past perfect in mijn hand! Het vergrendelingsmechanisme is een geweldige functie waarmee je constante druk op het blikje kunt houden terwijl je draait. En het draaien? Ohhh, het draaien! Soepel als boter! Zeer gemakkelijk te gebruiken en de speciale Lock’N’Lift zorgt ervoor dat de blikopener volledig verbonden is met het blik, wat het draaien nog gemakkelijker maakt. Als je klaar bent, til je het deksel eruit en maak je het los door de magnetische vergrendeling uit te schakelen – het is duidelijk dat Zyliss gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan.
Uitermatige stevig en van excellente makelij, zeer eenvoudig te gebruiken, laat geen scherpe randen achter op het blik, raakt het voedsel in het blik niet aan, geschikt voor de vaatwasser en komt met een levenslange garantie. Een serieus en professioneel stuk keukengerei dat met goed onderhoud de rest van je leven meegaat. Komt wel met een flink prijskaartje, maar dat zijn we ook gewend van Rosle. Dit maakt het ook dat dit model niet hoog in de lijst staat, mede omdat het een te dure aankoop is voor de meeste consumenten – voornamelijk omdat de andere modellen niet onderdoen qua gebruiksgemak, wellicht wel in levensduur.
De eerste keer gebruiken dacht ik dat het me maar niet lukte om de deksel van een blik te krijgen.. maar tijdens mijn klaagzang realiseerde ik plots dat het blikje al lang was geopend – met zulke precisie dat het niet zichtbaar was dat de rand volledig los zat van het blik. Deze elektrische blikopener opent alle blikken zonder moeite. Het is een zwaar apparaat, dus bewaar een plek op je keukenblad. Zelf ervaar ik het openen van een blik met een normale blikopener niet als een probleem, maar voor wie gewrichtsproblemen heeft is dit een perfecte oplossing van hoge kwaliteit.
Waar let je op bij het kopen van een blikopener?
- Intuïtief en eenvoudig te gebruiken – hier wint het standaard model
- Moet duidelijk aangeven wanneer de blikopener contact maakt met ’t blik
- Lang, groot handvat voor minder inspanning door een betere hefboomwerking
- Mag na gebruik niet blijven vasthaken en moet makkelijk te verwijderen zijn
- Veelzijdig in gebruik: veel consumenten vinden een flesopener belangrijk
Nee, we winden er geen doekjes omheen: een blikopener is zeker niet een interessant stuk keukengerei, maar iedereen kent de frustraties wanneer je loopt te prutsen met een goedkoop en gammel ding..
Keer op keer mopper je tegen jezelf: “Oké, ik ben hier oh-zo klaar mee!”. Nou, de tijd is aangebroken – hieronder het uitgebreide advies van de expert om een blikopener te kiezen die je altijd met alle liefde gebruikt.
Wat is het beste type blikopener?
Hoewel je het niet verwacht, kan je blikopeners toch echt in verschillende soorten en typen categoriseren. Voor het gemak houden we drie verschillende soorten aan. Ik zeg van tevoren dat zowel de standaard en veilige variant goede keuzes zijn en vooral het draai- en klik-op-blik mechanisme het grootste verschil in een goede gebruikerservaring bieden.
- Standaard blikopener, intuïtief en simpel, maar laat wel scherpe randen achter
- Veiligheidsmechanisme, voorkomt scherpe randen komt met een korte leercurve
- Elektrisch, verkies staand boven handmodellen – onze keuze voor mensen met artritis
Standaard blikopener
De standaard variant zijn het meest voorkomende type opener is de klassieke handmatige versie. Bij deze modellen klemt de opener zich vast aan de buitenkant van een blik, en door aan een knop te draaien kunt u de omtrek van het deksel doorsnijden. Niet zo heel lastig, maar een goede bouwkwaliteit is belangrijk. Goedkoop is duurkoop en levert bij het openen van blikken écht frustraties op. Een standaard handmodel is eenvoudig in gebruik en intuïtief, maar het is belangrijk dat je een model kiest met goede reviews, zoals de Tefal Ingenio+ en Brabantia Tasty+.
Veiligheids-blikopener
Modellen met een extra veiligheidsmechanisme zijn beschikbaar in de standaard en elektrische variant beschikbaar. Maar om tot deze categorie te behoren moet dit stuk keukengerei aan wat punten voldoen. Zo mogen er geen scherpe randen aan het geopende blik zitten en moet de opener het makkelijk maken zonder gebruik van (en gevaar voor) je vingers de deksel van of uit het blik te wippen. Het gebruik van deze variant is vaak even wennen, maar het biedt een veel fijnere gebruikerservaring, is veel veiliger en valt in dezelfde prijsklasse als een standaard blikopener van vergelijkbare kwaliteit.
Elektrische blikopener
Met een elektrische opener open je veilig en snel blikken zonder scherpe randen, zonder dat jezelf enige moeite of kracht hoeft uit te oefenen. Maar ze komen met wat nadelen. Je hebt stroom nodig, ze zijn vrij groot en zwaar en nemen voor veel consumenten teveel ruimte voor de oplossing die ze bieden: het openen van blikken. De elektrische blikopener is vooral gericht op de horeca, maar is een goede uitkomst voor mensen met gewrichtsklachten en artritis.
Wat maakt een goede blikopener?
Omdat tijdens de gebruikstesten duidelijk werd dat niet iedereen de moderne veiligheidsblikopener even snel onder de knie kreeg, hebben we ook vier standaard modellen aan de test onderworpen. En gelukkig maar, want de standaard variant blijkt voor sommigen nog steeds de beste keuze naar aanleiding van de testresultaten.
Gebruiksgemak van de blikopener
Allereerst is het belangrijk dat de opener snel te gebruiken is en tijdens het testen hielden we ook bij hoeveel keer we aan de hendel moesten draaien. Tussen de modellen die we aanbevelen zit weinig verschil in snelheid, waar 6 tot 8 keer draaien de standaard is.
Maar snelheid betekent niks als het veel kracht en moeite kost om de blikopener aan het werk te krijgen. Hoewel sommige zeker minder zwengels nodig hadden, kost het draaien meer kracht en moeite dan de persen waar je 1 of 2 keer vaker aan draaide.
- Pluspunt: alle aanbevolen maakten een goede verbinding met het blik en schoten niet los tijdens het snijwerk, wat de grootste frustratie bij de goedkope modellen is.
Goede aansluiting blikopener tandwiel en blik
De standaard variant was hier duidelijk in het voordeel en sloten het gemakkelijkst aan op het blik. Bij veel veiligheidsopeners klikten deze pas na enkele keren vast. Omdat veel veiligheidsopeners aan de bovenkant van het blik worden bevestigd, wordt je gezichtsveld belemmerd als je de opener aan het blik probeert vast te klikken. Niet heel handig en deze modellen raden we dan ook niet aan. Mede om deze reden scoort de Lurch erg hoog in onze test en is daarnaast een zeer innovatieve en populaire keuze.
In het geval van gebruiksgemak presteerde de standaard openers duidelijk het best, waar de modellen met veiligheidsmechanisme wat lastiger vast te klikken zijn en het niet even duidelijk of deze überhaupt contact maakt met het blik.
Hoe hebben jullie de blikopeners getest?
In totaal hebben we veertien verschillende verschillende merken vergeleken, waarvan vier standaard en 8 met veiligheidsmechanisme – allemaal geprijsd tussen de €10 tot €60. Het resultaat? We hebben gekeken naar het gebruiksgemak, de snelheid waarmee blikken worden geopend, de kracht die je moet uitoefenen, de veiligheid, het aanhechting-mechanisme en de extra functies die sommige multifunctionele openers bieden.
Wat in ieder geval duidelijk werd: hoewel de veiligheidsblikopeners na wat oefenen goed te gebruiken zijn en extra veiligheid bieden, doet de klassieke variant zeker niet onder voor de moderne variant.
Voor het testen hebben we ze gebruikt voor het open van blikken in verschillende formaten. Zowel de superkleine blikjes tomatenpuree, tonijn en blikken gepelde tomaat uit de supermarkt, evenals de grote 1 tot 3 kilo blikken die worden gebruikt in de horeca.