Zo kies je een goede wokolie
- Kies een wokolie met een hoger rookpunt, ’t liefst vanaf 232°C
- Voor extra smaak kies je voor pinda- of sesamolie voor bij je roerbakgerechten
- Voor een neutrale smaak kies je avocado-, kokos-, of sojaolie
- Kies waar mogelijk voor een biologische wokolie voor extra kwaliteit
Top 6 beste wokolie
Geraffineerde avocado-olie heeft het hoogste rookpunt van alle wokoliën en is dus ideaal om snel en op een hoge temperaturen te wokken. Deze avocado wokolie van Soilmates heeft een subtiele smaak en zal weinig invloed hebben op de smaak van het gerecht. Het is dan ook een goede keuze voor bijna elke manier van koken.
Een van de beste kokosoliën om te kiezen als je voor een sterretje gaat en, hoewel het zeker duurder is dan basis plantaardige olie, weet je dat je betaalt voor kwaliteit. Het hoge rookpunt maakt het geschikt voor roerbakken op een gemiddelde tot hoog vuur en de subtiele kokossmaak is een goede toevoeging voor veel Aziatische recepten
Deze avocado olie een zachte botersmaak en is geschikt voor meer dan alleen wokken: groenten roosteren, vlees en vis bakken en is daarnaast door de smaak een goede toevoeging aan salades of topping van je wokgerecht. De wokolie van Hunter & Gather heeft ook een hoog rookpunt van 255°C, wat het een goede keuze maakt om te wokken op hoge temperaturen.
Druivenpitolie is al vele jaren een populaire olie voor wokken op hoog vuur, vanwege het hoge rookpunt van maar liefst 240 graden Celsius. Het heeft van nature een neutrale smaak , zodat de smaken van je wokgerechten amper wonder beinvloed door het gebruik van druivenpitolie. Daarnaast is het een gezonde olie om in het algemeen te gebruiken bij het koken.
Geroosterde sesamolie is een kenmerkende smaak van de Aziatische keuken en deze ambachtelijk geperste olie heeft een bijzonder diepe, robust smaak die perfect is voor een groot aantal Chinese gerechten. De sesamsmaak is het beste voor gebakken rijst, noedels en roerbakgerechten. Heeft een lager rookpunt, waardoor het minder ideaal is voor roerbakken op hoge temperaturen, maar het werkt geweldig om toe te voegen in de laatste paar seconden van uw roerbakgerechten – zonder de smaak van de olie te verbranden.
Asian Food Lovers
Hoewel geraffineerde pindaolie een zeer neutrale smaak heeft, biedt koudgeperste pindaolie juist een nootachtige smaak die uitermate goed werkt voor curry’s en andere wokgerechten, voornaleijk uit Zuidoost-Azië. Deze arachide wokolie heeft een hoog rookpunt van ongeveer 232°C en is een uitstekende keuze voor wokgerechten op middel tot hoge temperaturen..
Waar let je op bij het kopen van wokolie?
Laat me eerst zeggen dat er geen definitieve beste wokolie bestaat, iedere soort biedt weer andere kwaliteiten. Het rookpunt, de smaak van de olie en het recept spelen een grote rol. De wokolie die je kiest om te gebruiken hangt van drie punten af.
- Het gerecht dat je gaat bereiden
- De smaak die je wel of niet aan het gerecht wil toevoegen
- Het rookpunt van de gekozen olie
Niet elke soort olie heeft hetzelfde rookpunt, wat van groot belang is bij de hoge temperatuur waarbij wokken traditioneel gebeurt. Daarnaast zijn sommige oliën neutraal van smaak, waar andere soorten juist extra smaak toevoegen aan het gerecht.
Wat is de beste olie wokolie?
Aangezien wokken vaak gericht is op de Aziatische keuken, komen bepaalde oliën beter uit de test om mee te wokken. Ze hebben een hoog rookpunt, zijn neutraal van smaak of hebben een smaak die Aziatische gerechten ondersteunt. Kies voor avocado-olie, geraffineerde kokosolie, pinda-olie, soja-olie en sesam-olie als beste wokolie.
Hieronder de verschillende soorten olie en hun rookpunten. Hoe hoger het rookpunt, hoe beter de olie bestand is tegen hoge temperaturen.
Soort wokolie | Rookpunt |
---|---|
Avocado-olie | 272°C |
Druivenpitolie | 215°C |
Kokosolie (geraffineerd) | 232°C |
Arachideolie (pinda-olie) | 232°C |
Sojaolie | 232°C |
Sesamolie | 232°C |
Olijfolie (geraffineerd) | 240°C |
Zonnebloemolie | 226°C |
Welke olie is ongeschikt voor wokken en roerbakken?
Naast extra vergine olijfolie zijn er nog andere oliën die je beter kan vermijden om mee te wokken vanwege het lage rookpunt. Ook sesamolie en lijnzaadolie hebben een zeer laag rookpunt en is hierdoor minder geschikt om mee te wokken.
Je moet dan ook erg voorzichtig zijn als je geroosterde sesamolie in een wok verhit, zorg dat je het vuur écht niet te hoog zet. Bij een te hoge temperatuur verbrandt de sesamolie in de wokpan, wat zorgt voor een bittere smaak in je gerecht. In de Chinese keuken wordt sesamolie meestal alleen gebruikt om gerechten op smaak te brengen of om aan het einde van het koken toe te voegen aan roerbakgerechten.
Lijnzaadolie raden we ook af om te gebruiken als wokolie. Gebruik ook nooit boter om mee te wokken, je zal dan ook geen enkel Chinees roerbakrecept vinden waar ze gebruik maken van boter – boter heeft dan ook een veel lager rookpunt dan de meest bakoliën.
Temperatuur van de wokolie tijdens ’t wokken
Bij het koken met een wok komen verschillende bereidingstechnieken naar voren en het is dan ook handig om de verschillende temperaturen te begrijpen voor deze kooktechnieken.
In het kort: het grootste deel van het wokken gebeurt bij zeer hoge temperaturen, dus kies een wokolie met een hoog rookpunt. Zet je het vuur erg hoog, dan is een wokolie met een hoog rookpunt aangeraden. Vooral op een wokbrander zal je deze extreem hoge temperaturen bereiken, in dat geval raden we ook avocado-olie of kokosolie aan. Hetzelfde geldt als je gebruik maakt van een wokring op je pannenhouder.
Maak je gebruik van een inductie kookplaat met wokbrander, dan bereik je hoge temperaturen – net als bij een losse wokbrander. Kook je op inductie, dan zal je maximale temperatuur 250 graden Celsius zijn – handig om te weten.
Braden in de pan, zoals een stuk vlees, gebeurt over het algemeen op een laag tot middelhoog vuur voor een langere tijd, maar komt zelden voor bij het bereiden van wokgerechten en doe je vaker in een koekenpan of gietijzeren skillet.
Hoewel sauteren en roerbakken erg op elkaar lijken, zal sauteren vaak in een standaard koekenpan plaatsvinden, terwijl roerbakken de meest gebruikelijke manier van koken is voor een wok. In beide gevallen wordt op zeer hoge temperatuur gekookt, en de ingrediënten zijn vaak dungesneden vlees, groenten, rijst en noedels. Ook hierbij is een goede wokolie met een hoog rookpunt aangeraden.
Frituren is een andere manier van koken op hoge temperatuur die mogelijk is in een wok, omdat de zijkanten diep zijn en de warmte goed overbrengen. Bij frituren in een wok wordt ook minder olie gebruikt omdat de zijkanten van de pan schuin aflopen.
Welke techniek je ook kiest, wokken gebeurt op hoge temperatuur – kies daarom voor een olie met een hoog rookpunt. Voor een neutrale smaak kies je avocado- of geraffineerde kokosolie.
Veelgestelde vragen
Wat is wokolie?
Er is niet één type olie dat in een wok moet worden gebruikt. Omdat wokken over het algemeen gepaard gaat met zeer hoge temperaturen, is de beste wokolie er een die bestand is tegen hoge temperaturen zonder af te breken en te roken. Oliën met een hoog rookpunt zijn avocado-olie, kokosolie, arachideolie en druivenpitolie. Standaard wokolie vind je in de meeste supermarkten..
Is wokolie gezond?
Wokolie is een algemeen begrip voor de meestgebruikte olie tijdens het wokken. Elke soort olie die voor het wokken wordt gebruikt biedt andere kwaliteiten, waardoor niet elke olie kan worden bestempeld als even gezond. Voor een gezonde wokolie kies je avocado-olie, druivenpitolie of geraffineerde kokosolie. Daarnaast vind je ook verschil in kwaliteit bij de verschillende fabrikanten, wat de zoektocht naar een gezonde olie om mee te wokken lastiger kan maken.
Is olijfolie geschikt om mee te wokken?
Olijfolie is geschikt om mee te wokken, maar het relatief lage rookpunt maakt het vooral geschikt om bij lagere temperaturen te bakken. Olijfolie heeft ook een vrij sterke smaak in vergelijking met sommige andere soorten wokolie, waardoor de smaak van je recepten enigszins kan worden aangetast. Daarom raden we aan om te kiezen voor een olie met een neutrale smaak.