Anti-aanbaklaag schoonmaken: correct gebruik en onderhoud
Anti-aanbak pannen zijn vaak gemaakt van aluminium of rvs en zijn bedekt met een met een gladde coating aan de binnenkant van de pan. Het gladde oppervlakte anti-aanbaklaag zorgt dat ingrediënten niet blijven plakken, maar onderhoud en correct gebruik bij pannen met deze laag is nodig om de anti-aanbak eigenschappen zolang mogelijk te behouden.
Naast het onderhoud is correct gebruik een belangrijk aspect om de eigenschappen van de anti-aanbaklaag zolang mogelijk te behouden. Dit geldt voor zowel de standaard anti-aanbaklaag als pannen met keramische anti-aanbaklaag.
- Hoe gebruik je een nieuw gekochte anti-aanbak pan na aanschaf?
- Wat is het correcte gebruik van pannen met een anti-aanbaklaag?
- Hoe onderhoud je een anti-aanbaklaag?
- Schoonmaken, hoe was en reinig je de pan zonder schade te verrichten?
Gebruik in het kort: voeg een kleine hoeveelheid olie toe, verwarm voor een paar seconden en voeg ingrediënten toe. Op een gaskookplaat kies je voor laag of middelhoog vuur. Op inductie kies je voor een gemiddelde temperatuurinstelling. Voorkom krassen met houten of plastic keukengerei. Na gebruik de pan laten afkoelen voordat deze wordt gewassen.
Onderhoud in het kort: spoel de pan af met warm water. Maak een zacht sopje met een mild afwasmiddel en maak de anti-aanbaklaag schoon met een zachte spons of vaatdoek. Voor harde vlekken gebruik je baking soda en laat je deze inweken. Droog de pan af en gebruik bij opruimen een pannenrek of pannenbeschermers.
Hoe gebruik je een pan met anti-aanbaklaag?
De anti-aanbaklaag is in bijna elke soort pan terug te vinden, maar de meestgebruikte pannen zijn de koekenpan en hapjespan. De anti-aanbaklaag is voor veel consumenten dan ook de go-to voor het bakken van eiwitrijke ingrediënten, zoals vlees, vis en eieren. Maar de non-stick coating kan je niet zo zorgeloos gebruiken als pannen zonder anti-aanbaklaag, zoals gietijzer of plaatstaal, want de laag wil je tijdens gebruik niet beschadigen.
- Een pan met anti-aanbaklaag niet voorverwarmen. Non-stick kookgerei is meestal gemaakt van aluminium, dat sneller opwarmt dan zwaarder, net als rvs. Voeg eerst een klein beetje olie toe aan de pan en verwarm de pan een slechts paar seconden voor voordat je de ingrediënten toevoegt.
- Gebruik anti-aanbaklaag niet op hoge temperaturen. Gebruik alleen lage of gemiddelde hitte op anti-aanbak kookgerei. Hogere temperaturen kunnen de coating aantasten en, afhankelijk van het type anti-aanbaklaag, zorgt dat de anti-aanbaklaag beschadigt en minder goed gaat presteren.
- Vermijd het gebruik van metalen keukengerei. Gebruik in plaats daarvan houten spatels of kies voor plastic of siliconen keukengerei. Dit voorkomt dat het oppervlak bekrast of beschadigd raakt.
- Gebruik boter en olie. Kies voor een echte olie, niet voor een bakproduct zoals ‘Bakken & Braden‘. Zowel olijfolie of een plantaardige olie in de koekenpan en wokolie in de wokpan zijn altijd goede keuzes.
- Niet elke anti-aanbakpan is geschikt voor de oven. Controleer van tevoren of de pan geschikt is voor de oven, want de meeste pannen met anti-aanbaklaag hebben een duidelijke maximale temperatuur voordat de anti-aanbaklaag wordt beschadigt. Er zijn wel pannen met een non-stick coating die geschikt zijn voor de oven.
Hoe maak je een pan met anti-aanbaklaag schoon?
Ook al behandel je jouw anti-aanbakpannen met nauwkeurig onderhoud en correct gebruik, ook dan zal de laag na 3 tot 5 jaar een stuk minder presteren. Onafhankelijk van wat voor laag het is, zowel de standaard non-stick coating of een keramische anti-aanbaklaag, uiteindelijk is deze laag teveel beschadigt om nog goed te presteren.
Dit zijn de beste stappen die je kan nemen om je anti-aanbaklaag goed te onderhouden. Geen zorgen, ze nemen niet veel tijd in beslag maar verlengen de levensduur van de non-stick eigenschappen enorm.
- Gebruik een zachte spons of vaatdoek. Gebruik de zachte kan van een spons, niet de ruwe kant (en al helemaal geen staalwol spons) om pannen met anti-aanbaklaag te reinigen. Vermijd het gebruik van harde schoonmaakmiddelen, een standaard sopje is meer dan genoeg.
- Gebruik baking soda voor hardnekkige vlekken. Hardnekkige, vastgekoekte etensresten en verkleurde aanslag verwijder je met een papje van water en baking soda. Giet het papje in de pan met anti-aanbaklaag en laat dit voor minimaal 1 uur rusten. Hierna reinigen met een zachte spons of vaatdoek.
- Was met de hand af, niet in de vaatwasser. Hoewel de meeste fabrikanten beweren anti-aanbak pannen zonder problemen in de vaatwasser kunnen worden gereinigd, is het altijd beter om de pan even snel met de hand te wassen. Het agressievere schoonmaakmiddel die je terugvindt in veel vaatwastabletten kan ook de anti-aanbaklaag aantasten.
- Gebruik pannenbeschermers bij stapelen pannen. Je stapelt anti-aanbak pannen niet op elkaar, omdat dit krassen kan veroorzaken. Als je de pannen toch opstapelt, kies dan voor pannenbeschermers (kan ook met een stuk keukenpapier) of een pannenrek om krassen te voorkomen.
Wat als mijn anti-aanbaklaag niet meer werkt?
We zijn niet graag de brenger van slecht nieuws, maar als uw anti-aanbakpan diepe krassen vertoont, afbladdert of niet meer anti-aanbakbaar is, is het tijd om hem te vervangen. Als de coating afbladdert, kunnen er kleine hoeveelheden in uw eten terechtkomen, en de pan zelf zal niet langer uitblinken in zijn taak.
Helaas hebben anti-aanbakpannen een kortere levensduur dan gietijzer, roestvrij staal en koolstofstaal (meestal zo’n vijf jaar, mits goed onderhouden). Als u in de markt bent voor een nieuwe pan of pan met anti-aanbaklaag, kies dan een duurzame pan (wij vinden Zwilling Forte goed) die aan alle eisen voldoet: PFOA-vrij, vaatwasmachinebestendig, geschikt voor inductie en geschikt voor metalen keukengerei.